Dobré dopoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od dnešního dne, tedy 22. června, dochází k dalšímu rozvolnění plošných opatření zavedených vládou k ochraně obyvatelstva. Co se tedy nově změní? Od pondělí se zvýší počet osob, které se mohou zúčastnit různých akcí, z 500 osob na 1000. Další důležité změny se týkají omezení, která nyní probíhala v různých areálech a budovách. Provoz koupališť, muzeí, ZOO, hradů či galerií se se vrací k normálu.


Co se tak změní na Prostějovsku od dnešního dne? Bez omezení se všichni dostanou na všechna koupaliště i aquaparky. „Určitě to vítáme, přece jen na těch koupalištích dodržovat určitá omezení by bylo docela problémové nejen pro personál, ale hlavně pro návštěvníky. Jen stále nevíme, jak to bude probíhat s bufetem, který je uzavřený. Tam zatím budeme pokračovat v tom, že personál bude mít roušky a budeme tam dodržovat rozestupy,“ prozradil provozní biotopu v Otaslavicích Mojmír Sokol.
Kromě toho se také změní pravidla pro vstup na výstavy do galerií i muzeí. Hlavní změnou bude ukončení limitů návštěvníků a také rozestupů mezi jedinci, které jsou od dnešního dne zrušeny.
Dále se od pondělí budou moci konat akce a veletrhy až pro 5000 lidí v jeden okamžik. Musí u toho ovšem být splněné podmínky. Mezi nejhlavnější patří ta, že akce musí být rozdělena do pěti sektorů, kde v žádném z nich nesmí překročit hranici 1000 osob, každý sektor musí mít vlastní vstup, sociální zařízení i občerstvení. V ideálním případě by se návštěvnici neměli scházet mezi sektory.
V neposlední řadě se také zvýší počet osob na sportovištích. Na stadionech budou muset lidé sedět ob řadu, ale na místo 500 osob na sektor jich nyní bude moci být až 1000. Tím pádem se tedy kapacita na stadionech zvýší až na 5000 diváků, což se ale sportovišť v prostějovském regionu příliš netýká.
Pokud se situace nebude zhoršovat, od příštího týdne by již nemusely být povinné roušky ani ve vnitřních prostorách, ani v hromadné dopravě. Už nyní ji nemusí nosit na pracovištích, kde je teplota vyšší než 22 stupňů. A to ani v případě, že nedodržují odstupy od ostatních.
Rozvolnění by ale neplatilo plošně, pouze v krajích, kde nepřibývají další případy v řádech desítek. Dále by se tak mohly otevřít restaurace a bary i v nočních hodinách. „Po prázdninách by se pak měla situace již vracet úplně do normálu. Nejprve by se mohl počet sektorů zvýšit z pěti na deset,“ potvrdil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.
A podstatná informace závěrem, žáci a žákyně si vysvědčení budou moci vyzvednout osobně. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...