Dobré dopoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Naši předci letitým pozorováním vysledovali zákonitosti ve změnách počasí, které přetavili do pranostik. Je v nich ukryto mnoho moudrosti a zároveň i poetiky starých časů. Dob, jejichž nedílnou součástí je i historie Prostějova, který letos slaví 630 let od svého povýšení na město. A právě z pohodlí domova lze poznávat jeho krásy. V době, kdy většina z nás nemá možnost vyrazit někam na výlet, navíc jsou všechny památky zavřené, se PROSTĚJOVSKÝ Večerník rozhodl připravit vám seriál s příznačným názvem SLAVNÉ MĚSTSKÉ BUDOVY. V dnešním druhém díle se staneme vaším průvodcem po některých významných domech našeho města.

Dnes představujeme první 4 městské domy
V úvodním díle, který jste mohli najít v minulém vydání, jsme se hlouběji věnovali kulturním památkám. Dnes se zaměříme na významné prostějovské domy, kterých je ve městě mnoho. Proto představíme první čtyři objekty, a sice vilu Františka Kováříka, vilu Josefa Kováříka, dům U Zeleného stromu a dům U Zlaté studny. V následujícím čísle najdete ještě pokračování o významných domech. Víte ale vše o těchto budovách, kolem kterých většinou bez povšimnutí procházíte? V nuceném čase celospolečenského útlumu se vám tak Večerník pokusí něco z jejich historie připomenout.

Bratři František a Josef Kováříkovi patřili na počátku 20. století k nejvýznamnějším podnikatelům v Prostějově. Vlastnili firmu F. a J. Kovářík, továrna strojů a slévárna Prostějov, která postupně rozšiřovala svůj sortiment a vyráběla žací stroje, plynové, benzinové a naftové motory, čerpadla, mlátičky a další zemědělské stroje. V letech 1910 až 1912 si oba nechali postavit reprezentativní rodinná sídla uprostřed městské zástavby.

VILA FRANTIŠKA KOVÁŘÍKA
Dům vyrostl počátkem 20. století, tedy v době, kdy prožíval Prostějov hospodářský rozvoj, významný prostějovský průmyslník František Kovařík jako rodinné sídlo. Vila byla postavena v letech 1910 a 1911 podle návrhu Emila Králíka, kterého doporučil sám Jan Kotěra, a připomíná spíše aristokratický palác s prvky převzatými z architektury anglického rodinného domu. Reprezentativní vstupní průčelí orientované na náměstí je osově souměrné a tvoří je čestný dvůr ohraničený bočními křídly se dvěma lodžiemi v horním patře. Od náměstí je oddělen nižší stěnou prolomenou pěti arkádovými oblouky s kovanými mřížemi. Prostor dvora vyplňuje dvojité schodiště a fontána. Tento trakt je zastřešen sedlovou střechou s vikýřovými okny. Důmyslně prostorově uspořádané interiéry umožnily architektovi propojení místností v obou poschodích s rozlehlou schodišťovou halou. Ústředním motivem se zde stalo podmanivě řešené schodiště svázané s architekturou i s vestavěnými kusy mobiliáře s geometrizujícím dekorem. V přilehlých místnostech byla využita kombinace různých výškových úrovní v jednom podlaží.
Po roce 1948 přešel dům do vlastnictví státu a byl využíván především jako kancelářský objekt. Později zde byl zřízen Dům pionýrů a mládeže a svazácký klub. Původní mobiliář byl z části rozprodán nebo předán do muzejních depozitářů. Od roku 1958 je na seznamu památkově chráněných objektů. V roce 1994 byla odcizena bronzová socha z nádvoří vily a zřejmě byla nenávratně zničena. Po sametové revoluci byl objekt vrácen rodině původního majitele. V současné době je vila uzavřena.
Zajímavost: Podle figurální kašny umístěné v čestném dvoře býval dům nazýván U černé panny.

VILA JOSEFA KOVÁŘÍKA
Jednopatrový dům je postaven ve stylu české moderny a geometrizující secese v letech 1910–1912 podle projektu architekta Emila Králíka místní stavitelskou firmou Konečný-Nedělník. Rodinný dům se zahradou situovaný v řadové zástavbě je pozoruhodný především svým interiérem s velkým halovým prostorem. Poměrně úzká parcela si vynutila originální dispoziční řešení, kdy místnosti jsou řazeny do hloubky, a za domem se nachází zahrada s vjezdovou bránou. Průčelí je orientováno směrem na náměstí a nese znaky nastupující geometrické moderny. K symetricky řešenému hlavnímu průčelí je na levé straně připojena užší vstupní část s fasádou z bílých režných cihel. V budově nechybí mimo obytné části hala, vnitřní atrium s kašnou, zimní zahrada, reprezentativní místnosti, impozantní schodiště, vitráže v oknech, štuková výzdoba či dřevěný kazetový strop v hale. Dominantou haly je vysoký tepaný kryt krbových kamen s hodinovým nástavcem. Jedná se o krásnou umělecko-řemeslnou práci vyrobenou v místní firmě Vulkania.
V roce 1954 rodina Kováříkova dům prodala státu, který v něm zřídil jesle. V prvním patře byl upraven byt pro paní Kováříkovou a byly provedeny další změny. Od roku 1973 je chráněnou kulturní památkou. Později se objekt stal sídlem školského úřadu, působil v něm do roku 2001. Po jeho vystěhování byl dlouhá léta nevyužívaný a chátral, z interiéru byla odcizena řada originálních doplňků, kovových prvků a vybavení. Potomci původních majitelů, kterým byl vrácen v restituci, neměli dostatek prostředků na jeho udržování.
Zajímavost: Dílo předního architekta své doby, dokládající kulturní sebevědomí české Moravy, jeden ze základních článků výrazného souboru památek moderní architektury v Prostějově.

DŮM U ZELENÉHO STROMU
Dnešní stavba domu U Zeleného stromu zabírá pravděpodobně původně dvě úzké velmi protáhlé parcely. Ke scelení těchto parcel došlo nejspíše někdy během 15. století nebo na počátku 16. století a vznikla tak na šířku rozvinutá budova se třemi hloubkově orientovanými trakty. Po stranách se nacházely podsklepené obytné a hospodářsky využívané místnosti, ve středním traktu byl situován průjezd do dvorní části. Později spojených a ve 20. stol. příčně předělených. Průčelí je symetrické, v přízemí je ve středu půlkruhově zaklenutý portál vedoucí do průjezdu. Fasáda byla v 60. letech 20. stol. upravena, zachována zůstala korunní římsa se širokým vlysem zdobeným štukovými reliéfy.
Do psané historie vstoupil dům na Žižkově náměstí č. p. 133 počátkem 16. století. Roku 1518 totiž Vilém z Pernštejna udělil právo na vaření a čepování piva a na skladování a šenkování vína dalším z prostějovských měšťanů, mezi nimiž měl být i vlastník uvedeného domu, tehdy byl majitelem hajný Jež se Seloutek. Nebylo to ale pivo a ani víno, které by jej uvedly ve známost, nýbrž pálenky. První zmínky o prodeji pálenky se objevují na konci 16. století, ta se vyráběla pálením zkaženého piva a vína. Když se po skončení třicetileté války stal majitelem domu Michal Storch, začal pálit ze rži – Prostějovská Starorežná byla na světě. Pálilo se stále, až v roce 1920 po prodeji domu vznikl Družstevní podnik hostinských.
Zajímavost: Dům s gotickými sklepy a mnoha dochovanými historickými konstrukcemi a detaily ze všech stavebních období města Prostějova.

DŮM U ZLATÉ STUDNY
Přímo v centru Prostějova ve starobylé zástavbě hlavního náměstí stojí dvoupatrový historický dům s poetickým názvem U Zlaté studny. Jedná se o pozdně gotický dům, jehož základy byly položeny už někdy na přelomu 13. a 14. století. V 16. století byl poté přestavěný v renesančním stylu. Vchod do domu je raně barokním pískovcovým portálem z roku 1666 s reliéfní výzdobou v podobě vázy s květinami na dřících obou pilířků a rozety na vnitřním oblouku, nad kterým je domovní keramické znamení od Jano Köhlera z roku 1936.
Na nádvoří domu se nachází poměrně hluboká studna, která byla na konci 20. století opět obnovena. Lidé o ní věděli a snažili se ji objevit. Narazili na ni až při úpravách dvorní části domu. V této příležitosti se zde odehrával archeologický průzkum. Zjistilo se, že studna byla zasypaná někdy kolem roku 1882, podle mince, která byla nalezena. Při stavebních pracích v roce 1993 se objevila mělká prohlubeň, ve které bylo velké množství zlomků keramických kachlů.
Zajímavost: V průběhu staletí střídal dům majitele, mnozí z nich byli významní prostějovští měšťané – například: Husserlovi nebo Neumannovi.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...