Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024
svátek slaví Rostislav,
zítra Marcela
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tahle paní je možná nebezpečnější než koronavirus! Sice nehrozí, že vás ohrozí na životě, na druhou stranu vás může připravit o spoustu peněz. Své by o tom mohli vyprávět i sami členové její rodiny. Finance si totiž bez jejich svolení přes internet půjčovala i na jejich jméno.

O nejvíc prostředků, tedy zhruba půl milionu korun, obrala zaměstnance prostějovské prodejny OBI, který byl tak hodný, že pro ni odvedl pořádný kus práce, a ještě se dobrovolně zadlužil. Nebyl sám. Prostějovský senát u Marty Ahmed Abdelkarim spočítal celkem neuvěřitelných 25 podvodů! Za ty ji poslal na celkem pět a půl roku do vězení. Než tam nastoupí, budou ji muset policisté nejprve najít, na ženu byl totiž vydán evropský zatykač... Večerník sledoval úterní líčení u Okresního soudu v Prostějově.

Pětačtyřicetiletá Marta Ahmed Abdelkarim pochází ze Slovenska, kam přesídlil její otec narozený v Prostějově. V Trenčíně byla za četné podvody odsouzena k celkem čtyřem letům vězení, z basy byla propuštěna v létě 2016. Následně se i s celou rodinou přestěhovala na Hanou. Zatímco její rodiče se i s invalidním bratrem přestěhovali do Krumsína, ona sama nějaký čas pobývala v Seči či v Prostějově. Zde postupně zcela plnohodnotně navázala na svoji celoživotní kariéru profesionální podvodnice.
Půjčovala si, kde jen mohla, o nějakém vracení peněz však obvykle ani neuvažovala. Všechny její podvody ovšem vyplouvaly na povrch postupně. Prostějovský soud ji tak v průběhu času nejprve odsoudil na dva, pak na čtyři a uplynulé úterý se závěrečný účet zastavil na 5,5 letech vězení. Při posledním hlavním líčení vyšlo najevo, že se obžalovaná nezdráhala přes internet půjčovat peníze na jméno svého starého otce i invalidního bratra. Oba přitom na policii popřeli, že by o čemkoliv věděli, ostatně ani jeden z nich s internetem pracovat neuměl.

Vrazil do ní půl milionu korun

Jako poslední v dlouhé řadě napálených přišel na řadu zaměstnanec prostějovského OBI. „S obžalovanou jsem se seznámil v prodejně. Kupovala tehdy zárubně dveří a poprosila mě, jestli bych jí nepomohl s montáží. Tak jsem tak učinil a ona mi za to zaplatila. Myslel jsem si tedy, že s ní nebude problém. Zanedlouho po mně chtěla provést na domě svého přítele v Seči nějaké práce, posléze mě o totéž poprosila v případě nemovitosti svých rodičů v Krumsíně. V obou případech mi však za práci ani za materiál nikdy nezaplatila. Přitom říkala, že prodala byt v Rakousku a pouze čeká na to, až jí dorazí peníze, ukazovala mi i výpis z účtu, kde měla mít dva miliony korun. Ovšem já se peněz nikdy nedočkal,“ vypověděl poškozený, u něhož bylo zarážející, že si kvůli ženě dokonce vzal na své jméno půjčky. Jelikož mezi nimi nebyl žádný vztah, činil tak prý jen proto, aby jí a její rodině pomohl. Celkově tímto způsobem přišel o bezmála půl milionu korun. Ačkoliv na všechny její závazky má podepsané směnky, již nyní je téměř jisté, že ze svých peněz neuvidí vůbec nic.

Uprchla do Egypta?

Sama obžalovaná se k soudu vůbec nedostavila, dlouhodobě se před spravedlností ukrývá, jinak by již dávno trávila své dny ve vězení. Přestože její mladý obhájce ustanovený ex offo ve své řeči zpochybnil téměř vše, co se jen zpochybnit dalo, soud o vině obžalované neměl absolutně žádné pochyby.
„Z půjčování peněz si udělala svého druhu sport. Zneužívala přitom mimo jiné i lidi, kteří se jí snažili pomoci. Jako přitěžující okolnost se jeví fakt, že se podvodů dopouštěla i na svých blízkých. Její bratr je přitom postižený a otec v důchodu,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Adéla Pluskalová, která všechny předchozí rozsudky shrnula do jednoho souhrnného. Ten obsahoval celkem 25 činů a jen jeho přečtení zabralo téměř půl hodiny.
Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.

 

 

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...