Dobré ráno, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Kdo by to byl čekal? Koncert a vernisáž výstavy obrazů profesora Vladimíra Franze přilákaly pozornost značného množství Prostějovanů. Přestože tvorba energického člověka udivujícího nejen tetováním, ale zejména encyklopedickými znalostmi z řady oborů lidské činnosti není určena širokým masám, na obě akce si uplynulou středu odpoledne našlo cestu hodně přes stovku milovníků umění.

„Mám z toho úžasný pocit. Byla to možná nejvydařenější akce, jakou jsem zatím pořádal,“ zářil galerista Jindřich Skácel, který už stál za výstavou děl světoznámého malíře Andyho Warhola či oceňovanou expozicí Fotbal to je hra.

Sledování uměleckého „duatlonu“ v podání Vladimíra Franze zaujalo. Ve středu 24. června odpoledne se hlavní prostějovský kostel velmi slušně zaplnil, aby mohl naslouchat hře na varhany v podání šestinásobného držitele Ceny Alfréda Radoka za scénickou hudbu. „Scházíme se tu v místě, jemuž vévodí velký kříž, který může znamenat křižovatku na našich životních cestách. Je proto symbolické, že budeme naslouchat volným varhanním variacím na téma Poutní místa,“ uvedl koncert profesor Ivo Barteček. Zhruba hodinový proud souvislé hudby řádně prověřil nejen zrestaurované varhany, ale v některých případech i schopnost soustředění u přítomných posluchačů.
„Koncert to byl poměrně roztříštěný a náročný na poslech. Těžko se mi v něm hledala nějaká jednotící linie, působilo to na mě jako čirá improvizace. Hlavní záměr byl asi ukázat střet protikladů mezi světlým a temným, jednoduchým a složitým či harmonickým a disharmonickým, protože právě tohle se tam neustále střídalo,“ okomentovala jedna z posluchaček.

Rozměrná díla

Po skončení koncertu se všichni přesunuli do nedalekého Obchodního centra Zlatá brána. V jeho nejvyšším patře byla instalována výstava Vladimíra Franze nazvaná Má vlast. „Jsem rád, že jsme našli prostor, kde bych mohl vystavit tyto své velkoformátové obrazy. Mám totiž rád obrazy, do nichž můžete vejít,“ prohlásil trefně sám autor, který zároveň představil díla ze dvou cyklů. „První z nich se jmenuje Třeboň a je inspirovaný mým dětstvím stráveným v nádherných jižních Čechách. Ten druhý je zase inspirovaný Šumavou a osobností rakouského skladatele a varhaníka Josefa Antona Brucknera,“ popsal Franz. Přítomné zaujal fakt, že většina skutečně rozměrných děl byla rozdělena na dvě poloviny. „Díky tomu mezi sebou vedou vnitřní dialog plný neurčitého napětí,“ vysvětlil svůj záměr autor. Lidé pod obrazy hojně diskutovali. „Jedná se o celkem propracované abstraktní umění, které si dokáži představit jako výraznou dominantu originálního interiéru nějaké moderní stavby. Určitě by ji vkusně a zajímavým způsobem oživilo,“ zhodnotil jeden z přítomných.

Zajeli i na Mánesa

Celkově se dá říci, že blízké setkání s Vladimírem Francem umožnilo lidem z Prostějova nahlédnout pod pokličku moderního umění. „Byly to nervy, ale mám z toho všeho skvělý pocit. Jsem přesvědčen, že umění Vladimíra Franze má vysokou úroveň a vážím si toho, že lidé na jeho koncert i výstavu přišli v tak vysokém počtu,“ zhodnotil galerista Jindřich Skácel, který akci ve spolupráci s prostějovskou farností, OC Zlatá brána a za podpory města Prostějov uspořádal. „Všem, kteří se zapojili, bych ještě jednou chtěl moc poděkovat. Těší mě i to, že sám mistr byl v Prostějově velice spokojený. Navíc jsme hned ve čtvrtek společně vyrazili na zámek do Čech pod Kosířem, kde je aktuálně k vidění kompletní sbírka malíře Josefa Mánesa. Tu si Vladimír Franz jako skutečně zapálený milovník umění nechtěl nechat ujít,“ připojil Skácel další zajímavost.
Na výstavu ve Zlaté bráně, nad kterou převzal záštitu primátor města Prostějova František Jura, se můžete přijít podívat do 31. srpna. Mediálním partnerem je PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...