Dobrý večer, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

32 para1Až do neděle 14. září se mohou návštěvníci Galerie Metro 70 kochat snímky pořízenými ve stavu beztíže. Přesně před týdnem v pondělí 4. srpna se totiž na tomto místě uskutečnila vernisáž výstavy fotografií „Emoce-Barvy-Vzduch“ a celá sbírka bude k vidění rovných šest týdnů, tedy i po skončení světového šampionátu a Světového poháru v parašutismu, k jehož srpnovému konání je časována.

„Výstava se ubírá dvěma liniemi. Tou první je barva. Začínáme černobílou fotografií, ta nám prezentuje vojenský parašutismus, poté se to ale překlápí do barev a sportovního parašutismu. Čili z agresivní záležitosti se to mění v krásný barevný sport,“ představuje sbírku jeden z tvůrců výstavu Miloš Sklenka.
Tou druhou linií jsou emoce, které je možno ještě rozdělit na vnitřní a vnější. „Ty vnitřní představuje samotná fotografie, kde je vidět, co prožívá ten skákající. A vnější je to, co to vyvolává v divákovi. Jestli mu to něco evokuje, třeba strach, poznání, touhu zkusit si to,“ pokračoval v dekódování s tím, že třetí slovo názvu – vzduch – značí, že se sport odehrává ve vzduchu.
Snímky jsou i dále řazeny systematicky, tedy napravo ty umělecké a nalevo spíše sportovní. „Ulovit takový záběr, to chce mít hodně štěstí. Máme na to třicet sekund, nemůžeme to zopakovat, to prostě nejde. Navíc se nedíváme do hledáčku, ale musíme to trefit. Když se nám povede jedna z tisíce seskoků, tak jsme rádi,“ upozornil s tím, že na rozdíl od ateliéru se musejí rovněž vypořádat s problémy danými změnou světelných podmínek.
První část výstavy je tedy umělecká, ta pak přechází ve sportovní fotografii. Jsou tam fotografie těch disciplín, které budou moci diváci vidět na blížícím se mistrovství světa.
„Sportovci jsou úzká komunita a my to chceme přiblížit obyčejným lidem. Komunita parašutismu je na světě malá, když ale kdekoliv na světě řeknu Prostějov, všichni si vybaví parašutismus. Nevím, jestli když ve fotbalové komunitě řekneme Prostějov, budou vědět, o co se jedná,“ připomněl velké úspěchy zdejších zástupců tohoto odvětví včetně mnoha titulů mistrů světa.
Pondělní vernisáž se uskutečnila za účasti několika desítek lidí, nechyběli ani vrcholní představitelé prostějovské radnice, parašutistická esa či vzácná delegace z Jordánska.
„Nezdá se to, ale šampionát má obrovský ekonomický význam. Jestliže je rozpočet kolem deseti milionů korun, tak jednadvacet procent z nich tvoří DPH, která se odvede. Lidé si tu navíc ještě něco koupí, naplnili jsme téměř všechny hotely v Prostějově a nakonec jsme museli sáhnout i po hotelech v Olomouci a Přerově,“ vypíchl spoluautor výstavy a současně zástupce ředitele parašutistických závodů Miloš Sklenka ekonomickou pomoc celému regionu.
Absolvovat tandemový seskok nebo se dokonce vydat se sbaleným padákem sám z letadla vstříc půdě pod sebou si netroufne každý, o to více se ale lidé mohou kochat tím, co se těmto sportovcům i umělcům v jednom podařilo vytvořit.
„Vývoj bezpečnosti v parašutismu šel tak daleko, že pokud se stane nějaká věc, tak z dvaceti tisíc seskoků ročně tu máme maximálně vykloubený kotník. Na tisíc seskoků průměrně připadá jen jeden odhozený padák a nutnost využít ten záložní,“ neopomněl Sklenka připomenout.
Autory pořízených snímků jsou Pavel Dokoupil, Michal Gromnica, Aleš Orava, Jakub a Miloš Sklenkovi, Lydie R. Lhoret, Miroslav Slánský a Danny Jacobs a výstava se koná pod patronací ředitele parašutistického mistrovství světa Martina Dlouhého a za finanční spoluúčasti Statutárního města Prostějova.

32 para2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...