Dobré odpoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

36 aplaus_tiskovkaVIDEO Milana Lasicu, Mariána Labudu, Milana Kňažka, Karla Heřmánka staršího i mladšího, Josefa Cardu, Danu Morávkovou i celý ansámbl Divadla Radka Brzobohatého uvidí v říjnu návštěvníci sedmého ročníku divadelní přehlídky Aplaus 2014. Pořadatelé z marketinkové společnosti TK PLUS a  Městského divadla v Prostějově pozvali na Hanou tento trojlístek divadel: Štúdio L+S Bratislava, Divadlo Radka Brzobohatého Praha a Divadlo Bez zábradlí Praha. Obě pražská divadla budou hosty Aplausu poprvé.

Přehlídku, které si klade za cíl pobavit a představit zajímavou českou a slovenskou divadelní tvorbu, zahájí ve středu 8. října TANČÍRNA Divadla Radka Brzobohatého, ve čtvrtek 16. října zavítá do Prostějova bratislavské Štúdio L+S s inscenací KUMŠT, závěrečným představením bude JISTĚ, PANE PREMIÉRE! Divadla Bez zábradlí.

„Letošní Aplaus nabídne zajímavý pohled na současný svět. Na tvářích diváků určitě nebude chybět úsměv. Úsměv pobavený, ale i zamyšlený – jak je tomu i v našich životech,“ nastínila motto letošního Aplausu ředitelka divadla Jana Maršálková a doplnila: „ Svět kolem nás není jednoduchý a nudný, není jen černý nebo bílý. Je dobře, že je tak proměnlivý a pestrý a stále nás něčím překvapuje.“

Představení Kumšt se lehce vymyká z dosavadního záměru uvádět v Aplausu představení nová, nebo alespoň „zánovní“. „Štúdio L+S hraje Kumšt s úspěchem již sedmnáct let. Je to představení o umění žít, ale i neschopnosti žít. A také o údělu žít bolestně. Je to zkrátka hra o životě. Ale také o obrazu. A obrazy přece časem získávají na hodnotě,“ zdůvodnil motivaci výběru šéf TK PLUS Miroslav Černošek s tím, že hodnotu představení umocňují také excelentní výkony všech tří účinkujících. 

Nedílnou součástí Aplausu je divácká anketa, která umožňuje publiku vyjádřit se prostřednictvím hlasovacích lístků k úrovni zhlédnutých představení. Loňské vavříny vítězů si odvezlo Divadlo v Dlouhé Praha. Jeho Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách přivedlo prostějovské publikum doslova do varu. Prostějov se zcela oddal tomuto divadelnímu fast foodu a závěrečné ovace nebraly konce.

Loňský ročník připomene také tradiční výstava fotografií Františka Poláčka v divadelním foyer.

Veškeré propagační materiály Aplausu vytvořil stejně jako v minulých letech akademický malíř Boris Jirků.

Část výtěžku z Aplausu připadne stejně opět studentskému Divadlu Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera. Šéf TK PLUS Miroslav Černošek již dříve prohlásil: „Podporujeme projekty, které si to zaslouží.“ Správnou volbu potvrzuje divadlo svou činností i svými výsledky. Úspěšnou inscenací Testosteron soubor dobyl například i takou divadelní baštu, jakou je pražský Činoherní klub.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...