Dobré poledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Celkem deset cen v oblasti kultury za rok 2019 udělil v úterý 1. září Olomoucký kraj. Slavnostní ceremoniál, který tradičně spolupořádala prostějovská společnost TK PLUS, se uskutečnil ve Městském domě v Přerově. Mezi oceněnými jsou autoři literární, televizní nebo divadelní tvorby.


„Loňský rok byl pro kulturu v Olomouckém kraji mimořádně úspěšný. Děkuji všem lidem, kteří se podíleli na pořádání koncertů, výstav nebo tvořili literární či filmová díla. A děkuji také těm, kteří si knihy zdejších autorů kupovali, sledovali jejich tvorbu, a to v televizi, či v divadle, nebo kteří navštěvovali vernisáže a festivaly,“ řekl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Cenu hejtmana za výjimečný počin v oblasti kultury si převzal Jiří Glonek, autor knihy Na Jeseníky. Oceněni byli například také Theodor Mojžíš, tvůrce dokumentárního filmu Barokní velmož nebo Emily-Joy Smith, členka baletního souboru Moravského divadla Olomouc.
„Letos si kultura prošla v Olomouckém kraji zkouškou ohněm. Koronavirová krize ji velmi tvrdě zasáhla. A protože hejtmanství význam kultury vnímá velmi citlivě, rozhodli jsme se ponechat dotace na všechny kulturní akce v plné výši, i když se třeba uskuteční v náhradním termínu nebo v upravené podobě,“ přidal Petr Vrána, náměstek hejtman pro oblast kultury.
Pořádání kulturních cen bylo kvůli omezujícím nařízením vlády složitější než v předchozích letech, přesto bylo důstojné a odpovídalo významu celé akce. „Pochopitelně to tentokrát bylo trochu jiné. Ale udělali jsme maximum, aby se neslo ve slavnostním duchu, a povedlo to se. Věříme, že už v příštím roce budou Ceny v oblasti kultury předávány obvyklým způsobem,“ poznamenal jednatel TK PLUS Petr Chytil. „Důležité je, že tradice tohoto slavnostního večera zůstala zachována. S vedením kraje si přejeme, aby oceňování významných počinů pokračovalo,“ dodal Chytil. (lv)


laureáti cen olomouckého kraje za rok 2019

Cena hejtmana Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury:
Jiří Glonek - KNIHA NA JESENÍKY
Předání titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje“:
Hana Kuželová
Cena za výjimečný počin v oblasti tradiční lidové kultury, ochrany a popularizace kulturních hodnot:
projekt 200. VÝROČÍ ARCIVÉVODY a KARDINÁLA
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast hudby:
CELLOWEEN, hudebně – tanečně - divadelní projekt
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast výtvarného umění:
VÍC NEŽ ORLOJ, VMO Olomouc
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast divadla:
Emily-Joy Smith, členka baletního souboru Moravského divadla
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast filmu, rozhlasu a televize:
BAROKNÍ VELMOŽ, dokumentární film České televize
Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – oblast literatury:
KNIHA – TÍŽIVÁ SVĚDECTVÍ
Cena veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury:
Dechový orchestr Zábřeh
Cena za celoživotní přínos v oblasti kultury:
František Surmík

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...