Dobré poledne, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO + FOTOGALERIE Něco podobného široko daleko určitě neuvidíte! Uplynulou sobotu dorazilo do areálu bývalé vojenské posádky ve Skřípově nebývalé množství vojenské techniky a tisíce diváků. Všem přítomným bylo jasné, že ve srovnání s předchozími ročníky se oblíbený Military fest zase o hodně posunul. A to nejen z původního prostoru, kde se konal, ale zejména ve své kvalitě. Večerník u toho pochopitelně nechyběl!

Čtvrtý ročník Military festu se rozjel ve velkém stylu. Po dopoledním zahájení napochodovala do ohraničeného prostoru římská vojska a od toho momentu se bylo neustále na co dívat i si leccos na vlastní kůži vyzkoušet. Organizačně nesmírně náročný program měl skutečně nebývalý spád a tak se diváci každou půlhodinu přenesli do jiného století, načež sledovali průběh bitvy mezi dvěma znepřátelenými armádami. Historické rozpětí přitom bylo obrovské, konkrétně od dob starého Říma až po žhavou současnost.

Letos měl navíc Military fest mezinárodní účast. Například při rekonstrukci bitvy, ve které se utkali Francouzi pod vedením Napoleona Bonaparta s Rusy a Prusy se představily i regimenty, které dorazily z Polska. „Ti vojáci mají víc životů, než naše kočka,“ komentoval s úsměvem malý Michal dění na bojišti, kde navzdory neustálé palbě nikdo stále neumíral.

Vskutku pozoruhodná byla rekonstrukce události, ke které skutečně došlo na česko-německých hranicích v předvečer druhé světové války v roce 1938. „Moc se mi líbilo, že akce byla podána jako příběh. Do jeho ztvárnění se zapojila spousta lidí a odsýpalo to. Člověk tak mohl vidět, jak v historii měly malé příčiny velké následky,“ zhodnotil vystoupení jeden z diváků.

Ani to však ani zdaleka nebylo vše, program byl i nadále nabitý. Jeho letošní novinkou byla módní přehlídka šatů z období první republiky, vrcholem celého dne se jako již tradičně stal výjev z konce druhé světové války.  Vedle toho diváci mohli sledovat obrovské množství moderní bojové techniky přímo v akci. V některých obrněncích se rodiče se svými ratolestmi za symbolické jízdné mohli také svézt. K dispozici jim byl dokonce i vrtulník.

Vše odsýpalo ráz na ráz zejména díky „vojensky“ pojaté organizaci. „Letos mě překvapila obrovská návštěvnost. Podle našich odhadů se tu objevilo kolem pěti tisíc lidí! Je to neskutečné číslo, obzvláště pokud si uvědomíte, kolik zajímavých akcí bylo na předposlední prázdninový víkend naplánováno,“ pochvaloval si úspěch sobotní akce Petr Kučera, předseda pořádajícího Association Military Fan (AMF) z Konice.

Faktem je, že akce podobného rozsahu se v celém kraji nekoná. „Bez podpory Olomouckého kraje, ministerstva obrany, řady místních podnikatelů a spousty kamarádů bychom nic podobného pořádat nemohli,“ upozornil Kučera, který na závěr celého programu ze všech stran přijímal poděkování za pořádání výtečného podniku. „V podobném duchu bychom chtěli Military fest udržet i pro příští rok. Jen bychom rádi představili i americké vojáky, kteří se zúčastnili bojů druhé světové války. Řada podnětů od lidí směřovala i k tomu, aby zde účastníci i diváci mohli kempovat. Na tomto ještě budeme muset zapracovat,“ pousmál se Kučera.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...