Příjemnou noc, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak, a je to tady! Jak jsme avizovali ve speciální příloze PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, která byla součástí předminulého vydání, právě startuje již dlouho očekávaný průzkum po restauračních zařízeních na území celého regionu. Na stránkách nejčtenějšího regionálního periodika se budete v příštích týdnech setkávat s pravidelným - a upozorňuje že NEZÁVAZNÝM - seriálem hodnoticí prostějovské restaurace, hostince i hospůdky. A časem dojde třeba i na kavárny.

Pro začátek jsme zvolili čtrnáctidenní horizont, v případě vašeho zájmu jsme připraveni otevírat dveře rovnou v každém čísle nejčtenějšího regionálního periodika. Věříme totiž, že vás seriál zaujme a jeho úroveň bude stoupat. Navíc se bude bojovat o zajímavé výhry. Oceňovat budeme jak samotné provozovatele, tak i čtenáře. Na samém konci pak dojde i na finanční odměny.
Zopakujme si, kdo že vzal na sebe úlohu hodnotitele PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku? Jedná o dvojici přátel, která ze zřejmých důvodů nebude veřejnosti prozrazena. Veškeré návštěvy totiž budou probíhat v utajení, náhodný bude i výběr samotných zařízení. Obě osoby jsou však již více než tři roky hostem místních restaurací a hostinců, aby jednak poznala i ty, do kterých zatím nikdy nevkročila, což byl ostatně prvotní důvod pravidelných návštěv. Tím dalším je pak skutečný zájem všech hostů, kteří chtějí při dobrém jídle a sklence pokud možno dobrého vína strávit pár hodin v příjemném hovoru na témata zajímající obě strany.
„Synonymum RaS neznamená, že se ujímáme úlohy dnes již zaniklého řemesla, známého z historie našich měst, načež výsledkem naší činnosti bude likvidace restaurace, která nám padne pod ruku a nepadne do oka a do úst. Pouhá náhoda tomu chce, že počáteční písmena našich jmen evokují tento význam,“ říkají. „Máme v úmyslu restaurace hodnotit z pohledu průměrného návštěvníka, tj. bodrého Prostějovana, který si rád dopřeje dobré jídlo a pití
a nehodlá při placení účtu zruinovat sebe a svoji rodinu. Zároveň chápe, že existuje určitý rozdíl mezi luxusní restaurací v centru Londýna a v centru Prostějova. Chápeme také, že si nepochutnáme na ústřicích a svíčkové Wellington za cenu utopence a guláše pro bojovníka s ´pěti´,“ dodávají s úsměvem a vzkazem, že sice nechtějí být přísným Zdeňkem Pohlreichem, na druhou stranu nikoho však šetřit nebudou! „Zdůrazňujeme, že naším záměrem není někoho skandalizovat, ale spíše upozornit a vyzdvihnout, proč některou restauraci navštívit. Na druhé straně poukázat na to, co možná vedení podniků
a jejich personál nevnímají. Takzvané provozní slepotě totiž časem podlehne každý, ale host, který do restaurace vstoupí poprvé, si určitě nedostatků všimne.“

Než se rozhodnete vstoupit...

Naše putování po prostějovských restauracích začínáme v samém středu města. Restaurace a kavárna se nacházejí v objektu nejcennější architektonické památky města, secesním objektu, který nechybí v žádné učebnici architektury. Komplex v sobě propojuje divadlo, restauraci, kavárnu a několik spolkových místností. Není skutečně přehnané nazvat tento objekt „vlajkovou lodí“ prostějovského kulturního života. Je tomu tak ale i z pohledu uspokojení hladových strávníků?
Prvotní orientaci návštěvníkovi poskytnou webové stránky. Na nich se dočtete nejen to, co může očekávat na talíři, ale přečtete si i o historii Národního domu a dovíte se, že provozovatelem je prostějovský magistrát a zařízení slouží i jako místo odborného výcviku žáků středního odborného učiliště obchodního, oboru kuchař
a číšník. Dále návštěvník na stránkách najde aktuální denní menu a nabídku stálého jídelního lístku. Nechybí zde ani ceny.
Prostor pro parkování - placený - se nachází přímo před Národním domem. S výjimkou těch večerů, kdy se koná divadelní představení, zde zaparkujete víceméně v pohodě. Většinou je sice dost plno, ale pohyb aut na parkovišti je tak živý, že i když není místo hned, brzy se dočkáte.

Interiér

Hladový návštěvník po vstupu volí mezi restaurací a kavárnou, v teplých letních dnech i zahradou. Všude se mu dostane stejného rozsahu služeb. Pokud ovšem není některý prostor vyhrazen pro zadanou akci, nebo jestliže není právě neděle - v tento den nabízí hladovému a žíznivému poutníkovi zamknutý vchod a nápis: ZAVŘENO.
Interiéry rekonstruované důsledně do původní secesní podoby jsou hlavní přidanou hodnotou restaurace i kavárny a ideálním prostředím pro akce, u kterých záleží na noblese prostředí, třeba svatby a větší oslavy. Součástí výzdoby kavárny je galerie, kde představují svá díla nejen místní výtvarníci.
Příjemné posezení v teplých letních dnech skýtá posezení ve stínu vzrostlých stromů a rozložitých slunečníků na zahradě. Ta je navíc přátelská k dětem. V její zadní části se nachází hned několik atrakcí, na kterých se malé děti zabaví a umožní tak rodičům relativně v klidu se občerstvit.

Co restaurace nabízí...
Od pondělí do pátku žije restaurace Národního domu jako naprostá většina prostějovských restaurací z obědového menu. Denně si vybíráte ze čtyř druhů jídel. Můžeme vyvrátit obavy z toho, že se na nich učí vařit budoucí kuchaři a proto je výsledek nejistý. Takové spekulace rozhodně nejsou na místě. Málokdy se totiž stane, že vás oběd vysloveně nadchne, ale nikdy neurazí. Ono také uvařit oběd o dvou chodech a pokrýt všechny náklady za maximálně 79 korun neumožňuje vymýšlet žádné zázraky.
Jídla ze „stálého“ jídelního lístku jsou o něčem jiném. Často se obměňují, proto figurují na webu pod názvem „DNES VÁM NABÍZÍME“, což vystihuje skutečnost lépe než „STÁLÝ JÍDELNÍ LÍSTEK“. Při naší návštěvě byly na jídelním lístku dva předkrmy, dvě polévky, dvanáct hlavních chodů a tři dezerty. Restaurace, ačkoliv se nachází v centru konzervativní Hané, se snaží udržet krok se současnými trendy, proto si jako předkrm můžete objednat třeba carpaccio z červené řepy s kozím sýrem.
Nabídka dne obsahuje nejen oblíbenou klasiku (svíčková na smetaně, španělský ptáček a další), ale také jídla, za která by se nemusely stydět ani přední restaurace ve světových metropolích. Co byste řekli třeba na „jehněčí ragú s koriandrem a zázvorem s mátovým kuskusem“ nebo „grilované kachní prsíčko na lůžku z trhaných listů a pomerančovou redukcí a grilovanými brambůrky“? Cena je samozřejmě „poněkud“ vyšší než u poledního menu, pohybuje se od 125 do 245 Kč, ale vyplatí se.
Samostatná kavárna má svůj vlastní a velmi obsáhlý kavárenský lístek, k výběru je například devět druhů espressa, sedm kávových specialit, stejný počet druhů studené kávy
a pohárů. Nabídka nápojů není příliš rozsáhlá. Tři druhy piva vychlazeného tak akorát, rozlévané víno průměrné kvality (ale někde bývá i horší), několik džusů a nealkoholických nápojů globálních značek či domácí limonáda limetková, mátová nebo zázvorová. Co ale návštěvníka kavárny zarazí, je skutečnost, že zde nenajde ani malou nabídku zákusků ke kávě. Naopak nabídka vín je velmi slušná. Dominantní roli hrají vína ze Znovína a vína od chilského dovozce, obojí v přiměřeně široké cenové škále.

Jak nám chutnalo
Naše dvojice tentokrát využila vlahého večera pozdního léta k posezení na zahrádce. I přesto, že na nás zbyl stůl blízko dětských prolézaček, podařilo se nám najíst relativně v klidu. Dětí bylo naštěstí na zahrádce přijatelné množství a rodiče se jim v rozumné míře věnovali. Někdy to bývá poněkud horší...
Večeři jsme vybírali z denního jídelního lístku. Těstovinám s kuřecím masem, servírovaným na velkém hlubokém talíři, jak je zvykem v Itálii, kde se těstoviny zrodily, nelze nic vytknout. Byly uvařeny na stupeň, kterému dáváme v našem kraji přednost, tedy o maličký za „al dente“, kuřecí kousky byly měkké a omáčka měla správnou konzistenci. Druhý člen naší hodnoticí dvojice zvolil grilovanou panenku na liškách a tvářil se spokojeně - podle jeho slov byla více než standardní, šťavnatá a dobře ochucená. Za částku, na kterou si restaurace obě jídla ocenila, jsme určitě dostali odpovídající množství a kvalitu.
Tentokrát jsme nehodnotili ani kvalitu podávaných vín, ani sommeliérské schopnosti obsluhy, využili jsme totiž vlastní zdroj - víno z klimatizovaného boxu ve sklepě Národního domu, který je možné si pronajmout. Nicméně vína, uváděná ve vinném listu i vystavená v prosklených vitrínách, dobře známe a o jejich kvalitě nemáme nejmenších pochybností. A sommeliérské schopnosti obsluhy vyzkoušíme příště...

Kvalita servisu
Obsluhovala nás mladá číšnice - ostatně všechen personál je mladý - ovšem již dostatečně zkušená a profesionálně suverénní (v kladném slova smyslu). Úspěšně prošla naším testem, když dokázala srozumitelně vysvětlit, ze které části hovězího pochází T-bone steak a od čeho je odvozen jeho název. Přiznáme se, že jsme to nečekali.
Může se stát, že vás bude obsluhovat mladý adept výučního listu oboru číšník. Výkon nebývá obvykle tak suverénní, ani znalosti a informovanost bezchybná, ale vždy je vidět snaha zvládnout obsluhu co nejlépe. Setkali jsme se zde i s přehnanou aktivitou - naštěstí to byla situace výjimečná - neustále se chodit ptát hosta, jestli si ještě něco dalšího buď objedná, nebo přeje-li si již zaplatit. Po třetím dotazu během deseti minut opravdu raději zaplatíte a diskuzi dokončíte venku...

Místo úlevy...
Toalety se nacházejí ve spojovací chodbě mezi restaurací a kavárnou. Příchod k nim je zřetelně označen, ale za dveřmi z obou sálů končí stylová secese a nastávají osmdesátá léta minulého století. Sice na slušné úrovni a ve větší čistotě, než bývalo dříve zvykem, ale secese se za dveřmi vytrácí. Přimlouváme se za dotažení dojmu až na toto místo, byť v moderní podobě sanitární techniky. Inspiraci lze najít třeba v klubovních prostorách golfových klubů umístěných v historických sídlech.

Shrnutí - celkový dojem
Pokud shrneme naše dojmy, můžeme konstatovat, že hlavním bonusem restauračního provozu Národního domu jsou secesní interiéry a snaha stálého personálu o profesionální přístup k hostům. Mínusem jsou po většinu dne prázdné prostory, ve kterých se méně odvážný host může i bát...
Obědy z denního menu bychom označili za někdy podařenější, někdy méně podařený průměr.
Výjimkou jsou degustační večeře, rauty a svatby, které vedení kuchyně i domu, zjevně baví a které snesou vysoké hodnocení. Za menu tematicky zaměřených degustačních večeří, kdy za osm až deset malých degustačních porcí sladěných vždy s odpovídajícím kvalitním vínem zaplatíte sice desetkrát tolik jako z nabídky denního menu, ale dlouho na takový zážitek budete vzpomínat. Vždy bývá vyprodáno. Ale co nám v Národním domě opravdu chybí, jsou zákusky v kavárně. Kavárna bez zákusku ke kávě je jako dům bez střechy.

HODNOCENÍ:
S přihlédnutím k prostředí a úrovni speciálních akcí pořádaných v restauraci a kavárně Národního domu dáváme 3
08 narodni dum hvezdy



CO ZNAMENÁ CO!

5
Nemělo to jedinou chybu. Jídlo, obsluha, prostředí i další služby byly na vynikající úrovni. Ani přes opakovanou návštěvu nebylo nic, co by nás zarazilo. PROSTĚJOVSKÝ Večerník doporučuje všem fajnšmekrům!
4
Ještě se malinko více usmát a byla by to podtržená jednička. Zde jsme našli služby na vysoké úrovni, hosté by si neměli na nic stěžovat. Jídla jsou podávána ve kvalitní podobě, host je v čistém prostředí. Skvělá volba!
3
Průměr po všech stránkách. Pokrmy byly viditelně z prášku, ruka domácí kuchyně by neuškodila. Na druhou stranu porce byly jako pro pořádného chlapa, člověk odcházel s plným břichem a navíc z čistého prostředí.
2
Tak tady jsme se jen horkotěžko drželi. Menu nemělo žádný nápad a porce byly spíše dětské. Dojem se snažila alespoň trochu vylepšit ochotná obsluha, ale pokud dostanete na stůl špatně umytou sklenici, nenaděláte nic...
1
Na zdejší místo bychom nepozvali ani svého největšího nepřítele. Špína nebyla jen na záchodě, ale i k jídlu, aby si člověk přinesl vlastní rukavice. Porce byly malé, nevábně vypadající a chuť byla slušně řečeno mdlá. Sem NE!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...