Dobré ráno, dnes je úterý 16.4.2024
svátek slaví Irena,
zítra Rudolf
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

2012 28_Rock_MemoryROCK MEMORY OF V. - pátý ročník mimořádně úspěšného rockového festivalu, na kterém letos vystoupí skupiny Keks, Kontakt, Quercus, Plus, jež opět zavzpomínají na významné prostějovské muzikanty, kteří již nejsou mezi námi... Tentokrát se všichni sejdou na pláži „U Vrbiček“ už tuto sobotu 14. července.


Průkopnící muziky

A vězte, že bude to znovu jízda, na kterou nikdo hned tak nezapomene... PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto výhradní mediální partner všech akcí „Plumlovského léta 2012“, za nimiž stojí agentura HITTRADE, u toho nebude chybět! Pro některé z vás, jsou jména z plakátu důvěrně známá, ale někteří, obzvláště ti mladší, je možná čtou poprvé. Tito jmenovaní lidé mají mnoho společného. Byli to výborní kamarádi, vynikající muzikanti, kteří hudbě věnovali doslova a do písmene celý svůj život. Znamenala pro ně prakticky všechno...

Mají ale, bohužel, společnou ještě jednu věc. Žádný z nich už není dnes tady mezi námi!

To přivedlo již v roce 2008 Petra Zlámala, majitele hudební agentury HITTRADE na myšlenku uspořádat poprvé koncert: „Rocková vzpomínka“ a nebo chcete-li „Vzpomínka na rockery“ - „Rock Memory of: Miroslav Vysloužil st., Miroslav Vysloužil ml., Miroslav Kolba, Miroslav Čech, Miroslav Černohouz, Miroslav Řehák, Josef Šplíchal, Zdeněk Fajstl, Petr Dvořák, Radek Nejedlý, Jaromír Kaňák st., Jaromír Kaňák ml., Pavel Marek, Míťa Bredichyn, František Povolný.Tato jména nejsou seřazena ani abecedně, ani chronologicky, ani snad podle nějakého pomyslného významu a úspěch, kterého tito hudebníci za svého života dosáhli, protože pro nás mají význam všechna stejný.

„Všichni ti jmenovaní totiž vytvářeli hudební historii v dobách sice ne až tak dávno minulých, ale v řadě směrů značně odlišných, v dobách, kdy se mladí lidé dokázali bavit, nechci říct lépe, ale rozhodně nějak jinak, s větším nadšením a spontánností, kdy sály vesnických hospod, sokoloven i městských tančíren bývaly plné k prasknutí často už dlouho před tím, než kapela začala hrát a atmosféra byla pak prostě úžasná! A snad to nebude ode mne znít příliš pesimisticky, když řeknu, že v dnešní uspěchané době naprosto neopakovatelná...,“ pronesl pro Večerník Petr Zlámal. „Na takovou pravou vesnickou tancovačku se těšilo dlouho předem celé široké okolí a samozřejmě také muzikanti, či DJ´s, tenkrát se ještě říkalo diskdžokejové, a při tom se hrálo pořád a úplně všude a všude bylo narváno až po střechu,“ dodal se zvláštním pocitem na duši i na srdci Zlámal. „Tato akce na mě působí ze všech, co dělám, vždycky nejvíc. Ty emoce jsou největší...“

A určitě není sám. ROCK MEMORY OF ne nadarmo bývá nejnavštěvovanějším koncertním vystoupením na plumlovské přehradě. Organizátoři věří, že nejinak tomu bude i letos.

„Vzpomeňme tedy i nyní ty, kteří tragicky, či nečekaně, a všichni převážně v mladém věku odešli z hudebních pódií našeho světa,“ vzkazuje všem Petr Zlámal s tím, aby v sobotu 14. července od sedmnácté hodiny podvečerní pod tím pódiem nechyběli...

Připomeňme, že v případě nepříznivého počasí se koncert přesouvá do prostor Víceúčelové haly-ZS v Prostějově.

 


2012 28_Soutez_rockPROSTĚJOVSKÝ Večerník ve spolupráci s agenturou HITTRADE připravil pro všechny své čtenáře a fanoušky exkluzivní hádanku! Kdo pozná alespoň dva muzikanty ze sestavy skupiny ALTERNATIVA z roku 1974, dostává lístek na ROCK MEMORY V. ZDARMA! Za každého dalšího odhaleného muzikanta DALŠÍ VSTUPENKA NAVÍC! Celkem je tedy možno získat na jednu osobu až pět lístků, současně jsou přitom možní maximálně dva výherci.

Své odpovědi, či tipy zasílejte na naši známou e-mailovou adresu

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. s heslem „Hádej, kdo jsem...“. Můžete nám ale ovšem také volat na známé telefonní číslo 582 333 433, zasílat SMS zprávu na mobil 608 960 042, případně se dostavit osobně do sídla redakce v Olomoucké ulici. Na odpovědi čekáme DO ČTVRTKU 12. ČERVENCE 15.00 hodin. Výherce budeme kontaktovat telefonicky, NEZAPOMEŇTE PROTO UVÉST VAŠE TELEFONNÍ ČÍSLO.

 


Plumlovské léto je v plném proudu a fanoušci jsou u vytržení. Po vystoupení rockové legendy Aleše Brichty a pátečním dvojkoncertu Xindla X a Mandrage se už nyní vše chystá na V. ročník mimořádně úspěšného rockového festivalu. A vy můžete být přitom díky Večerníku dokonce ZADARMO! Stejně jako ve dvou předcházejících případech, i tentokrát obdarujeme celkem DESET ŠŤASTLIVCŮ. Osm prostřednictvím tištěného vydání a dva na webových stránkách www.vecernikpv.cz. Každý přitom vyhraje po jedné vstupence.

Co je potřeba pro to vykonat?

Nic složitého. Stačí znát správnou odpověď na níže položenou otázku, zaslat ji jakýmkoliv způsobem do redakce PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku a pak jen čekat, zda-li se právě na vás usměje štěstí při losování z osudí...

V prvním dílku soutěže uspěli ti, kteří věděli, že ROCK MEMORY OF SE KONÁ JIŽ POPÁTÉ! Jsme rádi, že vás „boj“ o vstupenky na koncert natolik zaujal, že se v losovacím osudí sešlo hned 369 správných odpovědí. Děkujeme!

Z nich jsme vylosovali čtveřici:

Michal HOVORKA, Mozartova 2, Prostějov * Michal KOMÁREK, J. Zrzavého 14, Prostějov * Marie PROCHÁZKOVÁ, Krasická 43, Prostějov * Jolana FRGÁLOVÁ, Sídliště svobody 21/76, Prostějov

Výherci se pro vstupenky mohou zastavit přímo ve Večerníku, a to od STŘEDY 11. ČERVENCE!

SOUTĚŽNÍ OTÁZKA PRO 2. KOLO ZNÍ:

NA KTERÉM MÍSTĚ SE ROCK MEMORY OF KONÁ...??

Své odpovědi, či tipy zasílejte na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.s heslem „Koncert Rock Memory Of“. Můžete nám ale ovšem také volat na známé telefonní číslo 582 333 433, zasílat SMS zprávu na mobil 608 960 042, případně se dostavit osobně do sídla redakce v Olomoucké ulici.

Na odpovědi čekáme v redakci do ČTVRTKU 12. ČERVENCE, 16.00 hodin. Jména druhého kvarteta výherců BUDEME KONTAKTOVAT TELEFONICKY, proto NEZAPOMEŇTE UVÉST VAŠE TELEFONNÍ ČÍSLO.
vyslouzil st

Miroslav Vysloužil starší
Jeden z nestorů prostějovského bigbítu. Zvukař, zakladatel skupiny PLUS - neúnavný dovozce,  zlepšovatel, kontsruktér a výrobce hudebních aparatur, osvětlovacích zařízení i dopravních prostředků v komunistickém režimu, kdy koupit třeba jen dobré struny ze „západu“, byl neuvěřitelně veliký problém... A na víc prostě řečeno - byl to perfektní chlap. Zkrátka s lkllnadsázkou se dá říct: praotec „big bítu“ v Prostějově!

vyslouzil ml

Miroslav Vysloužil mladší

Klávesák, zpěvák, programátor s úžasnou vrozenou intuicí k ovládání na svou dobu značně složitých nových „západních“ hudebních nástrojů a aparatur, které „nějak“ a „někde“ vždycky sehnal jeho táta. Nikdy se ani nepokusil studovat mnohastránkové, jemu „nepochopitelné“ anglické návody k použití a prostě mu všechno hned fungovalo téměř na první zapojení, i když pamětníci jistě vzpomínají na zapínání jeho EMAXU ranou pěstí... Ale hlavně nikdy, ale skutečně nikdy nepokazil žádnou legraci!

cech

Miroslav Čech

Nezapomenutelný kamarád, zpěvák, textař, klávesák, kytarista - zkrátka univerzální muzikant, který prošel celou řadou prostějovských kapel. Člověk, který neztratil smyl pro humor v žádné situaci a nikdy nepřestal být kamarádem. Vzpomeňme alespoň jeho působení v kapelách: Ikaros, Generace či Keks...

kolba

Miroslav Kolba
Vynikající kytarista, hudební pedagog a skladatel - žák prostějovské Lidové školy umění a Konzervatoře v Brně. Muzikant mnoha žánrů a v letech 1967 až 1973 kytarista skupiny VOX Pavla Nováka, spolupracoval ale i na příklad s Prostějovským Bigbandem a  Dixilendem, národopisně folklórním spolkem Mánes, hrál v řadě kapel v Prostějově i celém regionu - z těch mimoprostějovských jmenujme například Specktrum. Přes tři desítky let se věnoval pedagogické a koncertní činnosti v oblasti vážné hudby a stále více se zaměřoval i na vlastní hudební úpravy a kompozice, kterých vydal tiskem i na hudebních nosičích nepřeberné množství.

dvorak

Petr Dvořák

Bubeník a zpěvák - jmenujme alespoň ve své době populární kapelu Kontinent. Opustil nás hodně mladý, takže i tento přehled, je relativně krátký. Ale i tak po něm zbylo mnoho dobré muziky a kamarádství - alespoň ve vzpomínkách nás všech.. .Prostě patřil k řadě muzikantu té doby, kteří zde tvořili kulturu narozdíl od pánů a dam Kobedů, Hrozové atd., či jiným napomáhačům komunistického hnutí.

rehak

Miroslav Řehák

Baskytarista zpěvák, prostě chlap, jak má být, řidič kamionu. Tohle povolání se mu také bohužel stalo osudným. Byl to člověk,který pro muziku dokázal obětovat cokoli. Pamatujeme jej všichni vždycky jen rozesmátého a v dobré náladě. Zakladatel kapely Akord, posléze Gradace, ATD, Keks. 

splichal

Josef Šplíchal

Bubeník, kapelník - s hlavou vždycky plnou těch nejfantastičtějších zběsilých nápadů, které také vždy realizoval. Kamarád, který nikdy nesměl chybět tam, kde se hrála dobrá muzika a zakládalo se na nějaký průšvih... Jmenujme alespoň jeho poslední kapelu Generace, ze které později vznikla kapela Keks.

cernohous

Miroslav Černohouz

Zpěvák a spoluzakladatel a frontman skupiny „Zapletali“, která neodmyslitelně patřila ke koloritu té doby hluboké totality, v níž mnozí představitelé města byli pevnými členy KSČ a Milicí. Kdo by nepamatoval Žárovice, Plumlov (zahrada vedla kina), Pivín... Kapela, která v době sedmdesáti roků měla největší návštěvnosti a díky které jsme se třeba seznámili s nezapomenutelným hitem „Sugar baby love“.

fajstl

Zdeněk Fajstl

Klávesák, neuvěřitelný pohodář, který vždycky dokázal v kapele pozvednout náladu. Úžasně zručný také manuálně - pracoval i ve firmě na výrobu píšťalových varhan. Z jeho hudebních působišť vzpomeňme opět alespoň kapelu GENERACE.

nejedly

Radek Nejedlý

Virtuosní klávesák a zpěvák, který procestoval s muzikou celou Evropu. Hrával v profesionálních kapelách s těmi nejlepšími muzikanty, kteří dokázali vždy vytvořit ten nejperfektnější sound, jakého bylo možno ve své době dosáhnout. Stejně úspěšně dokázal vystupovat a bavit posluchače i sám s baterií svých klávesových nástrojů a svým příjemným hlasem. Vzpomeňme například kapelu Saturn...

marek

Pavel Marek

Bubeník a zpěvák, který dokázal vzít do ruky i kytaru a vytvořit tak kdekoli příjemnou muzikantskou atmosféru. Muzicíroval od svých klukovských let i se svojí sestrou zpěvačkou - tehdy právě ještě jako kytarista. Později se však věnoval hlavně bubenické dráze i když ke kytaře se také nadále vracel alespoň při domácím muzicírování. Vzpomeňme alespoň kapely Akord, Gradace, ATD, Plus, kterou prošla celá řada dalších výborných prostějovských muzikantů.

kanak st

Jaroslav Kaňák starší

Další skutečná legenda prostějovské a později rovněž i olomoucké scény populární hudby, vynikající klavírista, kapelník, aranžér, jehož většinou velké kapely s dechovou sekcí vládly řadu let prostějovským tančírnám. Ale dokázal se i sám posadit ke klavíru a dlouhé doby preludovat jednu populární světovou melodii za druhou. Pro pamětníky připomeňme i jeden jeho velký objev na tehdejší hudební scéně, kterým byla zpěvačka Božena Medková.

kanak ml

Jaroslav Kaňák mladší

Kytarista, zpěvák, hudební pokračovatel tradice započaté jeho otcem. Člen spousty kapel, ale jeho nezapomenutelné působení v kapele Alternativy se dá nepřipomenout. Vše dělal s úsměvem, hudba jej bavila...

bredichyn

Míťa Bredichyn

Další z kultovních klávesáků, kteří prošli řadou kapel a nezapomenutelně se zapsali v prostějovských hudebních dějinách. Vždy s úsměvem, nadhledem a bohorovným klidem - tak si jej jistě všichni pamatujeme. Napadají nás  alespoň dvě jeho hudební působiště. Z těch dřívějších na příklad kapela Star Kvintet, z těch pozdějších Ikaros.

povolny

František Povolný

Kytarista, zpěvák, textař, který působil v celé řadě prostějovských kapel, ale s jeho kytarou jsme jej mohli potkat naprosto kdykoliv a kdekoliv, kde svým zvučným hlasem rozdával hudební pohodu a radost. Je nutno vzpomenout, že je rovněž autorem českého textu písně Boba Dylana „Knocking on The Heaven Door“, která se stala jakýmsi závěrečným mementem každého dosavadního ročníku Rock Memory of... s názvem „Nade mnou lámeš hůl“.


Ze svojí chatrné paměti vydolovali
Pavel Šubčík a Petr Zlámal
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...