Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12. května si připomínáme dvě stě let od narození malíře, grafika, mistra české malby a zakladatele novodobého českého malířství Josefa Mánesa (1820–1871).

Rodák z Prahy pocházel z malířské rodiny. Otec Antonín byl významným malířem-krajinářem a učil na výtvarné akademii v Praze. Malíři byli také strýc Václav a sourozenci Amalie a Quido. V době studií v Praze se v roce 1837 seznámil s Bedřichem Silva Tarouca, pozdějším brněnským národním a spolkovým činitelem. Zároveň byl jako talentovaný malíř osloven Bedřichovou matkou Leopoldinou hr. Silva Tarouca, rozenou Šternberkovou a byl mu zadán úkol vyzdobit velký sál zámku v Čechách pod Kosířem rodovými portréty.

Josef Mánes těžce nesl rozchod se svou láskou Fanynkou Šťovíčkovou. Přítel abbé Bedřich jej proto v roce 1849 pozval na zámek do Čech pod Kosířem. Potom sem začal jezdit. Získal zde klid pro svou práci, dobré zázemí, ocenění i materiální zajištění u majitele zámku hraběte Augusta Alexandra Silva Tarouca, jeho manželky paní Gizely a zámeckých dam Anežky a Jetty. Stal se jejich přítelem, společníkem, rádcem při úpravách zámku i učitelem malířství.
Vytvořil zde kolem stovky obrazů, kreseb, studií a skic. Patří mezi ně například Hanačka s rukama v šorci, Hanák ve vysoké vydrovce, litografie Líbánky na Hané, Červené paraplíčko, cyklus Život na panském sídle, studie krojů, portréty Hanáků a Hanaček, kresby krajiny a žudrů. Z dalších námětů můžeme uvést Čtvero ročních počasí, kalendářní desku pražského orloje, obrazy Hvězdná noc, Vítání hosta a ilustrace k Rukopisu královédvorskému.
V Mánesově skicáři a deníku nacházíme místa blízká a vzdálenější – Kosíř, Stařechovice, Služín, Hluchov, Laškov, Krakovec, Náměšť na Hané, výlety do Prostějova a Olomouce. Můžeme se domnívat, že třeba pohled na vlys portálu prostějovského zámku zachycující scénku ze života ve vojenském táboře s rejem nahých dětských postaviček inspiroval malíře v cyklu patnácti akvarelových kreseb Život na panském sídle.

Měl u nás vynikajícího znalce, historika Jana Kühndela, autora řady studií a článků. Mezi nimi je třeba vyzvednout publikaci Dopisy Josefa Mánesa (Praha, Odeon 1968) a Druhý domov Josefa Mánesa (Prostějov 1957). Jan Kühndel byl také autorem koncepce Pamětní síně Josefa Mánesa na zámku v Čechách pod Kosířem. Fungovala pod správou prostějovského muzea v letech 1957–2011. Po zpřístupnění zámku veřejnosti v roce 2016 můžeme Mánesovo dílo zhlédnout v rámci prohlídkové trasy. V posledních dvou letech bylo rozšířeno o expozici kreseb s lidovou tematikou umístěnou v Mánesově altánu v zámeckém parku a o kresby určené přímo šlechtickým mecenášům.

Josefa Mánesa připomíná v Prostějově název ulice i národopisný soubor Mánes, jehož kroje vycházejí z Mánesových kreseb a studií. K dalším badatelům patřili Josef Glivický a Josef Vaca. Zajímavou prací byl i bibliofilský tisk O. F. Bablera Kosířské elegie vydaný prostějovským muzeem v roce 1970.

Mánesovy obrazy byly v Prostějově poprvé vystaveny ve dnech 25. 6. – 10. 7. 1893 na Národopisné, průmyslové a umělecké výstavě. V roce 1902 upořádal spolek Mánes výstavu některých jeho děl a 1. 12. 1920, u příležitosti 100. výročí malířova narození, proběhl v přednáškovém sále Národního domu v Prostějově Mánesův večer pořádaný radou města, spolkem Beseda a Národopisným a průmyslovým muzeem města Prostějova a Hané. Jeho součástí byla také výstava Mánesových obrazů.

Josef Mánes nazýval Hanou „svou kochankou“. „Tam jsem byl šťasten, to byl tam krásný nezapomenutelný život. Vzpomínky na dny prožité v Čechách náleží k nejpříjemnějším zážitkům,“ napsal v jednom z dopisů hraběti Augustu Alexandrovi.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...