Dobrý podvečer, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

11 divadelFOTOGALERIE: Rok se s rokem sešel a místní dětské amatérské divadlo při základní škole představilo v premiéře novou hru Karla Foltina - podle jeho vlastních slov „je to trošku menší kravina, než to bývalo, je to takové malinko lyričtější, i když si myslím, že v některých pasážích se můj bláznivej rukopis nezapře“. Řeč je o skoromuzikálu Dotknout se duhy.

„Po pár letech jsme se vrátili ke klasičtějšímu tipu pohádky,“ avizoval při generálce Karel Foltin, dlouholetý ředitel školy, dnes vedoucí a režisér souboru, který podle svých slov píše hry vždycky tak, aby to děti bavilo už při zkouškách. „Hudba je převzatá z CD knihovny, jinak si dělám všechno sám, i ten zvuk mixuji. Kostýmy nám šijí kantoři, paní ekonomka, všechny zdroje jsou ze školy, takhle to vždycky bylo a je. Kostýmy zabírají všecky kanceláře, aby se jim nic nestalo,“ nechal Večerník nahlédnout do divadelního aranžmá Foltin.
Dětské divadlo je v Ptení tradice, už od doby, co stojí školní budova, tedy od padesátých let minulého století. „Já jsem na školu přišel o dvacet let později, a když se po revoluce transformovala Dilia, takže divadelní texty tenkrát nebyly, pustil jsem se do toho taky. Děti se domáhaly, že zase chtějí hrát, a když jsme měli tenkrát dramatika prezidenta, tak jsem si říkal, že to může napsat kde kdo,“ zašprýmoval režisér. První premiéra jeho hry se konala v roce 1994.
Divadlo se hraje v aule zdejší základní školy každý rok, tradičně v předjarním termínu. Ansámbl tvoří děti od prvňáčků až po deváťáky. Dvěma benjamínkům se text musel zpočátku předčítat, protože ještě neuměly číst, když začínaly. Deváťáci odejdou a noví mladí nastoupí na jejich místa. A že pod zkušenýma rukama vyrostou v průběhu let téměř profesionálové, dokládá představitelka hlavní role Růženky Eliška Navrátilová.
Jak dlouho takové nastudování hry trvá? „Se zkouškami začínáme vždycky v září, do konce února si děti s texty tak samy blbnou
a opravdu zkoušet začínáme týden před premiérou. Ale to už od rána, za své éry jsem podobný režim zavedl jako tradici, a další vedení to naštěstí akceptuje. Je potřeba, aby se to dětem zaleželo, aby to dostaly pod kůži. Některé gagy, které vypadaly jako režijní záměr, vyšly od nich. To jenom schválím. Řadu rolí píšu těm služebně starším hercům na tělo, pak ještě dodělávám další obsazení,“ pochválil své svěřence po generální zkoušce Foltin.
V průběhu následujících dvou týdnů soubor zahraje asi šest repríz, na které jezdí děti z celého regionu Prostějovska, celkem představení zhlédne na 1500 diváků. Na co se tedy diváci mohou těšit příště? „Nový nápad zatím nemám, to až o prázdninách. Člověk si potřebuje trochu vydechnout. Musím to mít hotové do začátku září, první týden v září se dělá konkurz na doplnění sboru,“ slibuje Karel Foltin další zajímavý divadelní kus.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...