Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ano, je to zase tady - blíží se svátky údajně klidu, míru a pokoje. Ovšem to, co jim předchází, bych nazval běsněním. První varování jsem dostal již koncem září, když na mě z letáků všech těch superhypermarketů vypadla předvánoční nabídka! Toto osobně považuji za mimořádnou šílenost a opravdu netuším, zda tím markety sledují totální zblbnutí zákazníků, nebo co vlastně...

Následně přišlo druhé, když jsem u marketu v Držovicích narazil na vánoční strom, který by se velikostně uplatnil někde v rodině obra Koloděje ze hry Járy Cimrmana Dlouhý, Široký a Krátkozraký. 

A upozorňuji, bylo to v říjnu! Poslední varování přišlo přesně dvacátého listopadu, když jsem před naší radnicí narazil do hromady poskládaného dřeva a seplo mi, že to jsou složené vánoční stánky, ve kterých předpokládám, jako již v posledních letech vždy, najdu jedno velké nic, protože jen moře alkoholu nepovažuji za vánoční trhy. V tomto jsem se ostatně nezklamal. V tuto chvíli již potkávám své spoluobčany s vyděšeným nestíhajícím výrazem a je mi jasné, že o předvánoční pohodové atmosféře může mluvit snad jen naivka. No, a tak si dnes zanalyzujme, čeho se vyvarovat a vystříhat...

Za prvé: nakupovací mánie dárků. Vážení. Pokud se domníváte, že láska se projevuje kvantem nakoupených dárků, pak pokračujte ve svém konání, ale já se ptám, není náhodou ono přehnané nakupování dárků kapku alibismus za to, že celý rok rodiče nemají čas na své děti, partnerské páry jeden na druhého a totéž přátelé a kamarádi? Ano, dárečky veselé a jeden luxusní, proč ne? Ale snad není potřeba, aby se pod dárky prohýbala podlaha pod stromečkem a, proboha, přestaňte si na dárky půjčovat! Reklama státně povolených lichvářských společností v televizi je to největší zlo, které bych ohodnotil varovným sloganem „u stromečku radost a od ledna starost“, neboť dluhy se platit musí. A až vám někdy začne zvonit u dveří exekutor, bude pozdě bycha honiti. Pozor také na neprověřené internetové obchody, aby vám místo mobilu nepřišla cihla anebo vůbec nic, ale z platební karty vám někdo mezitím nevytahal všechny peníze. Současná doba hackerům a internetovým podvodníkům vysloveně přeje.

Za druhé: nakupovací mánie jídla. Mám někdy pocit, když teď vidím narvané prostějovské superhypermarkety a lidi nakupující kvanta jídla, že mi zřejmě unikla nějaká zpráva. To snad báťuška Putin již postupuje přes Ukrajinu až k nám a přes Turecko míří hordy z Islámského státu?! Ne, jen se blíží pár dní svátků, kdy tytéž superhypermarkety mají stejně pořád otevřeno (zákon o jejich zavření ve svátcích se teprve prohlasovává), takže hlady neumřeme. A když se tak oháníme křesťanskou podstatou Vánoc, tak obžerství je přece smrtelným hříchem, ne? Jsem sice ateista, ale až tak všeobecně vzdělán jsem, že to vím. Myslím si, že výsledkem všeobecného nákupního šílenství potravin jsou pak jen těžko odbouratelná kila, žaludeční i žlučníkové potíže, prostě vánoční pohoda je tatam.

Za třetí: všeobecný stres. Spěch, nasířenost, nervozita, hádky. Opravdu krásná předvánoční atmosféra strkanic v obchodech, na parkovištích, v MHD, no prostě všude. Vánoce mají být svátky klidu, míru, pohody, ale nebylo by dobré chovat se tak i před nimi? Podívejte se okolo sebe a zamyslete se nad okolím, ale i nad sebou, budete možná překvapeni, zda to všechno stresování stojí za to. Honíme se celý rok a před Vánoci vypadáme jako finišmen štafety na 4 x 100 metrů, který ze sebe musí vydat absolutně všechno, aby vyhrál, v našem případě urval o jedno těsto a dvě Hery na pečení víc, než ten druhý. Ptám se, proč? Stojí nám všechno za to?

Jak se bránit té hysterii či běsnění? Myslím, že člověk si může pomoci pár triky, co třeba tyhle? Dárky nakupovat během roku, v prosinci žádné lepší stejně nebudou a naopak vše bude dražší, jelikož obchodníci počkají se slevami až na leden. Jídlo kupovat jako každý jiný den nebo týden a ten kapřík se dá sehnat i bez fronty. Navíc slušná návštěva vždy přinese něco svého na ochutnání, takže hlady se fakt neumoříme. Nasávat tu předvánoční atmosféru, zajít si na něco z prostějovské kulturní zimy, pochopitelně navštívit i těch našich pár mdlých stánků a dát si pár svařáků i punčů. 

V Prostějově ovšem lze také navštívit i restaurace a kavárny, které nabízejí předvánoční menu, a nebýt podivných rozhodnutí památkářů, mohli jsme se konečně dočkat i zateplených zahrádek tak, jak je tomu opět v Olomouci. 

 

Končím dnešní antistresovou analýzu. Vážení, nestresujte, zastavte se, uklidněte se a nasávejte předvánoční atmosféru bez nervů. Věřte mi, že to jde!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...