Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Velmi dobré zprávy hlásí po uplynulém týdnu Olomoucký kraj. Už druhým týdnem totiž pokračuje pokles počtu nových případů. Zatímco ve třetím dubnovém týdnu jich bylo padesát, tentokrát bylo v předešlých sedmi dnech v celém kraji zaznamenáno pouhých deset nových případů. Křivka označující nové potvrzené případy se tak prakticky narovnala.

Při pohledu na statistiky je namístě mírný optimismus. Olomoucký kraj, který byl původně oblastí s nejvyšším počtem nakažených na počet obyvatel, nyní zaznamenává výrazný úbytek nových případů. Za poslední dva týdny jich přibylo na padesát, což není ani desetiprocentní nárůst. Konicko pak zůstává po celou dobu pandemie bez potvrzených případů.
A situace se lepší také ve zdravotnických zařízeních. Například prostějovská nemocnice se specializovaným infekčním oddělením hlásí stabilní situaci. „Nemáme u nás žádný případ úmrtí, ani nepřibývá pacientů, jejich počet je stabilní. Situace se nejen dle krajských čísel zlepšuje. Nyní se tak těšíme a doufáme v lepší zítřky,“ potěšila dobrou zprávou Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel, kam patří prostějovská nemocnice. Právě toto zařízení si na samém začátku koronavirového období připsala v České republice jedny z prvních uzdravených pacientů.
K nedělnímu večeru bylo v Olomouckém kraji potvrzeno celkem 677 případů, z toho 48 na Prostějovsku. Vzrůst je pouze nepatrný. „Je tu lehký důvod k optimismu. Ale jsem přesvědčený, že jsme zatím odehráli jen první třetinu,“ míní hejtman Ladislav Okleštěk, který vyzval k neustálému dodržování hygienických opatření. To přitom v posledních dnech polevilo, lidé se stále častěji objevovali v ulicích města bez roušek. „Nyní probíhá poměrně velké rozvolňování pravidel. Důležité ale je, aby lidé nadále ta stávající, tedy hygienu a nošení roušek, dodržovali,“ vzkazuje hejtman.
Na dotaz, zda nyní kraj ještě plánuje distribuci ochranných pomůcek, odpověděl hejtman kladně. „Očekáváme teď ještě jednu zásilku od státu. Jinak už upozorňujeme obce s rozšířenou působností, že distribuční doba pomalu končí. Je potřeba se vrátit do starých režimů,“ uvedl Ladislav Okleštěk.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...