Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 analyzaNevím, kdo vymyslel termín okurková sezona, ale já osobně se domnívám, že nic takového poslední dobou neexistuje a stále je co analyzovat. Dnes se podívám na tři prostějovské kauzy pohledem hokejového fanouška. Zdá se vám to netradiční, divné, překvapivé? To je účel a trochu popíchnutí pro zúčastněné strany v oněch kauzách.


Ta první kauza je, překvapivě v těchto měsících, školská. Máme tu žádost a už i petici na zřízení církevní základní školy, máme tu postoj magistrátu a teď pohled hokejového fandy. Naše liga (město Prostějov a nejen naše) má určitý počet hráčů (žáků pro základní školy) a určitý počet klubů (základních škol). Počet hráčů se snižuje a hospodaření klubů je v současné krizové době, řečeno jemně, na hraně. A ejhle, objeví se nový zájemce o licenci, má za sebou i podporu, ale je založení nového subjektu výhodné? Co se stane? Subjekt bude založen a logicky odčerpá „hráče“ ostatním. Ano, přibudou noví „hráči“, ale jejich ročníky jsou početně slabé, takže nikdo střídačku (školní lavice) nenaplní, tak jak potřebuje a logickým východiskem je zánik některého z „klubů“. A jaký to bude, ten nový nebo někdo z těch tradičních? Ale pozor, je dobré podívat se také na financování klubů. Přestože zastánci nového subjektu tvrdí, že město zřízení a provoz nebude stát ani korunu, neboť finance jdou z Ministerstva školství, jedná se vlastně o protimluv. Ministerské peníze jsou peníze z rozpočtu, tedy i z daní nás všech, takže bychom de facto vznik zafinancovali všichni. A ještě k financování, bylo by dobré si uvědomit, že městské, krajské je de facto státní a tudíž je státem dotované a pouze státem, kdežto soukromé a církevní má překvapivě také státní a ne zrovna malý tok financí (viz kapitola 333 MŠMT pro rok 2013) a ještě školné i další toky, což aktuálně v době církevních restitucí snad ani netřeba dodávat. Takže jako hokejový fanda říkám: „Ligu prozatím nerozšiřovat, počet klubů stabilizovat, a pokud přijdou davy hráčů v letech příštích, inu pak pojďme ligu rozšířit.“

A teď velká omluva všem, které jsem na tomto místě lanařil do soutěže o logo a logotyp města. Proč ta omluva? No inu všichni, kdo jsme do soutěže šli, jsme to pěkně schytali od odborníků ve výběrové komisi. Slova jako: „nemilé překvapení, naivismus, nedotaženost, lepší by bylo soutěž anulovat a opakovat“, jste si již mohli přečíst. A co na to hokejový fanda? Tak přece nikdo nečekal, že loga budou všechna luxusní, ale jde přece o to nadšení a zapálení pro věc a snahu něco udělat pro své město. Logo aktuálně nejlepšího klubu NHL Chicaga vzniklo tak, že jej namalovala manželka majitele v roce 1926. Ano, jedná se o onu známou hlavu indiána, a pokud jste ten první návrh viděli, tak je fakt nepovedený, ale malovaný s láskou pro klub. Během let byl originální návrh sedmkrát upraven a překvapivě v roce 2008 bylo logo - hlava indiánského náčelníka kmene Sauků Černého jestřába vyhlášeno nejlepším logem celé ligy. Aha! Takže, pro členy komise bych viděl řešení asi takové. Možná méně pohrdavých slov, ale více úcty ke snaze občanů a následně výběr vítězného loga a pak rukou odbornou ho klidně dotvořit do finální podoby a třeba se na něj budeme dívat se slzou v oku, jak je krásné. Předpokládám totiž, že členové komise jsou odborníci, graficky zdatní a tudíž schopní dotvořit i třeba na první pohled neumělý návrh, třeba i graficky nemotorný a ne tak dokonalý, příklad loga „černých jestřábů“ z Chicaga je přeci velmi inspirativní.

 A poslední kauza? Ano je to stále nekonečný seriál „Kasko“. Už i památkáři na různých úrovních se aktuálně přidali k negativním hlasům v této kauze. Stručně řečeno: „Galerie se do centra nehodí, bude znehodnocena památková zóna, předimenzovanost a neadekvátnost stavby“. A co na to hokejový fanda. Mám neustále pocit, že se tady hraje hodně, ale opravdu hodně nefér zápas, který sleduje publikum, jež se stále víc a víc přiklání pouze na stranu jednoho ze soupeřů, ale ovšem tomu publiku se nejde nedivit. Ten druhý soupeř je evidentně nepopulární a to čím dál víc a už opravdu pouze minimum fanoušků ho ve zdejší aréně chce. Ano, jsou zde jakési výkřiky do tmy (třeba ten o investované miliardě pro město), ale většina už má tohohle humbuku dost. A že už se ten humbuk táhne ale opravdu dlouho.. Myslím si, že zbytečně. Návrh je myslím jediný možný. Poslat jednoho ze soupeřů na trestnou lavici a to až do konce zápasu, tedy definitivně, celé toto trapné utkání ukončit a kontumovat a finanční kompenzace budou jistě menší, než ona ostuda a už prošustrované peníze za posudky, soudy a podobně. Mimochodem stále ještě by se dala vyvodit něčí osobní odpovědnost, tento návrh přece již na zastupitelstvu padl, takže?

Končím dnešní netradiční hokejový pohled, pokud je vám, laskavým čtenářům, ale díky tomu pár věcí jasnějších, tak pak dnešní analýza splnila svůj účel. Hezký konec července a pozor ta opravdová hokejová sezona se blíží.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...