Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Datum se dvěma jedničkami se zdá být zakleté, protože 11. březen se stal doposud nejzásadnějším zlomem v novodobém fungování škol. Došlo k jejich uzavření. Důvody není třeba sáhodlouze představovat, všichni je známe, všechny nás děsí, ale všichni se s nimi musíme vyrovnat.


Ze dne na den jsme tedy vystoupili z našich komfortních zón, opustili zajeté koleje a ocitli se v novém a neosahaném světě. Bez jakékoliv nadsázky můžeme říct, že před našimi pedagogy, ale taky rodiči a všemi, kteří se doma na výuce podílejí, smekáme pomyslný klobouk. S obrovským nasazením se pustili do on-line výuky, vytvořili domácí vysílací studia, začali natáčet videa a na YouTube pronikli kosmickou rychlostí. Kompletně celý I. stupeň je s dětmi ve spojení pomocí živého vysílání, využívá široké nabídky aplikací, které byly uvolněny zdarma, wifi sítě i kabely přenášejí denně nejen spoustu informací, ale i příběhy. Lidské příběhy o tom, jak se děti mají, jak to doma s rodiči zvládají, jak je jim najednou po škole a kamarádech smutno… I ony posílají videa, fotky a hlasové zprávy, které nejsou vždy jen o práci, ale častokrát i osobní a hluboké. A nesmírně potěší.
Ani starší žáci ze II. stupně nejsou odříznuti – mateřský jazyk a všechny cizí jazyky je několikrát v týdnu udržují v pracovním režimu a tolik chybějící osobní kontakt nahrazují hodinami on-line. Další předměty aktivně fungují na Google Classroom, který svou pestrostí a možnostmi hodně baví. IT schopnosti všech šly strmě vzhůru. Messenger nebo Meet se staly součástí jejich životů z úplně jiného úhlu, než si kdy dokázali představit. A funguje to.
Často vysílají i domácí mazlíčci, takže na vlastní oči vidíme, že jim pes „sežral“ domácí úkol, co se chystá k obědu, kdo si stihl ráno ustlat, kdo zrovna vstal, nebo pořád ještě leží v posteli a „Škola v pyžamu“ (platforma pro výuku na dálku, kterou požívá I. stupeň) dostojí svému jménu.
Na tohle všechno běžná pracovní doba zdaleka nestačí. Jsme k dispozici dlouho do večera a sedm dní v týdnu. S ohledem na všechny rodiče, kteří musí do práce, abychom se my do té naší mohli standardně co nejdříve vrátit. Děláme to rádi, mnohdy na úkor našich rodin, našich dětí, ale s pocitem, že je to takhle potřeba a že všechno zlé jednou bude k něčemu dobré.
Moc děkujeme všem, kteří jsou v současné složité době s námi na jedné lodi – našim učitelům, našim rodičům i našim žákům. Vydržte!
Vedení ZŠ v ulici Dr. Horáka v Prostějově

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...