Příjemnou noc, dnes je úterý 16.4.2024
svátek slaví Irena,
zítra Rudolf
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Miroslav Šmíd a nyní Jaroslav Franc. Do prostějovského muzea se podařilo těmto umělcům přitáhnout svými díly velké davy lidí. Vernisáže obou malířů může již nyní, v nedokončené muzejní sezóně, Prostějov brát jako unikátní, takový zájem o umění se často nevidí. Bohužel Jaroslav Franc, malíř pocházející ze Žešova, už není třicet let mezi námi. Muzejním pracovníkům tak s uspořádáním výstavy s názvem „Jaroslav Franc – Krajina i příběh“ pomáhala jeho rodina, manželka a dcery.

 

„Příprava na výstavu byla zvláštní, velmi osobní a vřelá. Jsem moc ráda, že jsme ji mohli zde v muzeu uspořádat,“ pronesla na čtvteční vernisáži, kterou hudebním doprovodem obstaralo kvarteto mladých umělců, ředitelka muzea Soňa Provazová. S kolegy předala rovněž kytku paní Miroslavě, manželce Jaroslava France.
Ten byl na výstavě prezentován jako všestranný malíř. Jeho díla jsou skutečně nejen různorodé technikou, ale také motivy. V některých případech jsou duchovní, v jiných zase přírodní. Obraz Tovačovské rybníky upomíná na Hanou, na dalším díle zase ztvárnil žně. „Výročí jsme si připomněli v lednu tohoto roku. Jeho obrazy jsou pořád zde, hlavně jsou součástí rodiny, která je ve své podstatě sundala ze svých zdí, aby je mohla pověsit na zdi naše,“ poznamenala Soňa Provazová.
Rodina s ní úzce spolupracovala i na tom, jak bude expozice jako taková vypadat, nakonec zabrala dva sály. A mezi nimi si člověk připadal jako ve dvou různých světech. Zatímco v tom vstupním se jednalo často o barevná díla, mnohdy právě přírodu, ve druhé místnosti bylo barev méně, obrazy působily více pochmurně, případně nutily k zamyšlení.
O rozdílnosti děl pohovořila také Eva Rozmánková, jedna z dcer Jaroslava France. „Jsou zde klasické tempery, například obrazy s duchovní tematikou. V další místnosti jsou zase oleje, figurální věci. Musím říct, že pracovníky muzea byla díla rozdělena velice citlivě a pěkně,“ uvedla Rozmánková s tím, že každý člen rodiny má rád jinou část otcovy tvorby. „Já mám ráda takového typického France, sestra zas hlavně figurální věci,“ poznamenala žena a poděkovala muzeu za možnost vystavovat. Jak se přitom ukázalo, Jaroslav Franc je pro mnohé pojem, pro jiné možná byla výstava vzpomínkou na něj. Jisté je, že u návštěvníků bodoval. „Domácí autoři jsou sázkou na jistotu. Je zde osobnější pouto s Prostějovem,“ usmála se ředitelka muzea.
Výstava v hlavní budově prostějovského muzea potrvá do 6. prosince.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...