Dobré poledne, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ve čtvrtek 10. září odpoledne spustila slavnostní vernisáží výstava malíře Viktora Hohause v městské galerii v prostějovském zámku. Rodák z Brna spojil s Prostějovem většinu života, ve městě žil přes padesát let. Více než tři desítky vystavených obrazů byly vybrány z depozitáře prostějovského muzea, ale většina z nich pochází ze soukromých sbírek.

 

Brněnský rodák Viktor Hohaus se narodil v roce 1889 a zemřel 12. ledna 1981 v Prostějově. „Byl to malíř samouk, nesmírně talentovaný a svébytný umělec. S Prostějovem byl spjatý přes padesát let. Stal se jeho jakýmsi výtvarným kronikářem. Zachycoval jeho atmosféru, proměny i pulzující život. Ačkoliv už od mládí projevoval malířský talent, nikdy žádného výtvarného vzdělání nedosáhl. Tento fakt bývá považován za jednu z příčin jeho osobitého a nezávislého uměleckého vývoje,“ pronesl na úvod slavnostní vernisáže kurátor výstavy Miroslav Macík. „Během svého výtvarného vývoje prošel obdobím impresionismu, expresionismu, fauvismu a ve dvacátých letech minulého století byl hodně ovlivněn sociálním uměním. Hodně Hohausových obrazů, které nyní můžete vidět, pochází ze soukromých sbírek. A já moc děkuji majitelům, že nám je na výstavu zapůjčili,“ dodal Macík.
Slavnostnímu otevření výstavy byla přítomna také náměstkyně primátora pro kulturu v Prostějově. „Jsem velice ráda, že i přes nepříznivou koronavirovou krizi jste dorazili v hojném počtu,“ obrátila se Milada Sokolová na zhruba tři desítky návštěvníků vernisáže. „Chtěla bych poděkovat ředitelce muzea a rovněž soukromým sběratelům, že pro tuto výstavu zapůjčili obrazy skvělého malíře Viktora Hohause,“ obrátila se Sokolová na Soňu Provazovou.
„Jsme rádi, že nás město často oslovuje v souvislosti s různými výstavami uměleckých děl. Sami v muzeu nemáme tak vyčerpávající sbírky, abychom byli schopni tyto výtvarné výstavy pořádat samostatně. Takže když se dají dohromady a přidají se i soukromí majitelé, je to jen a jen dobře. Také jim za zapůjčení obrazů Viktora Hohause děkuji,“ přidala sama ředitelka Muzea a Galerie v Prostějově.
Výstava obrazů Viktora Hohause v Městské galerii v Prostějově v zámku na Pernštýnském náměstí potrvá až do 30. listopadu.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...