Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Doslova paralyzován je pro nejbližších třicet dnů všechen sport v České republice, Prostějovsko a celý zdejší region nevyjímaje. Důvodem je akutní hrozba šíření koronaviru, kvůli čemuž vláda ČR vyhlásila ve čtvrtek 12. března stav nouze a zakázala jakékoliv akce či shromažďování lidí přesahující počet třiceti osob. Všechna sportoviště tak o víkendu osiřela, nehrál se basketbal, ke svému zápasu nevyjeli fotbalisté 1.SK Prostějov a dnes svůj duel neodehrají ani volejbalistky. Kdy budeme opět sčítat branky, body, sekundy, to je ve hvězdách...

Od úterka 10. března až do tohoto dne platilo stejné omezení, ale pro vyšší počet stovky osob. Proto většina sportovních odvětví počítala s pokračováním svých soutěží s nařízením, že se bude hrát vesměs bez diváků. Výjimku tvořil lední hokej, jehož vedení už během středy 11. března oznámilo, že předčasně ukončuje veškeré rozjeté soutěže 2019/2020, které tím pádem zůstanou nedohrány. Což se shodou okolností nijak nedotklo mužů LHK Jestřábi Prostějov, neboť nepostoupili do play-off Chance ligy a sezónu tak uzavřeli již 7. 3. Naopak mládežničtí hokejisté SK Prostějov 1913 přišli o zbývající mistrovské zápasy i plánované jednorázové turnaje aktuálního ročníku.
Situace ještě víc zvážněla čtvrtečním dnem, kdy byl na základě doporučení Bezpečnostní rady státu vyhlášen výše zmíněný nouzový stav. A doprovodný zákaz, že v jednu chvíli nesmí být na stejném místě více než třicet lidí, de facto rozhodl o přerušení všech sportovních soutěží v České republice. Tohle nařízení následně vydaly veškeré střešní organizace jednotlivých odvětví, a to minimálně na dobu třiceti dní, protože na tak dlouho současné rozhodnutí platí. Během nejbližšího měsíce tedy zůstanou bez jakékoliv soutěžní činnosti fotbalisté 1.SK Prostějov, basketbalisté BK Olomoucko, volejbalistky VK Prostějov, házenkáři TJ Sokol Kostelec na Hané HK i TJ Sokol II Prostějov, nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov a všichni další sportovci z regionu včetně fotbalistů nižších soutěží, kteří měli do 10. dubna na programu jakákoliv utkání nebo turnaje. Zákaz pochopitelně platí též pro mládežnické kategorie.
V původních termínech se neuskuteční ani žádné chystané akce, například slavnostní vyhlášení ankety Sportovec města Prostějova 2019. To bylo z pátku 20. března prozatím odloženo a organizátoři budou čekat na další vývoj situace ohledně neustále rostoucí pandemie koronaviru. Stejnou vyčkávací taktiku zvolila až na výjimky většina sportovních svazů v ČR.
Vzhledem k tomu, že byla navíc uzavřena pro veřejnost i veškerá krytá sportoviště (ačkoliv dle právního výkladu České unie sportu to není pravda), může v kombinaci s omezením shromažďování maximálně třicítky osob na jednom místě vzniknout pro sportovce kolektivních odvětví problém i s pokračováním normální běžné přípravy, každodenních tréninků. Dalším závažným tématem se logicky stanou náhradní termíny, především v některých sportech vážně hrozí předčasné ukončení soutěží, aniž by se dohrály. Takové řešení zvolila na svém pátečním zasedání Asociace volejbalových klubů žen ČR, kde se rozhodlo o tom, že veškeré tuzemské soutěže něžného pohlaví pod vysokou sítí 2019/2020 zůstanou ve všech věkových kategoriích nedohrány! Byť tuhle věc ještě musí schválit Správní rada Českého volejbalového svazu.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...