Dobré odpoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

44 aplausSedmý ročník oblíbeného a divácky úspěšného divadelního festivalu Aplaus je už minulostí. Kulturně nás tentokrát obohatili herci z České republiky i Slovenska a zasloužené vavříny vítězství si spravedlivě odnesli ti, kterým jste dali nejvíc hlasů. Takže, kdo si letos vysloužil Aplaus?

Roztančený začátek

Jako první vtrhli na prkna prostějovského divadla herci z pražského Divadla Radka Brzobohatého, aby publiku řádně předvedli své taneční dovednosti v inscenaci s názvem Tančírna. Drobné komplikace spojené s opožděným začátkem představení přijali diváci s bohorovným klidem, obloženým chlebíčkem, či sklenkou vína, kterou si čekání zpříjemnili. „Čekání nám nevadí, máme tady v divadle už léta předplatné a kdykoliv se tu něco děje, rády dorazíme,“ usmívali se Jarmila Hejdová a Zdena Skoupilová z Dubu nad Moravou, které už před začátkem vystoupení přiznaly, že herecké výkony syna Radka Brzobohatého ohodnotí, jak se patří. A srovnávalo se nejen umění herecké, ale především to taneční. „Měli jsme možnost vidět bravurní výkony herců, které publikum v závěru ocenilo aplausem vestoje,“ uvedla ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková. Tančírna si vysloužila pomyslnou stříbrnou příčku.

Nečekaná změna plánu

Druhé představení letošního Aplausu ovlivnila nemoc jednoho z hlavních představitelů inscenace Kumšt, slovenského herce Milana Kňažka, který měl dorazit spolu se svými hereckými kolegy z bratislavského Divadla L+S. „Namísto toho se žhavily telefonní dráty mezi Prostějovem a Bratislavou. Výsledkem celého úsilí byla detektivní komedie Ani za milión, kterou přijeli představit zdejšímu publiku Kamila Magálová a Marián Geišberg. Inscenace diváky okouzlila. Bylo v ní kus poctivé herecké práce,“ ocenila i vstřícný postoj slovenské strany Jana Maršálková. Nečekaná změna divadelnických plánů obdržela od diváků bronz.

Zlaté finále

Poslední večer divadelního festivalu dovolil divákům nahlédnout do zákulisí vysoké politiky. Ale přestože se děj satirické komedie Jistě, pane premiére! odehrával na půdě Velké Británie, pozorný divák si jistě všiml několika společných prvků s českou politickou scénou: „Každý myslel, že ví, nikdo nechtěl přiznat, že neví.“ Navíc jsme se dozvěděli, k čemu je nám takový premiér dobrý: „Je to vlastně takový tlampač, který čte bez většího zadrhování a voliči nám ho proto vybrali,“ osvětlila postava Sira Humphreyho, kterého mistrně ztvárnil Josef Carda. A tak zatímco na pódiu perlili herecká esa Dana Morávková, Josef Carda a otec a syn Heřmánkové, publikum téměř nestíhalo střídat smích s potleskem. Za zpříjemnění posledního večera získala inscenace 385 diváckých hlasů a stala se tak jasným vítězem letošního ročníku divadelního festivalu Aplaus.

Sláva vítězům

Slavnostního ukončení sedmého ročníku divadelního festivalu Aplaus se v závěru večera zúčastnili nejen zástupci města v čele s primátorem Statutárního města Prostějova Miroslavem Pišťákem a zástupců pořadatelské společnosti TK PLUS, ale i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, od nějž si herci z vítězného Divadla Bez zábradlí převzali šek pro výherce. „Děkuji moc za pozvání i za ocenění,“ usmíval se Karel Heřmánek při převzetí výhry. „A já děkuji za kytku a za polibek,“ přidala se Dana Morávková, kterou přímo na pódiu políbil i sám hejtman Olomouckého kraje. „Myslel jsem si, že o politice všechno vím. Po zhlédnutí hry Jistě, pane premiére! je mi jasné, že to je všechno omyl a že se mám ještě hodně učit,“ rozesmál přítomné hosty vtipným shrnutím prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

Marketingová společnost TK PLUS závěrem tradičně věnovala finanční částku i zdejšímu studentskému Divadlu Point, za které převzal šek a poděkoval za podporu Ing. Michal Šmucr. Sedmý ročník divadelního festivalu Aplaus je za námi, avšak ještě předtím, než se začneme těšit na ten další už osmý ročník oblíbeného divadelnického hemžení, vám Večerník v příštím čísle přinese závěrečné ohlédnutí za Aplausem 2014 z pohledu

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...