Dobré dopoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ve výstavních prostorách prostějovského muzea se ve čtvrtek 14. května sešli příznivci umění na vernisáži výstavy obrazů herečky a malířky Blanky Bohdanové s názvem „Proměny“. A Večerník u toho pochopitelně nemohl chybět.

Nejen ti z vás, kteří znají herečku Blanku Bohdanovou z divadelních inscenací, filmů a bezpočtu televizních pohádek jako Paví král či Jak si zasloužit princeznu a podobně, ocení i její výtvarnické práce, které nám v těchto dnech nabízí k nahlédnutí prostějovské muzeum. V hlavní budově na T. G. Masaryka se ve výstavních sálech můžete pokochat působivými olejomalbami, pastely a grafikami herečky i malířky Blanky Bohdanové, držitelky letošní ceny Thálie za činoherní mistrovství.

„Myslím, že nejsem sám, kdo o výtvarném talentu paní Bohdanové neměl ani tušení, o to mileji jsem překvapen, když vidím tato nádherná díla,“ přiznal Jiří Hastík, který se ujal úvodního slova vernisáže. Na zahájení výstavy obrazů známé herečky, která letos oslavila pětaosmdesát let, se sešly desítky jejich obdivovatelů. Sama herečka ale s ohledem na své zdraví poslala jako zástup svoji snachu, spisovatelku Zuzanu Maléřovou, která své tchýni věnovala i pasáž v knize.

20 blanka bohdanova2„Blanka Bohdanová hledá inspiraci zejména v přírodě, a jak sama říká - někdy jí k tomu stačí pohled z okna. A přestože maluje především vážná témata týkající se přírody kolem nás, její obrazy nejsou depresivní,“ přiblížila Zuzana Maléřová. „Jako herečku paní Bohdanovou zbožňuji. Na pódiu dává publiku sama sebe a nejinak je tomu i v jejích obrazech. Jeden je hezčí než druhý, chytnou za srdce,“ hodnotí vystavená díla paní Jaroslava.

A protože výstava nese název Proměny, u jejího zahájení snad ani nemohl chybět stejnojmenný prostějovský pěvecký sbor, který účastníkům vernisáž zpříjemnil několika písněmi. Blanka Bohdanová je členkou Unie výtvarných umělců a vystavuje nejen doma, ale účastnila se i zahraničních výstav. Její díla si můžete prohlédnout ve výstavních prostorách zdejšího muzea do 12. července.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...