- 19. květen 2014
- 1360x
I Prostějov se letos přidal k městům po celém světě, kde se pravidelně pořádají akce zvané Restaurant Days, tedy festival amatérských restaurací, při nichž se prakticky kdokoliv může pochlubit svým kulinářským umem. A i přes nepřízeň počasí a změnu dějiště akce se vše povedlo na jedničku.
Prostějovská premiéra
V průběhu minulých čtyř let proběhl Restaurant Day v Praze, Brně i Jeseníku, ale uplynulá sobota patřila Prostějovu! „Obrátily se na mě dvě účastnice kurzu Okresní hospodářské komory ´Od kočárku k podnikání´ a pod záštitou Zdravého města Prostějov jsme společnými silami umožnili komukoliv z obyvatel předvést svého podnikatelského ducha, stát se na jeden den kavárníkem či restauratérem a pochlubit se svým kulinářským uměním,“ přiblížila Večerníku detaily akce Milada Sokolová, předsedkyně pořadatelské organizace Okrašlovacího spolku města Prostějova. Protože počasí nepřálo, byla akce přesunuta do prostor nedaleké ZŠ Jana Železného, což se na návštěvnosti zřejmě projevilo jen okrajově, neboť přes všechny strasti bylo plno. Krátce po druhé hodině se tělocvična základní školy zaplnila návštěvníky, kteří se bez váhání jali ochutnávat připravené dobroty. A že bylo co ochutnávat!
Sobotní menu
Restauratéři amatéři si pro své hosty připravili dorty, toasty, koláče, buchty, zákusky, bezlepkové pečivo, slané pohankové palačinky a další. „Dala jsem si medovník a byl výborný,“ libovala si Martina Vaculová spolu s Petrou Bezdomnikovou, která ochutnala vynikající pařížský dort. „Líbí se nám tu opravdu moc. Ochutnala jsem několik sladkostí a teď si dáme pivo na spláchnutí a dáme si druhé kolo,“ neskrývala spokojenost sympatická paní Švedová, která s sebou na akci vzala
i devětaosmdesátiletého dědečka. Velké pozornosti se těšil stánek s bezlepkovými dobrotami. Jestliže byste ale čekali beztvaré placičky neurčité barvy, byli byste velmi překvapeni, protože na dobroty, které připravily členky Sdružení Sedmikráska by se vám zaručeně sbíhaly sliny i pokud netrpíte celiakií, pro níž jsou primárně bezlepkové potraviny určeny. Recept na speciální pohankové palačinky si z francouzské Bretaně přivezli manželé Texlovi. „Založit si Velkoprostějovskou crepés restauraci by se mi líbilo, ale uživit se jen výrobou palačinek by bylo asi obtížné,“ mínil Marek Texl, podobně jako další návštěvníci Richard Zbořil a Leona Hartlová, kteří si v prostorách ZŠ J. Železného otevřeli stánek s vynikajícím čajem s příchutí švestek, rozinek a skořicí, který se dvojici osvědčil i na čajovém festivalu v Praze.
Příjemná atmosféra
Ale nejen dobré jídlo a pití bylo stěžejním tématem akce. Cílem bylo mimo jiné vyměnit si recepty, utužit přátelské vztahy a pobavit se. K tomu všemu hrála po celou dobu trvání akce country kapela Hloučeláci a svým tanečním umem se pochlubili dívky a chlapci z Free Dance Jany Bálešové a Mánes. „Jsem velmi příjemně překvapena návštěvností. Doufám, že se akce všem líbila a společně se tak sejdeme snad v ještě větším počtu na dalším Restaurant dnu, který plánujeme na srpen,“ zvala již s předstihem organizátorka akce Milada Sokolová s tím, že je v letních měsících počasí snad nezklame.
No, PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto mediální partner sobotní i srpnové akce, si takovou lahůdkovou akci rozhodně nenechá ujít.