Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V pondělí 5. října začíná v Česku platit nouzový stav a současně vstupují v platnost další opatření proti šíření koronaviru. Něco podobného jsme už zažili na jaře, nyní ale vláda na doporučení ministra zdravotnictví Prymuly nesáhla ještě k tak drastickým opatřením. Budeme si ale všichni muset opět zvyknout na výrazná opatření a omezení. Večerník přináší přehled hlavních změn.

Nouzový stav
Začíná platit nouzový stav, bude platit měsíc, tedy do začátku listopadu. Vláda si od něj slibuje, že jí umožní snáze přijímat opatření a zajistit fungování zdravotnického systému, který je místy přetížený. Nouzový stav kvůli koronaviru platil po 66 dní i na jaře.
Uzavření části středních škol
Na dva týdny budou uzavřeny střední školy v okresech, jež jsou na takzvaném koronavirovém semaforu, který značí míru rizika šíření nákazy, označeny červenou nebo oranžovou barvou. Praktická výuka se ale ve školách bude moci konat. Červenou barvu mají na semaforu hlavní město Praha, okresy Praha-západ a Praha-východ a Uherskohradišťsko. Pět desítek okresů je oranžových, zbytek zelený.
Hudební výchova beze zpěvu
Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova beze zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku. Beze zpěvu bude hudební výchova také ve středních školách a konzervatořích, které zůstanou otevřené, protože jsou v regionech s nižším rizikem nákazy označených zeleně. Naopak v červených a oranžových okresech přejdou od pondělí na výuku na dálku kromě středních škol i základní umělecké školy a vyšší odborné školy.
Omezení účastníků vnitřních i venkovních akcí
Na dva týdny se zakazují hromadné akce uvnitř pro více než 10 lidí a akce venku pro více než 20 lidí. Výjimku budou mít členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání nebo zastupitelstva a další jednání státních orgánů. Omezení se nevztahuje také na posilovny či akvaparky. I zájmové kroužky by se měly omezit jen pro skupiny nanejvýš 10 účastníků uvnitř a 20 venku. Školní družiny budou fungovat normálně.
Divadlo ano, ale bez zpívání
Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Představení se zpěvem, tedy koncerty, opery či muzikály, nebudou povolena. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) to neplatí pro představení „kde někdo dvě minuty zpívá”.
V divadlech musí být dodržena vzdálenost dva metry mezi účastníky a účinkujícími, případně musí být účinkující od účastníků odděleni nějakou nepropustnou zábranou bránící šíření kapének, například plexisklem.
Sport bez diváků
Sportovní utkání se budou konat bez diváků. Na stadiony budou smět sportovci, realizační týmy, personál zabezpečující utkání a média do počtu 130 lidí. V případě zájmové činnosti, kdy se sejdou například lidé po práci a chtějí si zahrát fotbal, je jejich počet omezen maximálně na 20.
V hospodě nanejvýš šest lidí u stolu
V restauracích bude moci být od pondělí u jednoho stolu maximálně šest lidí. Už podle dřívějšího opatření ministerstva zdravotnictví také musí bary a restaurace zavírat ve 22.00 hodin. Do svých prostor mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení.
V kostele s rozestupy a beze zpěvu
Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezuje od pondělí na dva týdny maximálně na 100 s dodržením rozestupů. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy. Zpěv je podle ministra Prymuly v souvislosti se šířením koronaviru rizikový, což prý dokazují i v Česku případy onemocnění ve sborech.

 

Aktuální zpravodajství ke koronavirové pandemii najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 5.října

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...