Dobré poledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE: Akademický malíř Kristian Kodet zahájil uplynulou sobotu v podvečer svoji výstavu obrazů na zámku v Plumlově. O hudební doprovod se postaral jeho přítel Felix Slováček a o skvělou atmosféru všichni účastníci vernisáže. Mezi nimi nechyběl ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník, exkluzivní mediální partner celé výstavy.

Milovníci umění vzali Plumlov útokem
Soubor výstav současných českých výtvarníků, které na plumlovském zámku už třetím rokem pořádá Galerie Knížecí dvůr v Hluboké nad Vltavou, přilákal i letos obrovské množství milovníků umění, kteří si v uplynulých létech mohli prohlédnout práce kreslíře a ilustrátora Adolfa Borna či českých legend mezi fotografy Jana Saudka a Sáry Saudkové. V sobotu 5. července se k nim přidal i pokračovatel slavného rodu umělců, akademický malíř Kristian Kodet, který svoji výstavu osobně zahájil za přítomnosti své manželky Jany, organizátorů z Galerie Knížecí dvůr a pochopitelně i desítek návštěvníků z širokého okolí. „Dlouhou cestu jsem vážit nemusela, protože jsem přímo z Plumlova,“ usmála se jedna z přítomných dam paní Aujezdská, která přišla obdivovat malby Kristiana Kodeta.
Prohlédnout si originální obrazy známého výtvarníka za přítomnosti samotného mistra si nenechali ujít ani první náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák, starosta města Plumlova Adolf Sušeň a nemohl chybět ani prostějovský milovník umění, primátor Statutárního města Prostějov Miroslav Pišťák. „Obrazy Kristiana Kodeta mám osobně velmi rád, dokonce vlastním i jednu z jeho grafik,“ prozradil Večerníku první muž magistrátu, který vzápětí složil hold pořadatelům výstavy. „Klobouk dolů před nimi, že se jim podařilo uspořádat tak významnou akci,“ doplnil uznale Pišťák.

Kulturní zážitek ve všech ohledech
Na jedinečné atmosféře vernisáže se nemalou měrou podílela i česká legenda mezi saxofonisty a klarinetisty Felix Slováček, který se ale na vernisáži nemohl díky nabitému programu příliš zdržet. Přesto shromážděnému publiku, výtvarníkovi i významným hostům věnoval dvě jazzové skladby, za něž sklidil zasloužený potlesk. Pak už si vzali slovo organizátoři akce, bratři Frelichovi, kteří neopomněli poděkovat sponzorům, díky nimž mohla být akce i letos realizována. Pozornost návštěvníků se vzápětí stočila k samotnému autorovi, který bez dlouhých průtahů vtipnou glosou zahájil svoji výstavu a současně pozval přítomné na bohatý raut.

Trvalá hodnota v umění 
O tom, že se obrazy Kristiana Kodeta hodně líbí, svědčí i fakt, že hned několik jich v průběhu sobotní vernisáže našlo své nové majitele! „Takový obraz má mnohdy i hodnotu srovnatelnou s cenou automobilu. Jenže zatímco auto už je po několika letech ojeté a ztrácí svou hodnotu, kvalitní obraz naopak stářím hodnoty nabývá,“ podotkla paní Čáslavská, která se spolu s paní Růžičkovou přišla pokochat osobitou atmosférou, jenž dýchá každá z originálních maleb Kristiana Kodeta.
Prodejní výstavu s názvem Kristian Kodet – obrazy, můžete navštívit až do konce srpna v prostorách galerie zámku v Plumlově a PROSTĚJOVSKÝ Večerník vás jako exkluzivní mediální partner akce bude pravidelně informovat o jejím průběhu.
Už v následujících vydáních se tak kromě reportáží z výstavy na Plumlovském zámku můžete těšit na komentář kurátorky výstavy z Galerie Knížecí dvůr v Hluboké nad Vltavou Marie Hanušové i exkluzivní rozhovory s Kristianem Kodetem a Felixem Slováčkem.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...