Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V celkovém součtu již třiačtyřicátým kláním dnes pokračuje seriál PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, v němž se více jak dva roky věnujeme kvalitě a servisu, který návštěvníkům nabízí regionální gastronomie. A jak je čtenářům dostatečně známo, celý monitoring je rozdělen na dvě samostatné, vedle sebe probíhající části. Díváme se totiž „na zoubek“ nejen restauracím, ale chceme uspokojit i ty z vás, kteří si raději zajdou spíše na pivo než na večeři do komfortnějšího podniku. Mezitím pro vás čas od času připravíme nějaké to překvapení v podobě návštěvy pizzerie, vegetariánské či zahradní restaurace, ale také monitoringu Hanáckých slavností a vánočních trhů v Prostějově. Loňský rok navíc vyvrcholil silvestrovským pohledem do zahraničí.

V letošním roce vychází seriál vždy v sudém vydání a nejinak je tomu i dnes. Zatímco nehodnocených restaurací však máme ještě v zásobě několik, u hostinců se dostáváme pomalu na dno možností. Ne že bychom jich ještě pár nenašli, ale udělali jsme zkušenost, že u některých z nich není v podstatě co hodnotit... Třeba ale ještě některé vyrostou.
Připomeňme si tedy, jak košatá je doposud historie tohoto projetku. Vše odstartovaly dvě pilotní části na konci roku 2016, třetí dějství jsme vám přinesli v lednu nadcházejícího letopočtu, načež druhý měsíc roku 2017 vyplnily hned dva díly a v březnu jsme se premiérově vydali k hostincům. Od té doby pokračujeme v pravidelném rytmu střídání, přičemž čas od času proložíme zmíněné speciální díly. Stejně jako loni nadále probíhá také čtenářská soutěž, ve které můžete hlasovat o své nejoblíbenější místo k posezení a vyhrát poukaz pro večeři ve dvou.
A kdo by chtěl znát hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, stačí kliknout na www.vecernikpv.cz a příslušný banner, pod kterým se skrývají potřebné informace i všech dvaačtyřicet doposud zveřejněných dílů.

Dnes jsme navštívili podnik, který patří k těm vůbec nejstarším v Prostějově. Již 120 let (s malou přestávkou v období druhé světové války) čepuje pivo v Drozdovicích Hostinec U Zavadilky. V současnosti už je jediným zařízením v této dlouhé ulici s tradiční přízemní zástavbou, která byla kdysi samostatnou obcí. Panovaly také doby, že jich zde bývalo podle historických pramenů osm, v Místopisu prostějovských hostinců najdete i s obrázkem pět z nich.
Námi vybraný hostinec se nachází až na konci ulice před penzionem Alberta. Pokud byste chtěli přijet autobusem, zastávka Drozdovice se nachází přímo před vstupními dveřmi tohoto lokálu. Otevřeno je ve všední dny až od 14:00 hodin, v sobotu se tak děje v pravé poledne, zato nedělní otvírací doba od 8:00 hodin vybízí muže k brzkému odchodu z domu, aby měly ženy klid na vaření svátečního obědu. A jak se tým Večerníku přesvědčil na vlastní oči, tradice je tradice. Hned po otevírací hodině bylo k vidění několik zaparkovaných kol a zaslechli jsme množství hlasů linoucích se přímo z hostince...

 

CELKEM: 2,5 HVĚZDY


OSTATNÍ DÍLY NAJDETE ZDE:

 Aktuální díl seriálu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 25. února

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...