Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po roce 1989 snad nebylo větší události, do které by se zapojilo aktivně tolik Prostějovanů! Na jaře 2013 si tehdejší prostějovští radní usmysleli, že město potřebuje nové logo. To podle původních předpokladů mělo být umístěno na všech veřejných dokumentech, webových stránkách města, upomínkových předmětech a bůhví na čem ještě. Vyhlášením veřejné soutěže mezi lidmi na návrh nového loga byla započata mnohdy až hysterická diskuze o tom, zda nové logo vůbec potřebujeme. A jak je vidět dnes - nepotřebujeme! Byť někteří marketingoví experti mají stále odlišný názor a míní, že logu statutárnímu městu chybí...

Samotná soutěž měla mezi veřejností velký úspěch, během léta roku 2013 poslalo celkem 112 autorů přes tři stovky návrhů. Záhy radní posvětili názor speciálně sestavené komise a vybrali pětici nejlepších. Jejich díla byla zveřejněna a občané měli na webových stránkách města hlasovat, které se jim nejvíce líbí. Zveřejnění všech podob nového loga a jejich dalších variant vzbouřilo hladinu veřejného mínění.
A jednalo se o převážně negativní emoce. „Co to je za loga, když ani v jednom není silueta radnice, či alespoň něco ztotožňujícího s naším městem?“ zněly nejčastější dotazy rozhořčených lidí, kterým se nelíbil ani jeden z pěti návrhů. Přesto konšelé vybrali jediný, který měl vyhrát. „Navrhla jej profesionální a úspěšná grafička Věra Marešová z Brna. Je to ale pouze jeden slide z celé prezentace, která obsahuje taktéž piktogramy a aplikace loga na případné reklamní předměty či městské tiskoviny. Prezentace také obsahuje postup, jakým k výslednému návrhu autorka dospěla,“ vysvětlila těsně po výběru jediného loga Jana Gáborová, tisková mluvčí Magistrátu města Prostějov.
Už tehdy před rokem si však Večerník začal všímat toho, že ani radní nejsou jednotní v názorech o osudu nového loga. Zatímco například Ivana Hemerková ho vehementně prosazovala jako nové moderní označení města, naopak výrazně proti byl samotný první muž Prostějova. „Je to tak, pan primátor nejevil přílišné nadšení z nového loga,“ přiznala sama náměstkyně.
Až do jara roku 2014 se ale nad úvahami o novém logu města jakoby zavřela voda. Třetího dubna prostějovští radní vydali zprávu, která mnohé překvapila, na druhé straně se ale kvůli protestům občanů dala čekat. „Rada města Prostějov rozhodla neuzavírat licenční smlouvu s autorkou předloženého návrhu loga a logotypu města Prostějov Věrou Marešovou. Rozhodli jsme tak na základě rozporuplných názorů občanů a vedení města na navržené logo i logotyp,“ uvedla před více než rokem náměstkyně prostějovského primátora Ivana Hemerková. „V externí komunikaci a na propagačních předmětech bude nadále používán znak města a na materiálech k oslavám výročí bude užíváno logo s motivem sto let radnice,“ dodala Jana Gáborová, mluvčí magistrátu.
„Existovali jsme před logem, budeme fungovat i bez něho. V externí komunikaci a na propagačních předmětech bude nadále používán znak města. Pokud by se mělo objevit na úředních dokumentech radnice, tak jedině přes mou mrtvolu,“ zareagoval tehdy do Večerníku odvážně Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova.
A jak je na tom návrh nového loga města dnes? Leží zaprášený v šupleti stolu náměstkyně primátora Ivany Hemerkové! „Od loňského dubna se bohužel nic nezměnilo a mně osobně je to velice líto. Ale zbraně neskládám, věřím, že za nějaký čas se tento záměr obnoví, logo budeme jednou určitě potřebovat. Podívejte se třeba do Brna nebo Ostravy. Tady lidé taky silně protestovali, a dnes si nová loga nemohou vynachválit. Vždyť kdo by dneska neznal například tři vykřičníky ve spojitosti s metropolí severu Moravy,“ domnívá se Ivana Hemerková.
Podobný názor mají i námi oslovení experti na marketing a reklamu. Pravdou je, že Prostějov zůstává aktuálně jediným statutárním městem v republice, které vlastní logo nemá...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...