Dobré poledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Současná situace je pro řadu z nás náročná, pro většinu seniorů je ale ještě o něco náročnější. Jakožto nejohroženější skupina musí často klienti v domovech pro seniory být prakticky izolováni. A bez rodinných návštěv minimálně do 25. května. Stejně tak ale trpí také starší občané Prostějova žijící mimo domovy seniorů. Důvod? Přišli o řadu společenských a kulturních akcí. Navíc to vypadá, že v dohledné době jen tak nedojde k jejich obnovení.

 

Ne každý důsledek koronavirových zákazů se dá vyčíslit. Ne každá oběť se zapíše do statistik. Řeč je o lidech, kteří kvůli omezením musí žít v izolaci a bez kontaktů s okolním světem. Mezi takové patří například i klienti v domovech pro seniory. Ty začátkem roku načas v domovech „uvěznila“ chřipková epidemie a už před polovinou března se museli obejít bez života mimo zdi domova znovu, tentokrát kvůli koronaviru.
Například v Kostelci na Hané zavedli karanténu brzy. „Děláme maximum, abychom Covid-19 udrželi mimo zdi domova,“ říká po dvouměsíční izolaci ředitel domova David Ševčík. Právě nemožnost přijímat návštěvy počítá mezi největší problémy, se kterými se klienti potýkají. „V tomhle ohledu strádají. Chybí jim kontakt s rodinami, který se snažíme zprostředkovat aspoň přes telefon nebo formou videohovoru,“ vysvětluje Ševčík.
Lidé v domově přišli kvůli koronaviru o naplánované akce stejně tak o společné činnosti. Přesto se dočkali aspoň jedné pozitivní změny. „Mohou jít na zahradu a trávit zde čas,“ pousmál se ředitel. Ten v minulosti ocenil pomoc a ochotu ze strany veřejnosti. Nově navíc pomoc přišla v podobě kulturního zážitku. V sobotu klientům zpod oken zahrála Markovanka. A vystoupení sklidilo obrovský úspěch. „Klienti měli možnost z oken sledovat vystoupení, případně z prostor pro rehabilitace. A posílali pak hudebníkům výslužku z oken dolů. Bylo to dojemné,“ podělil se o čerstvý emocionální zážitek Ševčík.
Například magistrát zrušilo hned několik akcí, které tradičně pořádá v Kulturním klubu Duha. „Jsou to třeba taneční večery pro seniory a také setkání jubilantů. Budeme zasílat dopisy a na radě pohovoříme o tom, že místo obvykle rozdávaných drobností jubilantům zašleme poukazy do lékárny,“ konstatovala náměstkyně primátora pro oblast kultury Milada Sokolová. Sama pak příliš nedoufá, že se brzy akce znovu spustí. „Počítáme, že až v září,“ sdělila.
O hodně ochuzení pak jsou, případně budou, i klienti domova pro seniory v Nerudově ulici. I ti se museli obejít bez několika událostí, které běžně zpříjemňují tamním obyvatelům život. „Měli jsme mít v červnu Gulášení pro nás i domovy v kraji, které určitě nebude. V srpnu pak máme pořádat sportovní hry, tak uvidíme,“ uvedl ředitel domova Zdeněk Libíček. Alespoň jednu příjemnost ale obyvatelé domova zažili. „Zahráli nám pod okny sólisté z Moravského divadla,“ řekl Libíček a dal tak mimoděk návod umělcům, jak udělat dobrý skutek.
Kulturní a společenský život se ale celkově skoro zastavil. Ohrožená je akce Aktivní senior, starší lidé se nemohou jít podívat ani do kina na představení určená právě jim. A například také cvičení Sokola bylo načas přerušeno.

 

Vše o zrušených či odložených akcí včetně přehledného seznamu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 11. května

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...