Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Informace, které minulé pondělí Večerník předeslal jako první médium v zemi, se potvrdily. V otinoveské mlékárně proslavené výrobou známého sýru Niva se skutečně objevila nákaza COVID-19 zhruba u desítky zaměstnanců. Vedení firmy výrobu zastavilo a provozovnu včetně podnikové prodejny dočasně uzavřelo. Hygienici zatím stále pátrají po zdroji nákazy, kterou nakonec potvrdilo i ředitelství mlékárny. Dále se ale nepochopitelně k celé záležitosti odmítá vyjadřovat. Večerník uprostřed minulého týdne obdržel dopis od občana z Drahan, v němž popisuje velice závažná pochybení.

„V karanténě jsou preventivně všichni zaměstnanci, tedy i ti, kteří mají negativní test. Situaci konzultujeme s hygieniky a rozhodli jsme se pro odstávku. Ochrana zdraví je teď pro nás prioritou. Děláme také vše pro to, abychom prostory dokonale dezinfikovali a mohli po odstávce obnovit chod společnosti,“ sdělila ředitelka mlékárny Hana Zouharová s tím, že stále ovšem není dodnes znám zdroj nákazy nejméně deseti pracovníků mlékárny. „V této situaci jsme pochopitelně nikdy nebyli. Máme téměř devadesátiletou tradici a jsme malá mlékárna s majoritním podílem zemědělců. Virus může bohužel dostat kdokoli. To, že se to stalo některým našim zaměstnancům, mě osobně velmi mrzí a přeji jim brzké uzdravení,“ vzkazuje ředitelka Zouharová.
Hygienici již začátkem minulého týdne ubezpečili, že situaci v novém ohnisku nákazy mají pod kontrolou. Její zdroj nicméně zatím neznají a upozornili, že vzhledem k uvolnění restriktivních opatření se ho nemusí podařit vypátrat. „V souvislosti s nákazou v malé firmě v Otinovsi bych skutečně nedělal žádnou paniku. Vše je pod kontrolou a také Olomoucký kraj je připraven společnosti pomoci, jak to bude v jeho silách. Ukazuje se ale, že vítězství nad Covid-19 není v žádném případě ještě v kapse. A hrozba nákazy tady ještě dlouho bude, určitě hlavně v souvislosti s rozvolňováním vládních opatření. Věřím ale, že vedení mlékárny i její zaměstnanci vše zvládnou. Podle mých informací jdou všichni, co jsou nyní v karanténě, v pátek dvaadvacátého května na druhé testy na Covid-19,“ prozradil nám hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.
Večerník se byl uplynulou sobotu odpoledne v Otinovsi podívat a chtěl znát názory obyvatel. Na dveřích mlékárny bylo vylepeno oznámení o uzavření provozovny s ujištěním, že situace s nákazou je pod kontrolou. Ředitelka Zouharová v něm dále vyzývá obyvatele obce, aby zaměstnancům mlékárny nic nevyčítali. „Virus může bohužel dostat kdokoliv! To, že se to stalo některým našim zaměstnancům, mě osobně velmi mrzí. Všechny v našem okolí chci poprosit, aby se vyhnuli náznakům osočování nemocných. Psychicky jim to velice ubližuje právě ve chvíli, kdy se potřebují soustředit na uzdravení,“ apeluje především na obyvatele obce ředitelka mlékárny Hana Zouharová. Ta se ale přímo do médií odmítá dále vyjadřovat, Večerníku bohužel opakovaně nezvedala telefon.
Podle našeho zjištění ale v Otinovsi skutečně panuje obrovská nespokojenost. Světlo do tamních problémů může vnést dopis zaslaný Večerníku elektronickou poštou jedním z obyvatel Drahan. „Bydlím v Drahanech a mnoho lidí ze sousedství je zaměstnáno v otinoveské mlékárně. Vypráví se tu o tom, že jeden z ředitelů mlékárny dlouho věděl o nákaze v podniku a vše tajil, protože nechtěl zastavit výrobu. Slyšel jsem, že sám onemocněl jako jeden z prvních právě on a jakási žena z kanceláře. Mnoho zaměstnanců vědělo, že ve firmě je koronavirus a mnoho z nich odmítalo přijít do práce, protože viděli, že řada pracovníků a zejména sám ředitel jsou očividně nemocní. Ten však celou dobu řešil situaci osvědčenou metodou ‚držte hubu a pracujte‘ do doby, kdy sám osobně zkolaboval v prostorách mlékárny a odvezla jej sanitka. Nyní má být na přístrojích v nemocnici v Prostějově,“ napsal do redakce muž, který odmítl prezentovat své jméno, ale jeho vyjádření je natolik závažné, že jeho zveřejněním chce Večerník rozproudit diskusi o tom, co se v Otinovsi vlastně před uzavřením mlékárny stalo a co všechno vedlo k uzavření lékárny. „Mnoho místních obyvatel je rozhořčeno, ale bohužel zatím se zdá, že nejsou ochotní nebo schopní dělat něco pro to, aby se tato závažná pochybení prošetřila. Pokud by se prokázala, mělo by dojít k potrestání vedení mlékárny a zainteresovaných osob,“ míní muž z Drahan.
Při sobotní návštěvě Otinovsi jsme neměli tyto informace s kým konzultovat. Vedení obce se k celé záležitosti odmítá vyjadřovat a odkazuje na hygienickou stanici či Olomoucký kraj. A sama vesnice? Ta v sobotu odpoledne působila jako po vymření. V Otinovsi jsme potkali pouze dva občany, kteří se pohybovali venku. „Co chcete slyšet? Že jsme naštvaní? Bodejť by ne, když se ta nákaza minimálně týden zamlčovala a bůhví kolik dalších lidí ti zaměstnanci z mlékárny nakazili! Jasně že tady má každý strach,“ prohodila mladá žena, která se dál nechtěla o tomto tématu bavit. Ještě více strohý byl starší muž, který na zahrádce před domem okopával záhon. „Jděte někam, já vám nic říkat nebudu. Kdybych si pustil hubu na špacír, tak mě zavřou,“ nestál o žádnou diskusi o nákaze ve zdejší mlékárně senior z Otinovsi.
Jak se situace s COVID-19 vyvine dál? Rozšíří se za hranice Drahanska, nebo může být zbytek regionu v klidu? A co mlékárna v Otinovsi, kdy bude moct znovu rozjet provoz? A skutečně byli její pracovníci nuceni chodit do práce, i když už koronavirus v podniku řádil? Na tyto otázky odpoví příští dny...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...