Dobré ráno, dnes je úterý 16.4.2024
svátek slaví Irena,
zítra Rudolf
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Unikátní reportáž vám přinášíme tentokrát ze světa muzeí na Prostějovsku. Unikátní je přitom hned ze dvou důvodů. Jednak vznikla v místě, kde se nacházela největší sbírka československých automobilů značky Praga. Druhou zvláštností je pak minulý čas, sbírka totiž z Dobrochova zmizela. I když veterány jsou v místě k nalezení pořád...

Ve dveřích Večerník vítá Hubert Grmela, který nás usadil ve vstupní místnosti. A začíná dlouhý příběh o tom, jak se stal sběratelem a co vedlo ke vzniku muzea pragovek. „Tatínek po absolvování obchodní akademie nastoupil do firmy Auto Praga v Prostějově, která tady byla ve třicátých letech minulého století. Měli ji dva majitelé, naneštěstí byli oba židovského původu. A táta jim dělal účetnictví, pracoval pro ně také jako akvizitér. Takže se nějak dostal k autům z první ruky,“ říká Hubert Grmela. Jedním z prvních aut, ke kterým se dostal, pak byla právě pragovka. Otci s ní ale zamýšlenou radost neudělal. „Sháněl jsem tedy něco, co by se tátovi líbilo. Jeli jsme pro ni, samozřejmě jsem si nevysloužil ani vděk, ani údiv. Pochopte to, bylo to čtyřicet let staré auto, táta dělal s novými,“ vypráví s úsměvem.
Sám začal se sbíráním na vojně, když sloužil na letišti. „Motal jsem se kolem toho, občas mi pan poručík automobil půjčil. No a nakonec jsem si ho od něj koupil Valtra. A byl z toho poprask! Mít dvě auta za socialismu v rodině? Děs a hrůza. Tak se to muselo prodat,“ vzpomíná sběratel. Pro svou zálibu, která postupně rostla, pochopení u blízkých vždy nenacházel. Ale jak se ukázalo, pragovky se měly stát důležitým milníkem i v jeho rodinném životě. „V těch letech se dělal celostátní sraz automobilů Praga. A byl ještě jeden na počest jejich konstruktéra. No a tam jsem potkal zase dalšího človíčka, od kterého dostal nabídku tří aut. Pan Příhoda tomu tehdy dal tu ideu sbírky,“ prozrazuje Hubert Grmela. Následoval však opět poprask v rodině. „Já jsem je koupil, doma byl zase řev. Žena vzala dítko pod paži a odešla. Nafurt. Já jsem měl možnost si vybrat buď sbírku, nebo rodinu. A já si vybral to lepší,“ osvětluje muž, jehož auta se objevovala třeba v Četnických humoreskách.
Sbírka pak během let nadále rostla. Vrcholu dosáhla začátkem devadesátých let minulého století. „To bylo až po změně režimu a začal jsem podnikat. Už jsem měl dost kapitálu s tím, že jsem si auta mohl nechat renovovat u firmy. A bylo to ohraničené asi rokem 1992,“ říká Grmela. Nicméně s oblibou vzpomíná také na „sedmdesátky“, kdy se podle jeho slov stávalo, že se pragovky ve velkém nacházely opuštěné na ulici. „Žili jsme, sbírali jsme, měli jsme na to,“ prohlašuje. Naopak doba okolo milénia znamenala pokles jak zájmu o česká historická vozidla, tak o muzeum obsahující tou dobou desítky pragovek. „Vidíte, že tady jsou všude nápisy muzeum. Vy tady sedíte, točíte palci a čekáte, že někdo přinese desetikorunu. To jsou pak takové perličky. Vy chcete vstupné? Ne, my se podíváme jen ode dveří,“ říká smutně Grmela. A nakonec i věk byl jednou z příčin, proč část sbírky rozprodal a větší je nyní k vidění v olomoucké Veteran Aréně. Některá jsou také v Tatranské Lomnici, v hotelu Praga.
A proč tedy zveme do Dobrochova? Hubert Grmela se svého celoživotního zájmu nevzdal. Ukazuje Večerníku záhy své Buicky a sbírku prastarých škodovek. Právě na Buicky je obzvlášť hrdý. Přestože jsou nyní přes 80 let staré, o kostitřasy rozhodně nejde. „Tady uvidíte řadový osmiválcový motor, který potřebuje dvě rychlosti, jednu dopředu, jednu dozadu. Maximum to má 150 a je to ročník 1936,“ prozrazuje. I nadále tedy stojí za to se v Dobrochově zastavit. A stejně tak pro řadu vzpomínek. Zejména ti, kteří auty žijí, mohou s Hubertem Grmelou strávit hodiny příjemného povídání.

MUZEUM PRAGOVEK V DOBROCHOVĚ
Adresa: Dobrochov, stavba mezi budovami č. 33 a 99
Otevírací doba: dle domluvy
Kontakt: 606 530 243
Co je k vidění: expozice historických vozidel, včetně amerických Buicků
ZAJÍMAVOST: dostane se vám podrobný a kvalitní výklad od Huberta Grmely

 

Aktuální díl seriálu najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 15. června

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...