Dobré odpoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 nohavica 012FOTOGALERIE: Tohle snad umí jen on. Už když vstoupí na pódium, diváci ani nedýchají. Nepotřebuje k tomu nic než kytaru, harmoniku a své osobní kouzlo. Ano, řeč je o „Panu písničkáři“ Jaromírovi Nohavicovi. Jeho koncert, který se uskutečnil v prostějovském Společenském domě ve čtvrtek 6. listopadu, byl už dlouho dopředu vyprodaný, ostatně jako všechna jeho další vystoupení po celé České republice. A pro všechny, kterým se podařilo lístek získat, to byl jistě zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat... medikální partner Večerník u toho nechyběl!

Jaromír Nohavica přijel uplynulý čtvrtek do Prostějova se skvělým polským klavíristou a zároveň jedním z nejlepších akordeonistů Evropy Robertem Kusmierskim. V „Kasku“ to byla jeho premiéra. „Sem se vždycky velmi rád vracím, tohle město má pro mě zvláštní kouzlo. Vždycky jsme se zde setkávali ve vašem krásném divadle, tento sál je tedy pro nás novou výzvou,“ svěřil se zaplněnému hledišti v úvodu koncertu Nohavica. Hned po několika skladbách bylo ale zřejmé, že jeho charismatická osobnost, obrovské fluidum a síla jeho písní by přesáhly jakýkoliv sál. „Je to dobré, funguje to, přišel jsem na to, že důležitý je vždycky obsah, ne forma. A vy jste skvělý obsah tohoto sálu. Bystré a inteligentní publikum,“ vysekl pochvalu prostějovským návštěvníkům. 

V průběhu koncertu zazněl průřez jeho tvorby, starší hity střídaly novější písně. Robert Kusmierski exceloval u klavíru i harmoniky, vše doplňovaly světelné efekty. Ve srovnání s posledním koncertem v divadle se zde už dalo dokonce mluvit téměř o „show“. Nohavica zahodil židli a postavil se před posluchače chvíli s kytarou, chvíli s heligonkou, někdy přišel až na kraj pódia jen s mikrofonem. Celkové vyznění koncertu bylo však jako vždy: téměř dokonalé. Publikum měnilo nálady přesně podle Nohavicovy chuti. Smálo se, když oznámil, že zahraje novou píseň U Příbora a že si je jistý, jak napsal hit, a nejeden divák měl slzy v očích při Sarajevu, či Do ráje chodí holky peklem. 

Nejsilnějším okamžikem koncertu byl však okamžik, kdy po krásné klavírní předehře Kusmierského vystoupil Jaromír Nohavica ze tmy a nádherně prožitě a procítěně zazpíval Zbloudilý koráb, píseň z posledního alba Tak mě tu máš. „Pokud je moje poslední album dobré, vděčím za to i Prostějovu. Energie tohoto města mi pomohla k tomu, že ta deska zní tak, jak zní. Konkrétně například tuto píseň jsme nahráli v prostějovském Grandhotelu, na pokoji číslo 309,“ zmínil zajímavou skutečnost, kterou se mu až do minulých dní podařilo před Prostějovany dobře utajit. 

Nohavica jako vždy nechal ve svém publiku hluboký dojem a to ho odmítalo pustit z pódia. Po závěrečné písni Mám jizvu na rtu následovala série několika přídavků a následných standing ovations, zazněla například Kometa či Až to se mnou sekne, dokonce zahrál úplně akusticky píseň Svlíkni si košilku. 

 

Po takto „výživném“ zážitku je jasné, že z úst spokojených diváku bylo slyšet pouze samou chválu jako například: „Skvělé, výborně jsem se bavil“ nebo „Ten je snad ještě lepší než dřív“ a „Ty nové písničky jsou vynikající, musím si sehnat to jeho poslední album“... a podobně. Nezbývá, než souhlasit.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...