Dobré ráno, dnes je středa 24.4.2024
svátek slaví Jiří,
zítra Marek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Jestli to takhle půjde dál, tak bude Prostějovské „babí“ léto pořádně horké. O zahájení hvězdného kulturního programu se během parného čtvrtečního podvečera společně postarali kapela z Němčic Tak určitě, prostějovský pěvecký soubor Proměny, muzikálový zpěvák Radim Schwab a dlouholetá stálice české populární scény Helena Vondráčková.

Ta ukázala, že věk nemusí být na překážku tomu, aby člověk vypadal skvěle a měl šmrnc.
Nejdiskutovanějším tématem po jejím vystoupení však bylo to, zda zpívala na živo, či nikoliv. Jak to tedy bylo?

Program na náměstí odstartovala mladá kapela z Němčic nad Hanou Tak určitě. Následně ji na pódiu před prostějovskou radnicí vystřídaly Proměny, které kromě zpěvu zaujaly i ostře rudými šaty. Zanedlouho se k nim přidal také Radim Schwab se svojí doprovodnou kapelou. V tu chvíli se náměstím rozezněly hity ze slavných muzikálů a lidé se dostávali do varu. Všichni společně pak přivítali svého hosta, jímž nebyl nikdo jiný než zlatá slavice Helena Vondráčková. Během jejího vystoupení se však rozlehlé pódium až na zpěvačku zcela vylidnilo. Zato po celém hlavním náměstí začaly znít písničky, které někdy slyšel snad každý z nás. Patřily mezi ně například Dlouhá noc, Sladké mámení či Dvě malá křídla. V závěru akce došlo přímo na pódiu také na křest nového kalendáře Radima Schwaba a vše uzavřel společný duet hlavních protagonistů. „Chtěla bych ho věnovat Karlu Černochovi a Karlu Gottovi, s nimiž jsem ho rovněž zpívala,“ zavzpomínala na své pěvecké kolegy Helena Vondráčková.

Na náměstí dorazilo přes tisíc lidí

V centru Prostějova se sešlo nepochybně přes tisíc lidí, většina z nich pozorně poslouchala, ale jejich reakce byly ve srovnání s jiným koncerty spíše vlažné. Pouze na přilehlých chodnících někteří nadšenci tancovali a letní rozptýlení si náramně užívali. Po odeznění poslední skladby vše rázem skončilo, bylo překvapivé, že si lidé nevytleskali ani jeden přídavek. „Vzala jsem sem maminku a byl to pro nás velice příjemný zážitek. Písničky Heleny Vondráčkové ji provází celý život, ale takhle na živo ji zatím neviděla. Zaujal nás i Radim Schwab a Proměny, společně jim to velmi hezky ladilo. Jsme rádi, že takovou akci pro nás město na náměstí zadarmo pořádá,“ zhodnotila usmívající se Alena Jeřábková.
Podobně to viděli i pořadatelé. „Z koncertu jsem byla nadšená a jsem ráda, že lidé přišli v takovém počtu a zaplnili podstatnou část náměstí. Ostatně vidět a slyšet takovou legendu, jako je Helena Vondráčková, se nepoštěstí každý den. Bude-li většina z nás v třiasedmdesáti letech vládnout takovým šarmem, vypadat tak skvěle, vystupovat s takovou grácií a zpívat jako Helena, tak budeme hodně rádi. Také vystoupení Proměn a Radima Schwaba bylo vynikající, dokázal, že má hlas skutečně jako zvon,“ vyjádřila se náměstkyně prostějovského primátora odpovědná za kulturu Milada Sokolová.

Vystoupení na half-playback

Řada lidí se v souvislosti s vystoupením Heleny Vondráčková pozastavila nad tím, že ačkoliv z reproduktorů zněly skladby v plném aranžmá, zpěvačka na velkém pódiu stála úplně sama. Někteří ji dokonce podezřívali z toho, že pouze otvírá pusu a hlas jde z playbacku. Tak tomu ovšem nebylo. „Jednalo se o tzv. half-playback, kdy zpěvačka zpívala na živo, ale kapela a další hlasy byly skutečně pouštěné. Samozřejmě že by existovala varianta pozvat Helenu Vondráčkovou i s celou její doprovodnou kapelou a sborem, ale náklady na koncert by se v takovém případě více jak zdvojnásobily. V našem případě tedy vlastně vystoupila jako host Radima Schwaba,“ vysvětlila Sokolová.
Čtvrtečním koncertem prostějovské babí léto ovšem teprve začíná. Už ve středu 26. srpna se na stejném místě představí Hana Zagorová s kapelou Boom! Band Jiřího Dvořáka. Ještě před nimi potěší produkce prostějovské skupiny Suzi Quatro revival a Smokie revival. „Pro mě osobně to bude vrchol celého léta, miluji skladbu Hany Zagorové Mimořádná linka Praha–Tokio. Věřím, že i ostatní si přijdou na své,“ pozvala všechny Milada Sokolová. O den později, tj. ve čtvrtek 27. srpna, pak přijde na řadu další očekávaný večer se slovenskou kapelou No Name. Jako předskokanka vystoupí prostějovská zpěvačka Gabriela V.G. s kapelou.

 

 

 

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...