Dobré odpoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE Hodujte, jezte, pijte a veselte se. Co na tom, že k tomu potřebujete deštník nebo pláštěnku. Přesně v tomto duchu se nesly víkendové hody v Prostějově. Dvaatřicáté hanácké slavnosti sice do velké míry ovlivnil déšť, ty pravé hody ale v žádném případě nezastavil. Předem naplánovaný třídenní program proběhl bez jakéhokoliv omezení, byť mnohdy mezi kapkami deště. Řízná muzika, kolotoče, desítky stánků se vším zbožím, na které jste si jen vzpomněli, možnost povozit se v historickém kočáru taženým koňmi a hlavně skvělá nálada všech návštěvníků. To byly hlavní atributy uplynulého víkendu v Prostějově.  Večerník to nejdůležitější zmonitoroval...

Hody zahájil Klas ve Špalíčku

Uplynulý pátek lilo jako z konve, ale na zahájení Prostějovských hanáckých slavností to naštěstí nemělo žádný vliv. To totiž proběhlo v komorním prostředí v Kavárně ve Špalíčku, kde hostům hráli a zpívali členové folklórního souboru Klas z Kralic na Hané. „Mám ráda lidovou muziku, a když si ji můžu poslechnout ještě v suchu a u kafíčka, nemá to chybu,“ svěřila se Večerníku Ivana Brandlová z Prostějova.

Kamelot oslavil padesátku

Hodová sobota dopadla na jedničku. Jinak se snad ani nedá popsat sobotní odpoledne, které svým vystoupením zahájil Roman Horký s kapelou Kamelot, jenž na české hudební scéně těší posluchače už neuvěřitelných padesát let. Úctyhodné jubileum slavili hudebníci v rámci svého letošního festivalového turné i na prostějovském náměstí T. G. Masaryka, kam je přišly podpořit svým potleskem desítky fanoušků snad všech věkových kategorií. Počasí výjimečně přálo, a tak jen málokterý Prostějovan si nechal ujít příležitost příjemného posezení pod širým nebem s langošem, uzeným kolínkem a sklenicí burčáku a k tomu si poslechnout příjemnou hudbu. „Šli jsme se projít, když se tak pěkně vyčasilo, děti chtěly nějakou tu dobrotu a my jsme si dali letošní první burčák,“ pochvalovali si manželé Hájkovi, kteří si užívali hudební odpoledne spolu s šestiletým Pavlíkem a čtyřletou Verunkou. Spolu s ostatními posluchači si u kapely Kamelot a Romana Horkého vytleskali nejeden hudební přídavek, nesměla chybět ani píseň Zachraňte koně. „Tuhle píseň prostě miluju,“ přiznala se slečna Pavlína, která na vystoupení Romana Horkého a kapely Kamelot dojela z Plumlova.

Mikulčická cimbálovka zadrnkala na slováckou strunku

Sobotní podvečer zpříjemnila domácím Prostějovanům cimbálová muzika Slovácko z Mikulčic. Jen co primáš mikulčické kapely Slovácko Petr Marada uhodil smyčcem do strun, shromáždila se na náměstí početná skupina příznivců lidové a cimbálové muziky. K prostějovským hodům holt folklór neodmyslitelně patří, a tak i muzikantská návštěva ze Slovácka dorazila ve zdobených tradičních krojích, a k tanci i poslechu zazněly písně z Moravy, Čech i Slovenska.

„Za našich let jsme ani jiné písničky neznali, je v tom kus našeho mládí,“ vzpomínala s úsměvem jedna z návštěvnic paní Hromádková. Nejen ona si vyslechla známé i neznámé lidové písničky a spolu s ostatními návštěvníky měli možnost ochutnat například Štramberské uši, frgály i nezbytný burčák. „Poslouchat lidovky bez vínka nebo burčáku by byla věčná škoda.“ usmál se Václav, který nelitoval času stráveného ve frontě u jednoho ze stánků.

Nasedněte si, povozíme vás!

Jednou z mnoha atrakcí Prostějovských hanáckých slavností byla v neděli možnost svézt se v historickém kočáru po Pernštýnském náměstí. Na „koníčky“ se u zámku stály dlouhé fronty, výhodu měli ti, kteří si projížďku objednali dřív a obdrželi časovku. „Jsem rád, že alespoň na chvíli přestalo pršet. Na druhé straně, byli jsme připraveni i na takzvanou mokrou variantu. Naše kočáry mají zatahovací střechu, takže i při nepřízni počasí by nás nic nevykolejilo,“ prozradil Václav Obr, ředitel Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem, který se ovšem tu a tam podíval na zamračenou oblohu. „Ani koním voda nevadí, dokonce ji mají rádi,“ dodal.

Spokojeni byli i Prostějované, kteří tuto atrakci hojně využívali. „Já jsem osobně váhal, jestli tady v tom počasí vůbec vyjdu ven. Ale syn do mě pořád rýpal, abych neseděl u televize a šel s ním na projížďku kočárem, na kterou se hrozně těšil,“ svěřil se Večerníku Jan Linhart, který nakonec nelitoval, že hodové slavnosti přece jen navštívil.

Primátor Pišťák tetičce Pachtlové „vlepil hubana“

Hanácké slavnosti v Prostějově se pochopitelně nemohly obejít bez tradičního přijetí delegace hanáckých hodovníků. Tu stejně jako v předešlých letech vedla neodmyslitelná postavička, slavná tetička Marie Pachtlová, která ve svých dvaaosmdesáti letech hýří temperamentem jako dvacetiletá mladice. Zasedací místnost rady města byla v nedělní pravé poledne plná krojovaných muzikantů, pozvání přijali i „Hanáci“ z Bystřice pod Hostýnem a dokonce dalekého Jablonce nad Nisou. „Vážená tetičko Pachtlová a všichni milí hodovníci. Dovolte, abych vás s kolegy radními a panem hejtmanem Rozbořilem přivítal na prostějovské radnici, která v tomto roce oslaví sto let. Všichni jsme rádi, že se s vámi po roce opět setkáváme. Bez vás, a bez vašich skvěle udržovaných tradic, by Prostějov nebyl Prostějovem. A zvlášť vítám právě tetičku Pachtlovou, která k prostějovským hodům neodmyslitelně patří. Pohoštění je připraveno, hodujte a bavte se. A když k tomu přidáte nějakou tu lidovou do zpěvu, budeme jenom rádi,“ pronesl v projevu Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějov. Vzápětí přešel k nestárnoucí Marii Pachtlové a doslova jí „vlepil hubana!“ V místnosti, kde obvykle probíhají jednání rady města, nebylo v tu chvíli k hnutí. Tetička Pachtlová poděkovala primátorovi za skvělé přijetí a na oplátku ho pozvala na další hanácké slavnosti, tentokrát ale do Zábřehu na Moravě. „A né že bodete primátorskej hledat sto padesát vémluv, proč nedojet! Ráde vás tam ovedíme,“ pronesla roztomilou hanáčtinou Marie Pachtlová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...