Dobré dopoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

21 noc_kosteluProstějovské svatostánky se opět po roce předvedly v plné parádě u příležitosti Noci kostelů. Večerník byl u toho a navštívil všechny zdejší svatostánky, které se Noci kostelů zúčastnily...

Jubilejní pátý ročník
Prostějov se letos popáté připojil k celosvětové akci s názvem Noc kostelů. Ta poprvé proběhla roku 2005 ve Vídni, aby se následně rozšířila i za hranice. Své brány poutníkům z řad veřejnosti letos otevřelo celkem osm modliteben.

Děti na prvním místě
Hned několik organizátorů programů zaměřilo svou pozornost na děti a mládež. Pro nejmenší bylo připraveno loutkové divadlo, kreativní činnosti, pohádky a soutěže. „Program pro děti pořádáme každou středu, takže máme už trochu praxi. Pro nejmladší jsme zajistili maňáskové představení, dorostenci se nám pochlubí svými pěveckými dovednostmi a ani na dospělé jsme nezapomněli,“ pochlubil se bohatým programem kazatel prostějovské Církve bratrské Pavel Lukáš. Jeho slova potvrdily i slečny Bětka, Daniela, Veronika, Magda a Kačka, které kromě zpěvu pomáhaly i s organizací aktivit pro mladší děti. Potěšit nejen děti, ale i žaludek se rozhodli organizátoři ve sborovém domě Apoštolské církve, kde se nejen tvořilo, ale i grilovalo... „Všichni jsme tu rodiče s dětmi, takže jsme zvolili takový rodinný program. Byla by škoda nevyužít tak krásného počasí a zahrady. Navíc všichni jak tu jsme, máme velmi kladný vztah k jídlu, takže volba byla jasná,“ usmívala se hlavní pořadatelka sboru Apoštolské církve Jana Rozehnalová, pro kterou byla letošní Noc kostelů premiérová.

Pravidelní účastníci
Čárku za účast na Noci kostelů si už pravidelně udělala i kaple sv. Anny v Drozdovicích, která letos vsadila na klidného a meditačního ducha. „Letos jsme vzhledem k organizačním důvodům upustili od bohatšího programu, přesto si u nás návštěvníci pochopitelně mohou prohlédnout interiér kaple, pohovořit o historii svatostánku a věnovat se soukromé meditaci a modlitbě,“ shrnula program kostelnice kaple sv. Anny, paní Eva Stančíková. I kostel sv. Petra a Pavla zvolil pro letošek návrat ke kořenům a původní myšlence Noci kostelů: „lidé mohou navštívit náš kostel v neobvyklých hodinách, zapálit svíčku a dozvědět se něco o historii kostela,“ přiblížil program večera farář Władysław Mach. Příznivci klasické hudby si přišli na své v modlitebně Českobratrské církve evangelické Sboru Českých bratří, kde už od sedmé hodiny potěšily hudebnické duše návštěvníků Hana Čermáková a Hana Ryšavá hodinkou barokní hudby, následované spirituály z produkce zdejšího pěveckého sboru Exaudi. „Bydlím nedaleko, tak jsem si přišla zpříjemnit večer,“ libovala si Marta Veselá.

Vzácná návštěva
Pravidelným účastníkem Noci kostelů je i Husův sbor, který se tradičně pochlubil bohatým programem, ve kterém si to své našli malí i velcí. „Program jsme koncipovali tak, aby se u nás pobavili děti společně s rodiči. Koneckonců děti jsou velký poklad a pro nás starší je příjemné se o ně starat. Program nám pomohli připravit dobrovolníci a přátelé. Některé z nich, jako například veselého klauna Jana Šprynara nebo hudebnici Ivu Kevešovou jsem měl tu čest oddávat a oni se mi rozhodli účastí na tomto projektu poděkovat,“ přiznává farář Miloš Košíček, který ve svém svatostánku mimo jiné uvítal vzácnou návštěvu, patriarchu Církve československé husitské Tomáše Butta: „Reagoval jsem na milou pozvánku pana faráře a přijel jsem do Prostějova, abych nabídl rozhovor či osobní požehnání zdejším návštěvníkům. Před zahájením programu jsem se tu stihl projet i historickým kočárem, takže jsem měl možnost trochu nasát atmosféru Prostějova,“ svěřil se Večerníku patriarcha. Parádní projížďku historickým kočárem jako vystřiženým z pohádkové knížky si mohli užít malí i velcí účastníci Noci kostelů, díky Muzeu historických kočárů z Čech pod Kosířem.

Fitness program pro náročné
Organizátoři programů pro jednotlivé kostely prozradili návštěvníkům nejedno tajemství spojené s kostelem či blízkým okolím. „Rádi bychom si od města vyžádali sochu sv. Jana Sarkandera, který stával v blízkosti kostela, kam bychom ho po zrestaurování rádi vrátili,“ prozradil P. Petr Matula. I letos se několik kostelů pochlubilo zpřístupněním prostor, kam se hned tak někdo nedostane V případě kostela Povýšení sv. Kříže a vrahovického kostela sv. Bartoloměje to byla mimo jiné i kostelní věž. A protože ani do jedné z věží nebyl instalován výtah ani pojízdné schody, návštěvníci si mohli řádně ověřit svoji fyzickou kondici. Odměnou jim byly nejen posílené svaly na nohou, ale hlavně dech beroucí výhled.
Přestože se letos hned několik kostelů z provozních či organizačních důvodů Noci kostelů neúčastnilo, programová nabídka byla bohatá a každý z návštěvníků si tak jistě přišel na své. A pokud jste si i vy letos dali pauzu, vězte, že za rok nás čeká pro Prostějov už v pořadí šestá Noc kostelů, na které ani PROSTĚJOVSKÝ Večerník nebude chybět.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...