Dobrý večer, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Patnáct let čekání je u konce! Zítra, tj. v úterý 19. května, se konečně otevře Červený domek v Kostelci na Hané, který v minulosti obýval básník Petr Bezruč. Přitom ještě před třemi lety hrozilo, že dům skončí jen jako hromada červené suti. Nakonec stavení prošlo kompletní přestavbou, jejíž výsledek můžete zhodnotit i vy. Pokud jej navštívíte, čeká vás v něm mimo jiné zbrusu nová expozice o jeho nejslavnějším nájemníkovi „Básník slezského lidu Petr Bezruč“.


Dům je od konce roku 2019 po kompletní rekonstrukci a v průběhu měsíce března pracovníci připravovali novou expozici o Petru Bezručovi. „Původní plán byl otevřít pro veřejnost již v dubnu, ale bohužel jsme díky koronaviru museli termín posunout,“ uvedla ředitelka Muzea a galerie v Prostějově, které má dům ve své správě.
Expozice je situována do dvou přízemních místností domu, první patro bude pro veřejnost uzavřeno. V místnosti do ulice je k vidění vybavení pokoje tak, jak jej Petr Bezruč obýval. Ve druhé místnosti do dvora jsou panely s texty o životě a díle básníka. Uprostřed je vitrína s dokumenty a osobními věcmi. K domu náleží pergola, kde si návštěvníci mohou posedět, travnatá plocha
a samozřejmě nesmí chybět ani altánek, ve kterém Bezruč rád trávil volné chvíle. „I přesto, že dům je v okrajové části města Kostelce na Hané, věříme, že si turisté cestu k němu najdou. Jsme připraveni i na kolaře, kterým jsme v místě pořídili i dva stojany,“ vzkazuje Soňa Provazová.
Provoz Červeného domku bude pouze sezónní. Od dubna do října (mimo letních prázdnin) s otevírací dobou od úterý do pátku 13.00 až 18.00, o víkendu 10-13 a 14-18 hodin, v tomto časovém horizontu bude otevřeno právě během celého července i srpna. „Pro skupiny či zájemce o erudovaný výklad je k dispozici odborná pracovnice. Je však třeba se předem objednat. Pro ostatní je vstup během otevírací doby volný,“ láká návštěvníky ředitelka prostějovského muzea.
Slavnostní otevření je naplánováno na zítřejších 10.00 hodin za účasti ředitelky muzea a náměstka Olomouckého kraje Petra Vrány. Pro veřejnost se dveře otevřou ve zmíněných 13.00 hodin.

 

KDY: ÚTERÝ 19. KVĚTNA 2020, 13.00 HODIN
KDE: BEZRUČOVA 153, KOSTELEC NA HANÉ

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...