Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

50 cernosek1Po předkrmu z minulého vydání vám v dnešním čísle Večerníku nabízíme chutné menu, které vytváří druhý díl velkého rozhovoru s Miroslavem Černoškem. Mimo jiné spolumajitel TK PLUS a boss prostějovského prostějovského tenisu se tentokrát zamýšlel právě nad chodem marketingové společnosti, jeho osazenstvem, ale i nejdůležitějšími partnery a zákonitostmi, které jsou potřeba ke kladnému ekonomickému výsledku.

Exkluzivně pro nejčtenější regionální periodikum nám všemi odvětvími respektovaný manažer odpověděl i zprávy z pod pokličky firmy či osobní záležitosti spojené s jeho nedávnou svatbou. V dalším, již třetím pokračování, které vám přineseme na přelomu odcházejícího roku 2013 a nového letopočtu 2014 se nejvyšší muž řady odvětví a velký podporovatel kultury podívá blíže na projekty, které jeho společnosti pořádaly, aby v tom závěrečné dezertu prozradil našim čtenářům něco málo z plánovaných akcí pro příští rok.

V první části našeho rozhovoru jste zmínil sportovní, ale i ekonomické úspěchy marketingové společnosti TK PLUS. Čím si to vysvětlujete, že se držíte na vrcholu sil i přesto, že řada jiných, na první pohled silnějších agentur, odpadává či má větší potíže?
„Ten recept není na první pohled nijak složitý. Snažíme se pracovat s firmami velice dlouhodobě, hledat u nich co chtějí vidět, slyšet i to, čím se chtějí třeba jen pochlubit. Naším krédem je nabízet jim sporty či akce, které jsou nosné pro management její firmy a poselství jejich obchodním partnerům. A jsem rád, že u klíčových firem se nám to daří. Například v případě atletického mítinku Zlatá tretra již máme na příští rok podepsány všechny hlavní partnery a v podstatě to portfolium zůstává naprosto konstantní. Podobné je to i u dalších našich projektů. Jsem navíc zastáncem názoru, že ze všech stran zmiňovaná ekonomická recese není takového druhu, že by firmy odcházely ze sportovního prostředí. Každá firma prostě utnula pouze takové investice, které se jim nezdají.“
Takže, nemusíte držet partnera u akce zuby nehty...?
„To určitě ne. Zatím s námi nikdo nekomunikuje na téma, my bychom chtěli skončit. Spíše se ptají, jestli se nedá něco uspořit, jestli se nedá přijít s něčím novým, něco vylepšit, či případně přidat nějakou přidanou hodnotu navíc. Vždy je tam ale to podstatné: ´my chceme s vámi pokračovat´! A toho si, upřímně řečeno, velice vážíme.“
Mnohokrát již bylo také řečeno, že dlouhodobě úspěšná spolupráce je také leckdy otázkou osobních vztahů. Je tomu tak i v současnosti? A dá se říct, že v tomto směru sklízíte plody ovoce, které jste si zaseli kdysi před dvaceti roky?
„To by měl asi za mě, jakožto majitele firmy, říct někdo jiný... (úsměv). Určitě ale máte pravdu. Sklízíme ovoce ze stromů, které jsme zasadili hodně, hodně dávno. Uvedl bych při této příležitosti konkrétní a aktuální příběh. Já jsem v roce 1992 začínal se společností Agrofert a panem Babišem. Když se on osobně objevil o dva roky později při tenisovém turnaji Nokia Cup, spousta lidí se mě ptala, co je to za firmu Agrofert a kdo je pan Babiš?! Od té doby jsme spolu ušli velký kus cesty a dnes je to jedna z největších holdingových firem. Většina našich akcí na centrkurtu pak probíhá v Agrofert Aréně a od roku 1997 hrajeme pod hlavičkou TK Agrofert, pod níž jsme získali již stovky a stovky mistrovských titulů či dalších úspěchů... Stejně tak jsme začínali před zhruba patnácti lety s panem Chrenkem a Třineckými železárnami, následně pak společností Agel. Kulaté dvacáté výročí jsme slavili s UniCredit Bank, která je titulárním partnerem našeho tenisového turnaje. Prostě je to v mnoha případě hlavně o osobních vztazích a vzájemném respektu, který vede k prospěšné spolupráci.“
Čím si osobně vysvětlujete, že se vám to daří?
„Řeknu to takhle. Když přednáším sportovní marketing na některých kongresech, přednáškách či přímo na vysoké škole v Brně, tak hovořím o tom, že v něčem je podobný marketingu v automobilovém či stavebním průmyslu, ale v něčem je to to takzvaný jemný personální byznys. Člověk musí najít v sobě schopnost, vcítit se do toho, co tvoji kamarádi a představitelé špičkových firem chtějí vidět a slyšet. Už jsem to naznačil, je nesmyl přijít na firmu, kde je management tvořen hráči golfu a nabídnout jim tenis... (úsměv). Já si vždycky předem dělám takovou ´dělostřeleckou´ přípravu a snažím se o dotyčné firmě i jejich představitelích vědět všechno potřebné. Dnes už nestačí mít skvělou marketingovou nabídku a perfektně vypracovaný projekt, je potřebné, dostat se k lidem blíž a vědět, co jim nabídnout!“
To všechno vede k tomu, že marketingová společnost TK PLUS je úspěšná a i rok 2013 budete hodnotit pozitivně...
„Okomentuji to jen krátce. Co se týče finančních výsledků, tak my budeme určitě v černých číslech, což se v současnosti o řadě sportovních klubů i agentur jednoznačně říct nedá. To neříkám z pocitu nadřazenosti, ale naopak chci zdůraznit, jak si přízně našich partnerů vážíme. Stejně cenné je, že k dnešnímu dni máme již nasmlouváno zhruba osmdesát procent finančního objemu, který potřebujeme pro zajištění projektů a úspěšné účinkování v roce 2014! Vzhledem k tomu, že máme ještě měsíc do konce letopočtu stávajícího (rozhovor byl pořízen zkraje prosince - pozn.red.), je to výsledek práce, který svědčí o naší promyšlenosti a o tom, že jsme se to opravdu naučili dělat... “ (úsměv).
Když se podíváme přímo do vaší kuchyně, co se událo za končící rok 2013 nového? Musel jste do fungování TK PLUS nějak výrazně zasahovat?
„Dovolím si tvrdit, že jsem nijak razantněji do chodu firmy zasahovat nemusel. Jsme tady již dostatečně zkušený a sehraný kolektiv, v němž každý ví, co je jeho úkolem. Při této příležitosti musím říct, že jsem rád za své rozhodnutí, které jsem udělal v nedávné době, kdy jsem do firmy vzal někdejšího výtečného deblistu Tomáše Cibulce. Od čtrnácti let byl hráčem Prostějova a po konci profesionální kariéry se skvěle adaptoval na postu PR manažera. Musím jej skutečně pochválit, neboť odvádí skvělou práci. Stal se pro mě velmi důležitým, skoro nepostradatelným člověkem. Souhrnně bych řekl, že poskládání lidí se jeví jako takřka dokonalé. Petr Chytil de facto řídí ekonomiku firmy a zpracovává projekty, Petra má pod palcem veškeré tenisové dění. Pod nimi jsou Míša Ptáčků, David Lenců, Pepa Váňů a zmiňovaný Tomáš Cibulec, řekl bych, že je to tým, který se tu opravdu sžil. Nedávno jsme si řekli, že tu káru zkusíme táhnout co nejdál, to půjde...“ (smích).
V minulosti jste se nechal slyšet, že byste už i rád omezil své pracovní nasazení a svým způsobem své aktivity pomalu utlumil. Pak se ale situace změnila a vy nadále zůstáváte v TK PLUS mužem číslo jedna! Co se událo? A jak vidíte budoucnost?
„Já na to odpovím přímo. Ano, avizoval jsem, že bych rád některé věci, jak říkáte, utlumil a z jistých záležitostí se stáhnul do pozadí. To, že se tak nakonec nestalo, k tomu mě vedly dva důvody. Jeden firemní a jeden osobní. K tomu prvnímu můžu říct, že jsem zjistil jistou komplikovanost při předávání určitých vztahů a schopnosti přesvědčit inkriminované firmy, že my jsme pro ně ti správní. Není to jednoduchá záležitost a v některých případech to dokonce není ani vůbec reálné... A i když musím v tomto směru ocenit práci Petra Chytila a jeho lidí jako jsou Tomáš Cibulec, Pepa Váňa, David Lenc, tak se jisté přesuny nepodařily. Důvodem jsou smlouvy, které jsou postaveny právě na těch osobních vztazích, o níž jsme hovořili. Například smlouva s panem Babišem na Agrofert Arénu je postavená, že dokud tady budu, tak platí, jakmile už ne, tak ta smlouva končí... Tím pádem jsem postaven do jasně určené situace. Ale jelikož mě ta práce pořád baví a mám pocit, že mě i stále naplňuje, není mé pokračování žádný problém (úsměv). Druhá věc je můj osobní pohled. Jak se ví, změnil jsem partnerku, nedávno jsem se oženil s Petrou Langrovou (dnes tedy již Černoškovou - pozn.red.), která tady taktéž pracuje a má na starosti rozhodující tenisové projekty. A v rámci této skutečnosti by bylo velice hloupé a nesystémové od všeho odejít. Dá se říct, že vývoj událostí v mém osobním životě mě nabil energií a začalo mě to znovu více bavit. Myslím, že s Petrem, Petrou, Davidem, Tomášem, Pepou, Michalem Ptáčkem máme pořád co nabízet a chci ukázat, že jsme ti, kteří svoji práci skutečně umí dělat.“
Přesto se zeptám, přemýšlíte při těch klidnějších večerech nad tím, co bude? Co se stane, až pan Černošek skončí?
„Je to složitá otázka a záležitost. Jak říká jeden velice slavný filozof, hřbitovy jsou posety samými nenahraditelnými... (úsměv). Se vší skromností říkám, že si uvědomuji, jak je moje role důležitá. Proto si nějaké rozhodnutí, ale i samotnou myšlenku skoro zakazuji! Spíše se snažím, abych byl ve výborné fyzické, zdravotní i duševní kondici a dokázala tady pracovat co nejdéle. Přál bych si totiž, aby s těmi lidmi, co dennodenně pracuji a těmi firmami, s nimiž jsme na jedné lodi, udržel všechno dobré co nejdéle. Když se ostatně podívám právě k našim partnerům, tak zjistím, že jsou to vesměs všechno pánové v mých letech. Ať už Jirka Kunert z UniCredit Bank, který má jednašedesát, Andrej Babiš z Agrofertu bude mít příští rok šedesát či Tomáš Chrenek, který letos oslavil padesátiny. Jsou to všechno lidé, kteří už něco, stejně jako já, o životě ví. Jsme si tak blízcí nejen profesně, ale i lidsky a názory na svět a dění v něm. Nechci tedy říkat, že po mně potopa, ale momentálně nedokáži z tohoto vlaku vystoupit“ (úsměv).
Závěrem druhé části obsáhlého interview bych se zeptal, jak se změnil váš život po svatbě s Petrou Langrovou?
„Já už bych svůj osobní život nechtěl příliš rozebírat. Chtěl bych říct snad jen tolik. Nový vztah mě nabil energií a přinesl mi poznání, že spolupracovat s partnerkou i po stránce pracovní, má spoustu výhod. Přiznám se, že jsem v minulosti některé věci a tuto záležitost viděl jinak. Dnes ale vím, že spolu dva lidé mohou spokojeně žít i pracovat. Navíc vztah s Petrou se nenarodil před třemi roky. Skoro dvacet let již s ní pracuji jako s manažerkou, před tím jsem s ní dělal jako s hráčkou. Známe se tedy již hodně dlouhou dobu. Ona ví, co ode mě může očekávat, já jsem se naučil, co můžu očekávat od ní. Petra mi navíc, stejně jako Petr Chytil, plní důležitou roli navíc. Přivedl jsem je oba do pražského prostředí, kde rozhodujícím způsobem generujeme peníze a oba mě přesvědčili o tom, že jsou to ti, s nimiž můžu do toho boje dnes a denně jít. Mohu je tam ponechat i samostatně, aniž bych měl strach, že by něco pokazili. A to jsou vždy hodně cenné skutečnosti, na kterých je pak možno stavět.“


KDO JE MIROSLAV ČERNOŠEK:

narodil se 27. dubna 1948. Má dvě dcery a čtyři vnoučata. Jeho druhou manželkou se nedávno stala Petra Langrová, dnes již Černošková. Ukončil vysokoškolské vzdělání s titulem PhDr. Podnikání ve sportu se věnuje od počátku devadesátých let. Začínal s tenisem v Prostějově, v roce 2001 se stal předsedou představenstva a spolumajitelem společnosti Česká sportovní, kterou později převzal do stoprocentního vlastnictví. Česká sportovní se v současnosti podílí na řadě projektů, přičemž za více jak deset let existence patří k lídrům ve své branži, a to nejenom v rámci tuzemska. Spolupracuje s nejprestižnějšími firmami i nejúspěšnějšími českými hvězdami včetně Jaromíra Jágra. Dlouhodobě zajišťuje marketing pro Český olympijský výbor a realizovala například basketbalové Final Four v Praze či atletickou Zlatou tretru v Ostravě. Společnost se stará také o oba tenisové reprezentační týmy pro Davis Cup a Fed Cup, se kterými nyní dosahuje historických triumfů. M. Černošek je i spolumajitelem marketingové společnosti TK PLUS Prostějov, která nejen zastupuje špičkové sportovce, ale pořádá největší tuzemský tenisový turnaj Czech Open, kromě TK Agrofert je v Prostějově pod hlavičkou TK PLUS také volejbalový oddíl VK AGEL. Černošek je také autorem myšlenky prezentace hvězd NHL pod hlavičkou Jágr Team. Dlouhodobě přednáší sportovní marketing, v současnosti na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...