Dobré poledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Připravit program pro návštěvníky celorepublikové akce NOC KOSTELŮ není nic jednoduchého. Zvlášť, pokud se to dělá pořádně, jako ve vrahovickém kostele sv. Bartoloměje. Večerník se u příležitosti letošního ročníku zajímal, jak je to nejen s organizací samotné události, ale i co všechno se ve zdejší farnosti chystá. K diktafonu jsme si pozvali toho nejpovolanějšího, administrátora farnosti Petra Matulu.

Po kolikáté už otevíráte dveře zdejšího kostela pro účastníky Noci kostelů?

„Letos je kostel sv. Bartoloměje ve Vrahovicích v rámci Noci kostelů zpřístupněn návštěvníkům počtvrté. Jeden rok jsme si dali pauzu, abychom získali trochu odstup a načerpali nové informace."

Jak náročné je připravit se na tuto celorepublikovou akci?

„Vždy záleží na tom, jestli má člověk kolem sebe lidi, kteří mají chuť do toho jít. V naší farnosti děláme celoročně spoustu věcí, připravujeme spoustu aktivit, takže dát dohromady přípravný tým bylo o poznání snazší než na začátku, kdy nikdo pořádně nevěděl, co od Noci kostelů čekat. Teď už víme, co všechno to obnáší a kolik času příprava zhruba zabere. Takže si rozdělíme různé aktivity a každý si pak připravuje tu svou a o to jde všechno rychleji.“ (úsměv)

U vás se pro zpřístupnění některých historických zajímavostí o kostele a farnosti užívají moderní technologie. To není příliš obvyklé...

„Kromě práce v kostele ještě učím na gymnáziu, kde jsou tyto prostředky běžné. Takto se dají informace zpřístupnit napříč generacemi, tak proč je nevyužít?“

Měli jste tu pro návštěvníky připravený velmi bohatý program, mimo prohlídky kostela i výstup na věž, četbu z kroniky, něco z hanáčtiny, výstavu biblí, zpěvníků a historických fotek kostela. Dá se říct, že je historie vaším koníčkem nebo tohle vše prostě patří k vaší profesi?

„Historie mě vždycky zajímala. Myslím si, že to souvisí s takovým tím všeobecným poznáním. Člověk potřebuje znát svou identitu, touží po pochopení, proč se tak lidé chovají, a to poznají právě z naší historie. Mně byla historie vždy blízká, takže když jsem sem přišel jako farář, tak jsem se snažil pro tu historii něco udělat. Jedním kroků byla digitalizace farní kroniky, vydáváme časopis Bartolomějské listy, kde předkládáme čtenářům na pokračování zdejší historické skutečnosti, vydali jsme pohlednice a záložky s tématikou zdejšího kostela a nyní jsme došli k takovému vysněnému cíli, jímž je vydání publikace. Podobná publikace o zdejším kostele dosud vydána nebyla, takže jde o první krůček, který by mohl odstartovat další zkoumání historie této oblasti.“

Prozradíte našim čtenářům, kdy bude publikace o kostele sv. Bartoloměje ve Vrahovicích dostupná veřejnosti a co bude jejím obsahem?

„Publikaci zpracovává pan doktor Karel Kavička, který už zpracoval spoustu obdobných publikací o jiných kostelích. Poslední v řadě byla kniha o poutním místě ve Křtinách, a když tuto publikaci dokončil, tak se mi poštěstilo dohodnout s ním spolupráci na knize o zdejším kostele. Od toho počátečního shromažďování informací z archivu a doplňování fotografií k výsledné publikaci to trvá zhruba rok, kdy přibližně čtrnáct dní trvá pak vytištění výsledku. Publikace bude ve formátu A5, měla by mít sto dvacet černobílých stran a čtyřiadvacet stran barevné přílohy. Uvidíme, jak se vše podaří, protože informace o Vrahovicích obecně nejsou zpracované, takže panu doktorovi dle jeho slov dělá značné potíže nezabřednout do moc velké hloubky tématu. Publikace by měla obsahovat kontinuitu všech zdejších farářů od čtrnáctého století do současnosti, bude tam zachycena i stručná historie Vrahovic od počátku do dnešní doby. Bude zahrnovat celou historii kostela a farnosti, výčet všech křížů a kaplí na území Vrahovic a Čehůvek. Chybět však bude část Držovice, která sice spadá pod farnost Vrahovice, ale v tak krátké době by nebylo v lidských silách možné zpracovat tak obsáhlé téma. Držovice mají totiž mnohem starší kořeny. Publikace bude obsahovat soustu zajímavých souvislostí. Dne 23. srpna budou tady ve Vrahovicích hody a v devět hodin hodová mše svatá, na jejímž závěru knihu slavnostně představíme a zájemci budou mít možnost si ji zakoupit."

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...