Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Některým školákům končí koronavirové „prázdniny“! Vláda České republiky v rámci dalšího rozvolňování opatření v souvislosti s nouzovým stavem povolila od pondělí 11. května postupný návrat do školních lavic. Dnes se i do prostějovských základních škol vrátí zatím pouze žáci devátých ročníků, které čekají přípravy na přijímačky na střední školy. Postupem času dojde i na žactvo prvního stupně ZŠ. A mateřinky? Ty otevřou své dveře už příští pondělí. To vše samozřejmě i nadále za přísných hygienických opatření.

Dnes budou opět otevřeny základní školy a týká se to samozřejmě i těch prostějovských. Jak konkrétně se zřizovatel, tedy město Prostějov a ředitelé jednotlivých školských zařízení připravují? „Přesně v souladu s pokyny Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ usmívá se Jan Krchňavý, náměstek prostějovského primátora. Od 11. května 2020 nastoupí žáci 9. ročníků, kteří se připravují na přijímací zkoušky na střední školy. „Kolektivy žáků devátých tříd budou maximálně patnáctičlenné, což je nařízením Ministerstva školství. Ředitelé jsou proto v kontaktu s rodiči žáků a zjišťují zájem o výuku ve třídách,“ popsal výrazné omezení Krchňavý.
Město Prostějov minulý týden zabezpečovalo rozvoz roušek a dezinfekce do místních základních a mateřských škol. „O týden později, tedy od osmnáctého května, pokud samozřejmě skončí nouzový stav, počítáme s otevřením mateřských škol v Prostějově. Otevřeny budou všechny prostějovské mateřinky a vzhledem k tomu, že v tomto případě ministerstvo školství žádná omezení nestanovuje, bude plně záležet na rodičích, zda dítě do školky umístí, či nikoliv,“ uvedl náměstek primátora statutárního města Prostějov.
V rámci poslední vlny otevírání školských zařízení by 25. května měl být otevřen i první stupeň ZŠ, ovšem opět pouze pro maximálně patnáctičlennou skupinu. „Zejména výuka v základních školách tak bude poměrně organizačně náročná, ale věřím, že všechno zvládneme. Ještě doplním, že se zprovozňováním škol se budou u některých otevírat i tělocvičny, což bude v kompetenci ředitelů. Ti musí vyhodnotit, zda jsou schopni zajistit všechna hygienická opatření,“ přidal Jan Krchňavý.
Podle zjištění Večerníku vedení jednotlivých škol v uplynulých týdnech obesílalo rodiče žáků jak devátých tříd, tak zvlášť i ostatních ročníků dotazníky, ve kterých měli vyjádřit ochotu poslat své děti znovu do škol v daných termínech. „Zákonný zástupce žáka prvního stupně je podle metodiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR povinen vyjádřit zájem o docházku do školy od 25. května. Na základě tohoto pokynu jsme požádali všechny zákonné zástupce těchto žáků, aby sdělili třídním učitelům nejpozději do středy 13. května, zda jejich dítě nastoupí k danému termínu do školy. Pozdější přihlášení žáků nebude možné, neboť podle ministerstva se složení skupin žáků stanoví předem a je neměnné. Je totiž nutné vyhnout se jakýmkoliv změnám ve složení skupiny žáků. To samé se týkalo dotazů rodičům žáků devátých ročníků, ti se však měli vyjádřit už do 6. května,“ upozornil na internetových stránkách Základní školy Jana Železného v Prostějově její ředitel Dalibor Ovečka. Následně vysvětlil, jakým způsobem a za jakých podmínek bude obnovená výuka probíhat. „Při prvním vstupu do školy předkládá zákonný zástupce žáka čestné prohlášení, které je možné podepsat před vstupem do školy. Dále předloží písemné seznámení s vymezením rizikových skupin stanovených Ministerstvem zdravotnictví, písemné čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění, například horečky, kašle, dušnosti, náhlé ztráty chuti a čichu a podobně. Tiskopisy těchto potřebných dokumentů jsme rodičům samozřejmě rozeslali s předstihem elektronickou poštou. Pokud zákonný zástupce tyto dokumenty nepodepíše, nebude žákovi osobní účast ve škole umožněna. Za zatajení pravdivých údajů nese právní zodpovědnost zákonný zástupce,“ informoval podrobně ředitel.
Přestože dnes se budou moci žáci devátých tříd připravovat v prostějovských základních školách na přijímací zkoušky na střední školy pouze v patnáctičlenných skupinách a není také známo, zda jejich rodiče budou souhlasit s jejich nástupem do školního procesu, obavy vůbec nemají na Základní škole v Melantrichově ulici. „Přípravy na znovuobnovení výuky včetně všech hygienických opatření zvládáme velice dobře. V pondělí 11. května otevřeme dvě patnáctičlenné třídy pro žáky devátých tříd. Na základě projeveného zájmu rodičů přijde celkem třicet žáků, které začneme připravovat na přijímačky, hlavně z češtiny a matematiky. A nošení roušek? Uvnitř školy tato povinnost bude platit pouze na chodbách, ve třídách to necháváme na rozhodnutí třídních učitelů,“ sdělil Večerníku Roman Pazdera, ředitel ZŠ Melantrichova. Ten se zároveň těší na otevření mateřské školy, což nastane o týden později v pondělí 18. května. „Předpokládám, že hned první den po nouzovém stavu přijde do naší mateřinky na osmadvacet dětí. Ty naštěstí nebudou mít za povinnost nosit během pobytu ve školce ochrannou roušku. Jinak se samozřejmě těším i na obnovenou výuku na základní škole. Chybí mi děti i kolegové. Jsem rád, že se pomalu vše vrací do normálu,“ vzkazuje Pazdera.
Podobné pocity nyní také prožívá ředitelka Základní školy v ulici Dr. Horáka v Prostějově. „Těšíme se moc, i když všichni víme, že začátky budou velice složité zejména na zajištění všech hygienických opatření. Naše škola zaznamenala zájem tří desítek žáků devátých tříd, respektive jejich rodičů. Na přijímací zkoušky budeme každou patnáctičlennou skupinu připravovat dvakrát týdně a každá ze skupin bude chodit do školy samostatným vchodem v zadní části školy. A tak to i zůstane, po příchodu mladších školáků v dalších týdnech bude mít každý stupeň zvláštní vchod,“ informovala Večerník Petra Rubáčová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...