Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Vláda premiéra Andreje Babiše zrušila povinnost nosit roušku na koupalištích a v bazénech. Nasadit si jí budou muset lidé pouze tehdy, pokud budou méně než dva metry od jiné cizí osoby. Stejně tak vláda zrušila omezení, kvůli kterému musely být zahrádky restaurací zavřené od 23.00 do 6.00 hodin.

„Rušíme povinnost nosit roušku na koupalištích, bude ji nutné mít pouze pokud bude člověk ve vzdálenosti menší než 2dvametry od jiné osoby,” uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Rozvolnění se podle ministra týká jak na přírodních, tak venkovních koupališť. Stejně tak se ruší i omezení pro venkovní zahrádky. „Na zahrádkách umožňujeme neomezený provoz z hlediska času,” potvrdil Vojtěch. Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení časové omezení ještě zůstane. Kdy se i toto zruší, bude záležet podle ministra na epidemiologické situaci v České republice.
Dále se zvyšuje povolený počet lidí na veřejných i soukromých akcích. Na 500 osob se zvedne maximální počet osob na všech sportovních, kulturních, náboženských, spolkových, tanečních a dalších podobných akcích a shromážděních. Stejné omezení platí pro výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce a oslavy, a to jak veřejné, tak soukromé. Navíc už nebude nutné dodržovat odstup jednotlivých obsazených sedaček, a všechna místa se tak mohou zaplnit. Pro všechny veřejné i soukromé události a provozy přitom dál platí některá zvýšená hygienická pravidla, zejména dodržování odstupů a používání dezinfekce.
Tyto změny budou platit od 8. června, tj. dnešního dne.
Pondělí je také dnem, kdy se mohou vracet do škol i žáci druhého stupně základních škol, nebo středoškoláci, kteří letos nematurovali. Ti jsou posledními, kdo se do lavic od 11. března nemohli podívat. Druhý stupeň základních škol a střední školy obnoví ovšem provoz jen omezeně a různými způsoby. Některé základní školy budou mít každý den výuku pro jinou třídu, jiné třeba po dvou hodinách denně pro všechny třídy. Střední školy s ohledem na program nabitý přijímacími zkouškami či maturitami plánují pro studenty hlavně možnost individuálních konzultací.
Novinkou je také to, že roušky nebudou muset od pondělí nosit moderátoři a redaktoři televizního a rozhlasového vysílání i s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup.
Zvířata v zoo si prohlédne víc lidí, vláda totiž zvýšila maximální počet návštěvníků zoologických zahrad, botanických zahrad a arboret na 250 lidí na hektar, dosud jich mohlo být 150. Například pražská zoo přitom tento limit leckdy vyčerpala už v dopoledních hodinách. Od 15. června vláda plánuje na podobných místech zrušit limit úplně.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...