Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ve středu 29. dubna se konal v kulturním domě v Klenovicích na Hané křest knihy „Než na Hané utichly zbraně“ s podtitulkem 70. výročí osvobození. A ne náhodou právě v této obci. V Klenovicích totiž počátkem května roku 1945 probíhaly tuhé boje mezi německým wehrmachtem a sovětskou armádou.

Kniha formou zápisů a sdělení pamětníků konce druhé světové války popisuje události na začátku května v obcích Čelčice, Ivaň, Klenovice na Hané, Klopotovice, Pivín, Polkovice, Skalka a ve městě Tovačově a obsahuje značné množství fotografií zachycujících válečnou zkázu. Právě v těchto obcích probíhaly na začátku května 1945 tuhé boje související s úderem sovětských vojsk ve směru na Prostějov a Olomouc, který měl za cíl obklíčit jednotky 1. tankové armády wehrmachtu skupiny armád Mitte. Svým obsahem tak přispívá k doplnění regionální historie, týkající se konce druhé světové války na Hané.
Knihu připravil kolektiv autorů Zdeněk Klobouk, Petr Indrák, Jaromír Kouřil a Karel Novotný, knihu vydal Klub přátel JUDr. Jaroslava Krempla při o.p.s. Tovačovský zámek s finanční podporou Města Prostějova, Města Tovačova a výše uvedených obcí.
Součástí křtu, který provedl starosta Klenovic Stanislav Cetkovský, bylo kulturní vystoupení žáků hudební školy v Němčicích na Hané, celý program uváděla a ukázku s knihy přečetla Helena Kaprálová.
Poté, co účastníci uctili minutou ticha památku všech obětí druhé světové války, byl program zakončen československou a sovětskou hymnou.
Při následné autogramiádě měli autoři o „zábavu“ postaráno, protože zájem o knihu byl veliký. „Nezbývá než si přát, aby 500 výtisků knihy připomínající válečnou vřavu našlo cestu ke svým čtenářům. Přáním všech, kteří se na tvorbě knihy podíleli, a rovněž účastníků křtu je, aby se obdobná situace, a to nejen na naší Hané, už nikdy neopakovala,“ vyjádřil za všechny pocity jeden z autorů Petr Indrák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...