Dobré dopoledne, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Byl to obrovský boom. Zhruba od poloviny března kvůli koronavirové pandemii začala ve velkém i po celém regionu Prostějovska výroba roušek. Před galanteriemi se tvořily dlouhé fronty a stovky žen zasedly k šicím strojům, aby se pustily do výroby v té době naprosto nedostatkového zboží. Lidé začali dobrovolně nosit tuto ochrannou pomůcku, a kdo ji na veřejnosti neměl, ten riskoval inzultaci. Ve čtvrtek 19. března se roušky staly povinnou výbavou každého z nás, na veřejnosti se jejich nošení stalo samozřejmostí. Nyní se však přístup k nim postupně mění. Stále více občanů míní, že to již není potřeba. A to i přesto, že vláda ČR prozatím o uvolnění tohoto nařízení neuvažuje. Nejdříve prý na konci března. Večerník mapoval, jak to aktuálně s nošením roušek na Prostějovsku vypadá?

Sportovci většinou nenosí

Stále více lidí odkládá roušky. Nejpatrnější je to na volných prostranstvích. Při jízdě po cyklostezce z Prostějova do Kostelce na Hané jsme v pátek 1. května potkali 12 lidí. Nasazenou roušku měli tři z nich. V tomto případě se nejednalo o nic nedovoleného. Už od úterý 7. dubna lidé při venkovním sportu nemusí nosit roušky, podmínkou je, že by je měly od kolemjdoucích dělit minimálně dva metry. Někteří v tom ovšem stále tápou. „Taky bych roušku nejraději sundala, při jízdě na bruslích to není vůbec nic příjemného. Ale bojím se, že bych dostala pokutu. Roušku sundávám pouze při procházce v lese,“ konstatovala jedna z mála sportovkyň, která na sobě roušku měla.

Děti v mateřinkách už nemusí

V Kolářových sadech většina procházejících lidí opět roušku měla, výjimku tvořili pouze sportovci cvičící na workoutovém hřišti nebo ti, kteří si sem přišli zaběhat. Samostatnou kapitolu tvořily menší děti do deseti let. Z nich mělo roušku zhruba každé páté. „Nebylo možné, aby si ji můj rok a půl starý syn nechal. Ostatně z hlavy si sundává úplně vše. To bych mu musela svázat ruce. Pětiletá dcera s tím problém neměla,“ popsala Večerníku svoji zkušenost jedna z maminek. Přitom právě v případě dětí aktuálně došlo na konci dubna k velkému průlomu. Podle nového opatření schváleného vládou již děti ve věku do sedmi let v mateřských školách a dětských skupinách roušky nosit nemusí.

V hloučku pivařů nikdo

Stále více restauraci otevírá výdejní okénka, kde se dá koupit točené pivo. V těchto místech se tvoří čím dál početnější hloučky diskutujících lidí. Je přitom logické, že při konzumaci piva nemá nasazenu roušku ani jeden z nich. „Před hospodou u nás na sídlišti blízko sebe postávalo a posedávalo dvacet lidí s pivními kelímky v ruce. Docela mě to překvapilo. Už hodně dlouho jsem tolik lidí bez roušek takhle pohromadě neviděl,“ upozornil nás jeden z Prostějovanů. Co s tím? Zaberou snad jen policejní kontroly. Tady totiž záleží především na zodpovědnosti každého z nás.

V přírodě asi polovina

Při procházce volnou přírodou měl roušku zhruba každý druhý kolemjdoucí. „Už nějaký čas nosím roušku jen v obchodě a v uzavřeném prostoru, kde je vyšší koncentrace lidí. Jinak venku ne. V dětství jsem měl problém s astmatem. Přestože se to už částečně zlepšilo, nošení roušky venku v čím dál teplejším počasí mi začíná vadit,“ konstatoval jeden z Prostějovanů, kterého jsme po cestě potkali.

V Kauflandu všichni

Při návštěvě obchodního domu Kaufland měli roušky na ústech úplně všichni. I v tomto případě to bylo naprosto v pořádku, právě zde je totiž riziko možné nákazy stále relativně nejvyšší. Přesto se však postupné uvolňování promítlo i do chování lidí v obchodě. Zatímco ještě před týdnem tu měli rukavice snad všichni, druhý květnový den to byla už asi jen polovina zákazníků. „Roušku nosím prakticky stále, nerada bych někoho nakazila. Přitom už před půldruhým měsícem se mi narodila vnučka a já ji kvůli koronaviru ještě ani neviděla,“ svěřila se jedna ze starších zákaznic.

 

19 krona liaticka

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...