Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 25.4.2024
svátek slaví Marek,
zítra Oto
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V minulém vydání Večerník informoval o velice citlivém případu, který aktuálně řeší konická policie. Do sporu se zákonem se totiž dostala šestašedesátiletá seniorka z malé vísky na Konicku. Ta žije v domácnosti s vnučkou, kterou jí soud svěřil do péče s podmínkou, že jednou za měsíc se sedmileté děvčátko musí potkat s matkou. Podle policie však babička během letních prázdnin toto nařízení úplně ignorovala, za což jí v tom nejhorším případě hrozí až roční vězení. Během uplynulého týdne se redakci ozval Zdeněk Doupovec z Konice, který podle svého vyjádření zná uvedenou rodinu a celý případ popsal ve zcela jiném světle.

 

Připomeňme, že policisté z Konice podezírají z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní šestašedesátiletou ženu z obce na Konicku, která má rozhodnutím Okresního soudu v Blansku do péče svěřenou svou sedmiletou vnučku. V rámci rozsudku byl také upraven styk dívky s její matkou. K tomu má docházet pod dohledem sociálního pracovníka každou první středu v měsíci na přesně stanoveném místě. „Uvedeného činu se podezřelá měla dopustit tím, že na červnovou a srpnovou schůzku dívku úmyslně nepřivedla a učinila tak přesto, že za stejné jednání v minulosti byla soudem již dříve potrestána uložením pokuty,“ zopakoval František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Zdeněk Doupovec, který Večerníku zaslal e-mailem obsáhlé vyjádření, vidí celou záležitost úplně jinak. „Babička v žádném případě nebrání styku vnučce s její matkou, ale braní ve styku tohoto děvčátka s neziskovou organizací, která má asistovat u styku matky se sedmiletou dcerkou!“ Podle jeho dalších slov je právě asistence pracovníka neziskové organizace velký problém. „Ten nastal tím, že babička nemá s neziskovou organizací, která má asistenci u styku provádět, uzavřenou smlouvu o spolupráci, kterou by mohla vypovědět, až potřebná asistence splní svůj účel a už přestane být potřeba. Prostě ve chvíli, kdy se matka bude schopna stýkat se sedmiletou vnučkou bez pomoci cizích lidí. Pak to bude ku prospěchu celé rodiny a hlavně vztahu mezi všemi třemi příbuznými. Velký problém spočívá v tom, že účast neziskové organizace je nařízená na dobu neurčitou, což lze chápat tak, že může skončit dřív, než začala, nebo naopak chápat tak, že se bude vměšovat do soukromí vnučky po celou dobu, než vnučka dovrší osmnácti let věku,“ popsal velice složitou situaci Zdeněk Doupovec z Konice.
Tyto skutečnosti podle muže spjatého s rodinou již samy o sobě vedou k mimosoudní dohodě babičky s matkou ohledně styku s vnučkou. „Jenže babička se s dcerou, která je matkou sedmiletého děvčátka, již na různých věcech domlouvá marně pětatřicet let! Mimosoudní dohodu komplikuje skupina pracovníků. Jedná se o neziskovou organizaci, která doprovází matku na místo určené pro styk matky s dcerou, a jiná, tedy další nezisková organizace, má u tohoto styku asistovat. Není vyloučená přítomnost pracovníka zařízení určeného k asistovanému styku a účast pracovnice sociálního odboru Městského úřadu Konice, která si případně přizve příslušníka policie. A do nějaké takové skupiny lidí má být přivedeno sedmileté děvčátko? Další komplikací je uložená pokuta babičce, která, ač ji zaplatila, cítí se okradená, nikoliv potrestaná. Babička nemá vnučku svěřenou do pěstounské péče. Nestará se o vnučku za peníze, ale živí ji, šatí, hradí veškeré její potřeby převážně ze svého starobního důchodu. Z něj také uhradila více jak sto tisíc korun za dlužné výživné pro vnučku. A aby zaplatila pokuty, vzala si na ně půjčku,“ popisuje další okolnosti života šestašedesátileté seniorky se sedmiletou vnučkou muž, který své vyjádření uzavírá dobře položenou otázkou. „Pokud není v zájmu sedmiletého děvčátka finanční či trestní likvidace babičky, pak se ptám, jak úřad hájí zájmy tohoto dítěte? Direktivní nařizování nemůže přece nahradit spolupráci úřadu s občanem,“ míní Doupovec.
Složitost celého případu vede skutečně k zamyšlení. Životní starosti při výchově sedmiletého děvčátka rozhodně nelze seniorce z Konicka závidět...

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...