Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Během posledních dnů jsme zaregistrovali nezvyklý kolotoč v nařízeních Ministerstva zdravotnictví ČR, které nejdříve vydalo velice přísná omezující pravidla platná od 1. září. Po schůzce ministra Adama Vojtěcha s premiérem Andrejem Babišem a konzultacích s epidemiology však došlo k rapidnímu zmírnění hygienických opatření v souvislosti s hrozbou nákazy COVID-19. Od zítřka tak nebudou roušky povinné ve školách, obchodech, restauracích nebo například v kadeřnictvích, jako bylo původně deklarováno. Prozatím se tedy nechystají restrikce jako tomu bylo na jaře. Situace se však může měnit každým dnem, například v sousedním Slovensku jsou omezení mnohem přísnější.


Kde jsou roušky povinné od 1. září?
Plošně bude nošení roušek povinné v hromadné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických či sociálních zařízeních. Nutná bude odpovídající ochrana úst a nosu také u říjnových krajských a senátních voleb. Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích až od hranice stovky osob. Platit bude pro divadla, kina nebo kostely. Původně měly být roušky povinné bez ohledu na počet návštěvníků.

Kde naopak roušky nově povinné nejsou?

Největší změna z nového čtvrtečního nařízení se týká otázky škol. Roušky v nich budou od září povinné jen tehdy, pokud se zhorší situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí jednotlivé regiony podle míry rizika nákazy nemocí COVID-19. Na základě nového nařízení lidé nebudou muset ochranu úst a nosu nasadit v restauracích a hospodách. Tady přitom měli původně všichni nosit roušku při pohybu po místnosti, ne při konzumaci, povinné měly být pro personál. Rouškám se vyhneme také ve službách jako například v kadeřnictvích.

Pro koho platí výjimka?

Stále platí, že se povinné nošení ochrany dýchacích cest nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu a v dalších indikovaných případech, které stanovuje mimořádné opatření. Výjimku mají i řidiči veřejné dopravy za předpokladu, že nepřicházejí do styku s cestujícími při odbavení. Bez roušky mohou být třeba i sportovci při tréninku a zápasu, snoubenci při obřadu či lidé v plaveckém bazénu. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...