Dobrý večer, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Kamila Opletalová, narozená 2. listopadu 1966, vyrůstala v Prostějově, ale od dob svých studií se vázala na Brno. Vystudovala grafiku na střední uměleckoprůmyslové škole u Dalibora Chatrného, poté obor český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Od počátku své umělecké dráhy žila v brněnském „Montmartru“, v Kamenné kolonii pro místní známé jako Kolonka, Kamenka nebo Skala. Toto prostředí vyniká zvláštní atmosférou, protože tam žije tradičně řada brněnských malířů, grafiků, herců i muzikantů.

 

Kamila Opletalová se ve své umělecké tvorbě vyjadřovala hlavně malbou a kresbou, zpočátku nejraději tuší, přesnou a nervní linkou. Ilustrovala časopis Potměchuť a také knihu anglických veršů Seabook od Rebeky Bloyd. Dostala se taky k rytí do dřeva a malování na dřevo a kromě svých obrazů vystavovala a prodávala vlastní barevné dřevořezby fantaskních postaviček, zvířat, betlémů, sluncí a podobně. Od svých šestnácti let píše básně a několik jich uveřejnila v různých novinách i časopisech. Vytvořila také pro brněnskou kabelovou televizi scénáře pro čtyři dokumentární filmy. V šestatřiceti letech bohužel skončilo období její umělecké euforie a nápadů. Zákeřná a nevyléčitelná choroba roztroušená skleróza se začala projevovat nejprve ve ztrátě pohyblivosti a jistoty v rukou, ale posléze už byla upoutána na lůžko a invalidní vozík. To ji však nezlomilo v jejím uměleckém úsilí a díky kamarádce, která ji upozornila na šanci malovat speciálními prstovými barvami, vytváří záznamy svých prožitků a vizí touto technikou. Její tvorba je tak poklidnější, vychází z momentálních možností a nedá se tedy nijak uspěchat. Dá se říci, že právě proto se v jejích pracích znásobila hloubka a síla emočního prožitku a radosti z tvorby. Ještě když byla Opletalová schopna žít v brněnské Kamenné kolonii, vyjádřila svůj životní optimismus prostřednictvím graffiti vytvořeného jejím kamarádem na jednom malém domku s lakonickým nápisem ŽIJU! A totéž křičí do světa i dnes tato takto nespravedlivým osudem postižená žena.
V současné době žije Kamila Opletalová v prostějovské Charitě a je už prakticky trvale upoutána na lůžko. Její díla byla naposledy vystavena v Prostějově v roce 2016 v kavárně Avatarka a posléze v městské knihovně. Před dvěma lety bylo její dílo a životní osudy souborně zpracovány v knize Kamila Opletalová – Ještě žiju, kterou uspořádal Miloš Forst.
Letos se autorovi knihy podařilo prostřednictvím některých přátel oslovit představitele Senátu, takže se autorčiny prstomalby dostanou až do prostor této významné instituce, Chodby místopředsedů Senátu. Záštitu nad výstavou převzal místopředseda Senátu Milan Štěch, který také slíbil pronést na vernisáži úvodní slovo. O životě a díle Kamily promluví PhDr. Antonín Bůžek z Filozofické fakulty UP Olomouc, autorčiny verše přednese kurátor výstavy Miloš Forst.
Výstava potrvá od 8. do 21. září, slavnostní vernisáž se uskuteční tento čtvrtek 10. září. A Večerník bude u toho!

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...