Dobrý večer, dnes je čtvrtek 18.4.2024
svátek slaví Valérie,
zítra Rostislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 josefkol_hlavni_fotoV celých Čechách pod Kosířem to po oba víkendové dny hučelo jako v úle. Malá obec se proměnila v jedno velké parkoviště a vozy stály ještě daleko před značkou označující její začátek. Tisíce návštěvníků sem přitáhla možnost strávit příjemné odpoledne na pátém ročníku mezinárodního srazu mistrů řemesla kolářského a kočárnického. V zámeckém parku při této příležitosti vyrostla doslova řemeslnická vesnice. V ní mohli lidé obdivovat mistry všech devatenácti cechů, kteří se podíleli na stavbě historického kočáru.

„Žádné stánkové prodavače s jakýmikoliv výrobky tady nechceme. Před vámi jsem už měl nabídky od spousty lidí. Chápu, že by se tady toho hodně prodalo a že bychom z toho i něco měli. Nechci ale, aby se z této akce stal jarmark. Nám jde hlavně o to, složit poklonu dávným mistrům a zároveň všem představit umění současných řemeslníků. Nezlobte se, nechci, aby se pozornost lidí zbytečně tříštila,“ takto zdvořile odmítl majitel muzea kočárů a hlavní organizátor letošního Josefkolu Václav Obr dva muže, kteří mu nabízeli oživení oblíbené akce prostřednictvím stánkového prodeje. Tím asi bezprostředně vystihl podstatu celé akce, na kterou letos dorazily tisíce lidí nejen z Prostějovska, ale zřejmě i celé republiky.

Po loňském husitském období se letošní JOSEFKOL 2012 zaměřil na devatenácté století. Byl to zlatý věk  nejen pro stavitele kočárů, ale i začátek různých vynálezů, které se uplatňovaly ve všech směrech lidského umu v této zemi,“ vyjádřil se v této souvislosti Václav Obr. Návštěvníkům parku se pak prostřednictvím scénky postupně představili mistři všech devatenácti řemeslnických cechů.  „Ve scéně jsem hrál hraběte Emanuela Silva-Tarouca II., který si u patrona všech řemeslníků, svatého Josefa, objednal kočár. Ten tímto těžkým úkolem pověřil Václava Obra a všechny jeho hosty. Ti následně lidem předvedli, z čeho všeho je kočár složen a jak se staví,“ nechal se slyšet jeden ze spoluorganizátorů Michal Mucha.

Řemeslníci se do Čech pod Kosířem sjeli skutečně ze všech koutů republiky. Letos nechyběl ani jediný výrobce lamp do kočárů u nás. „Když jsem s tímto řemeslem začínal, nikdo u nás historické lampy a lucerny do kočárů nedělal. Musel jsem se všechno učit od píky. Nyní vyrábím osm typů luceren podle starých originálů,“ dal nám nakouknout pod pokličku dávného řemesla Zdeněk Zmydlený, kterému se už podařilo k tomuto netradičnímu řemeslu přitáhnout i svého jedenadvacetiletého syna Jakuba. „V současné době děláme lucerny na největší smuteční kočár všech dob pro Václava Obra. Výroba jedné z nich trvá i měsíc. Nejtěžší je vytvořit kovová kopyta, podle nichž se lampa tvaruje. Jen na vrch jedné lampy potřebuji sedm různých kopyt,“ vyprávěl Zmydlený.

Pro všechny, kteří do parku zavítali, byl připraven i bohatý doprovodný program, ve kterém v sobotu vynikal především koncert legendy českého folku Pavla Žalmana Lohonky. Celé setkání pak zakončila hudební vložka v podání jednoho z řemeslníků. „S pánem bohem idem od vás, s pánem bohem idem od vás, neublížil jsem žádnému z vás,“ zanotoval kolař Augustin Krystyřík z Nového Hrozenkova na závěr.

Ten však nebude trvat až tak dlouho. Příští rok by se řemeslníci měli do parku opět vrátit...

30 josefkol_decka 30 josefkol_erby 30 josefkol_lampar 30 josefkol_stawaritch

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...