Dobré ráno, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pár desítek minut před uzávěrkou tohoto vydání se také Prostějovský Večerník dočkal tiskové konference představitelů vlády České republiky. Premiér Andrej Babiš společně s ministrem zdravotnictvím Vojtěchem a ministrem vnitra Hamáčkem sdělili občanům to, co se očekávalo během celého nedělního odpoledne a večera. Vláda uvrhla celou zemi do karantény!

Vláda po dalším mimořádném jednání, které trvalo přes šest hodin, omezila v Česku volný pohyb, opatření začne platit o nedělní půlnoci a potrvá do úterý 24. března do 6.00 hodin. K mimořádnému, v české historii bezprecedentnímu kroku, přistoupila ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru. Zákaz má několik výjimek. Lidé budou moci chodit do práce, na nezbytné nákupy nebo k lékaři, za svými blízkými, ale už ne na návštěvy ke známým. Opatření neplatí pro záchranné složky. V Česku bylo v neděli večer 293 potvrzených případů. „My se velice omlouváme za zpoždění, ale skutečně jsme vyhodnotili vývoj situace se šířením koronaviru a přijali jsme na dnešním jednání vlády 15 usnesení, tato usnesení mají omezit volný pohyb osob a zabránit šíření epidemie koronaviru na další osoby,“ uvedl premiér Babiš při noční tiskové konferenci. Od 16. března 0:00 do 24. března 6:00 se zakazuje volný pohyb osob na území celé ČR s výjimkou cest do zaměstnání či výkonu podnikatelské či jiné obdobné čnnnosti, nezbytných cest za rodinou nebo osobami blízkými, nezbytných cest k obstarávání základních životních potřeb, to znamená nákup potravin, léků, zdravotnických prostředků, hygienického zboží, krmiv a potřeb pro zvířata, zajištění péče o děti či zvířata, využívání nezbytných poštovních služeb či doplnění pohonných hmot, cest do zdravotnických služeb, cest nezbytně nutných pro pomoc jiné osobě či k vyřízení neodkladných úředních záležitostí. „Výjimku mají samozřejmě v omezení pohybu po ČR i záchranáři či zásobovatelé. Výjimka se vztahuje i na cesty zpět do míst bydliště či na místo pohřbu. Vláda nařizuje osobám pobývajícím na území ČR omezit pohyb na veřejně dostupných místech na dobu nezbytně nutnou a pobývat v místě svého bydliště,“ podotkl Babiš. „Dále omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru,“ pokračoval premiér. „Vláda doporučuje zaměstnavatelům využívat nejvyšší možnou měrou práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vykonávat v místě bydliště, dále podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnance,“ vzkázal Babiš zaměstnavatelům. Omezit se má výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti zaměstnavatele. „Dále zachovávat při kontaktu s ostatními osobami ve veřejných prostorách odstup nejméně dva metry, například. při nákupu. Využívat z hygienických důvodů přednostně bezhotovostní platební styk,“ doporučil lidem premiér. Zajistit podmínky pro rozestup lidí nejméně na dva metry mají i nákupní centra či pošty.
Jak vzápětí upozornil i vicepremiér Karel Havlíček, zakazuje se provoz autoškol. Zakazuje se i provoz taxislužby s výjimkou taxislužby rozvážející potraviny nebo osob s oprávněním řidiče taxislužby. Zakazuje se provoz samoobslužných prádelen a čistíren. Zakazuje se přítomnost veřejnosti v prodejnách stavebnin, stavebních výrobků a hobby marketů. Běžný spotřebitel tam nemůže nakupovat, živnostníci jako instalatéři, truhláři apod. tam však dále nakoupit mohou. Zakazuje se přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů služeb vnitřních i venkovních sportovišť,“ uvedl dále Havlíček. Své si řekl i ministr vnitra Jan Hamáček. „My se snažíme na minimum minimalizovat mezilidský kontakt. Rozhodně to není žádný zákaz vycházení, není to žádné domácí vězení. Je to prostě snaha, aby lidé mohli chodit do práce, aby si mohli zajistit to nezbytné, co potřebují, to znamená nakoupit si, a potom aby trávili čas doma. Je to velmi tvrdé opatření, ale je to opatření, ke kterému sahá celá řada států v Evropě,“ uzavřel těsně před uzávěrkou Večerníku Jan Hamáček.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...