Dobrý večer, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

02 trilog1Hodnotný hudební pokrm připravila Římskokatolická farnost v Určicích spolu s obecním úřadem a Kulturním klubem Určice pro místní i přespolní obyvatele v kostele sv. Jana Křtitele. Ten se tři soboty po sobě rozezněl jímavými tóny duchovní hudby, pokaždé ale v jiném provedení. „V tomto rozsahu šlo premiéru,“ zdůraznila vedoucí Kulturního klubu v Určicích Lenka Buřtová.

Kdo se chtěl v období vánočních svátků ponořit do rozjímání na pozadí tónů starých mistrů v majestátním prostředí určického chrámu, měl k tomu na přelomu roku ideální příležitost. Nevšední trilogie koncertů počala Adventním koncertem v podvečer poslední předvánoční soboty, kdy do Určic zavítal Komorní sbor Magnificat, pěvecký sbor brněnské katedrály sv. Petra a Pavla, řízený Petrem Kolařem. „Tento sbor zpíval při zářijové pouti k Panně Marii Určické, takže jsme věděli o jeho kvalitách a stáli jsme o další návštěvu tohoto pěveckého tělesa,“ připomněla Lenka Buřtová.
Plně obsazený kostel si vyslechl známé i méně známější vánoční koledy, mezi nimi Adeste fidelis, kterou malí i velcí diváci znají v české verzi z pohádky Anděl páně, nebo Somewhere in my memory, jejíž motivy byly včleněny do filmu Sám doma, jak na dotaz sbormistra správně určil někdo z auditoria. Petr Kolař pojal koncert do jisté míry interaktivně, takže nešlo jen o pasivní poslouchání čehosi neznámého. Čistým sopránem zaujala sólistka Miluše Jandová.
Po skončení koncertu bylo v přízemní chodbě fary připraveno drobné pohoštění, které bylo především vítanou příležitostí k předvánočnímu sousedskému setkání.
O týden později se odpoledne rozezvučel tentýž svatostánek pro změnu varhanními tóny. Vánoční varhanní koncert pro čtyři ruce připravili prostějovští varhaníci Ondřej Mucha a Anna Tomanková. Bohužel kvůli problémům s varhany odehráli čtyřruční skladby na elektrický klavír s varhanním rejstříkem, na samotné varhany pak pouze party pro samotného interpreta. Pro tento koncert byly vybrány skladby od baroka před klasicismus až k hudebnímu romantismu, což zahrnovalo opusy Händela, Bacha, Sigismonda nebo českého skladatele Jana Křtitele Vaňhala.
Do třetice se do Určic rozjela dvě prostějovská pěvecká tělesa, mužský sbor Orlice a ženský sbor Vlastimila. Oba sbory mají zhruba stopadesátiletou historii, ale stále přitahují mladé nadšence, dokladem čehož je benjamínek Orlice Marin Šmíd. „Studuji Gymnázium Jiřího Wolkera, k hudbě jsem vždy inklinoval, což mě loni na podzim přivedlo do tohoto pěveckého sboru,“ svěřil se gymnazista, který zároveň účinkoval v houslových partech. A jak přišel k nezvyklému křestnímu jménu? „Maminka je Chorvatka, dostala se k nám v devadesátých letech v době jugoslávských válek,“ vysvětlil Šmíd.
Program koncipovaný ke svátku Tří králů tvořily Koledy Zdeňka Pololáníka, díla Johannese Brahmse, Jakuba Jana Ryby, Domenica Zipoliho a dalších. Koncert zakončil společný zpěv koledy Narodil se Kristus Pán.
„Děkujeme pořadatelům, sponzorům a především všem umělcům, že nám po tři vánoční večery nechali zakusit kousek nebe na zemi,“ zakončil koncertní sérii administrátor farnosti P. Mgr. Leszek Rackowiak.
02 trilog202 trilog3

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...