Dobré dopoledne, dnes je neděle 29.9.2024
svátek slaví Michal,
zítra Jeroným
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

17 basikovaVyprodané divadlo přivítalo v neděli 27. dubna Dechový orchestr ZUŠ Vladimíra Ambrose. Na koncertě uspořádaném k desátému výročí tohoto hudebního tělesa a zároveň ke stému výročí otevření nové prostějovské radnice zazpívala jako host i známá všestranná zpěvačka Bára Basiková. Na programu byla klasika i muzikálové melodie.

Koncert ke dvěma významným jubileím byl uveden vskutku slavnostně. Zazněla „Jarní fanfára“od Evžena Zámečníka a po ní se ujala slova ředitelka ZUŠ Eliška Kunčíková. „K desátému výročí bych orchestru chtěla popřát hodně zanícených hráčů, dirigentům pevné nervy a všem radost ze hry,“ pronesla narozeninové blahopřání.

Samotný koncert byl opravdovým zážitkem. U dirigentské taktovky se vystřídali Rudolf Prosecký a Zdeněk Pella. V první části zazněly skladby klasičtějšího charakteru, posluchači mohli slyšet například Dvořákův „Slovanský tanec č. 8“ a „Děvče z Moravy“ od Bohuslava Martinů zazpívala absolventka a současná pedagožka ZUŠ Petra Ježková. To hlavní mělo ovšem přijít až po přestávce.

První muzikálová melodie, kterou na pódiu prostějovského divadla zazpívala Bára Basiková, byla skladba Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové z muzikálu Johanka z Arku „Most přes minulost“. Tato skladba dala také název celému koncertu. Publikum bylo vskutku napjaté, protože se zpěvačka omluvila, že má kvůli pracovnímu vytížení problémy s hlasivkami. „Pokusím se to celému orchestru nepokazit, je totiž jeden z nejlepších, se kterým jsem měla možnost spolupracovat,“ vysekla poklonu prostějovským muzikantům. „Když tak vám ty hlasivky tady nechám,“ dodala ještě vtipně na adresu své indispozice. Přestože se její slova ohledně hlasivek málem potvrdila, skvělý dojem z koncertu to nepokazilo. Všechno totiž dohnala svým procítěným pěveckým výrazem.

Do konce vystoupení ještě zazněly další muzikálové melodie, například „Nebe to ví“ z Johanky z Arku či „Knížka snů“ z Bídníků. Několik písní si také zazpívala společně s dalším stálým hostem orchestru, zpěvačkou Zuzanou Kožnárkovou. Bezkonkurenčně nejdelší aplaus ovšem sklidil sólista souboru Jakub Krčmář, který ve skladbě „Saxpack“ dokonce vystřídal dva saxofony.

„Úplně mě to dojalo. Je mi ctí, že máme v Prostějově takový skvělý orchestr a doufám, že jim to bude takhle hrát ještě dlouho. Obdivuji i to, jak tolik lidí vůbec může tak skvěle společně fungovat,“ nešetřila chválou nadšená divačka Monika Pospíchalová. A její názor sdílelo jistě i celé osazenstvo divadla, které si vytleskalo na závěr ještě dva přídavky. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...