Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 28.3.2024
svátek slaví Soňa,
zítra Taťána
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Postupem času vyplouvají na povrch okolnosti, které zřejmě stály za odvoláním bývalého ředitele Národního domu v Prostějově Jiřího Hlocha. Po jeho „vyhazovu“ 23. června tohoto roku se nikdo ze správní rady této obecně prospěšné společnosti a ani z vedení magistrátu nechtěl k důvodům vyjadřovat. O problémech se začalo nahlas hovořit až minulé úterý při veřejném jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova. Opozice se totiž dostala k informacím, že v hospodaření Národního domu vzniklo za ročního působení exšéfa Hlocha výrazné manko! Radní tak museli s pravdou ven! I když zřejmě prozatím ne s celou...
Ještě před schválením programu jednání zastupitelstva načala toto téma opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov), vzápětí se přidali další. „Požaduji zařazení dalšího bodu programu, kterým je hospodaření Národního domu! Chci znát veškeré informace o tom, co se v této obecně prospěšné společnosti děje, protože je to obestřeno tajemstvím. Podle některých informací bylo prý zjištěno manko až ve výši jednoho a půl milionu korun! Za loňský rok pak vykazuje ztrátu v hospodaření okolo jednoho milionu korun. A co je ještě horší, neevidovaly se vůbec tržby, provařenost a skladové zásoby. Myslím si, že nikdo z nás si neumí představit, co se v Národním domě dělo od loňského do letošního června. Zejména co se týká zmizelých tržeb,“ okomentovala svůj návrh Naiclerová.


Její sdělení u mnohých „nevědomých“ vyvolalo zděšení, avšak primátor František Jura rozhodl, že se o hospodaření Národního domu bude diskutovat až v závěrečném bodu „různé“...
Těsně před koncem jednání úterního zastupitelstva tak přece jen došlo na vysvětlování. Byť nejdříve primátor Jura chtěl, aby opoziční zastupitelce Haně Naiclerové bylo na dotazy odpovězeno písemně do třiceti dní tak, jak stanovuje zákon. Proti tomu se však ozvali i jiní zastupitelé, tudíž jak předsedkyně správní rady Národního domu a náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), tak i sám primátor museli reagovat. „Mnohé z vás nepotěším, protože vám veškeré informace o Národním domě nedám. A to z toho důvodu, že ještě nejsou vyhotoveny všechny závěry z probíhajících kontrol. Zjistili jsme zatím nedostatky za rok 2020 a aktuálně jsme ještě účetní kancelář pověřili auditem hospodaření Národního domu za rok 2019. Nechtějte po mně, abych vám tady říkala přesné částky, protože je zatím nezná ani bývalý ředitel. Mohu ale slíbit, že jakmile budeme mít všechny výsledky auditů událostí, které se v Národním domě za ředitelování pana Hlocha udály, budu vás o tom informovat. Mohu už ale nyní říci, že veškeré kroky činíme ve spolupráci jak s účetní firmou, tak už i také s advokátní kanceláří Ritter – Šťastný,“ řekla Sokolová. „Ano, finanční nesrovnalosti v Národním domě jsou! Myslíme si, že hlavně jde o zatajování tržeb,“ přiznala.
Zastupitelé následně zmínili i fakt, že během tohoto roku mířila z městské pokladny do Národního domu půjčka v celkové výši tří milionů korun. „Bude mě hodně zajímat, zda tyto finanční nesrovnalosti a veškeré karamboly, které se tam děly, ohrozí nějakým způsobem i schopnost navrácení této půjčky. Určitě si ale musíme také položit otázku, jak vůbec v Národní domě fungují kontrolní mechanismy? Proč na to správní a dozorčí rada nepřišla dřív? Požaduji, aby zpracovatel auditu přesně popsal veškeré nepravosti, které se tam děly,“ přili olej do ohně Aleš Matyášek (Na rovinu!)
V následné diskusi zastupitelů padala i taková obvinění, že bývalý ředitel Národního domu Jiří Hloch nejenže zatajoval tržby, ale za zboží platil stravenkami, které neodevzdával, zásoby údajně byly oproti nutným potřebám až trojnásobně vyšší a podobně. „Zároveň jsme přišli na velké množství neuhrazených faktur,“ dodala například Milada Sokolová.
„Co se nyní postupně odhaluje v Národním domě, je velice nepříjemné a nevylučuji, že celá záležitost může skončit v rukou orgánů činných v trestním řízení. Nově jsme ale nastavili pravidla a kontrolní mechanismy tak, že věřím, že už nic podobného v budoucnu nenastane,“ doplnil své vyjádření primátor František Jura.
Se žádostí o reakci jsme se obrátili i na bývalého ředitele Národního domu Jiřího Hlocha. Hlavně nás zajímalo, jak se staví ke zjištěným skutečnostem, které lze oprávněně označit jako manko... „Ničeho si vědom nejsem a naznačené zcela odmítám! Pakliže by takové vámi zmiňované manko a nesrovnalosti existovaly, tak zcela jistě očekávám, že mě bude město nebo správní a dozorčí rada kontaktovat a případně mi sdělí konkrétní nedostatky. Toto se ovšem do současnosti nestalo. Proto se nemohu k dané věci dále vyjadřovat,“ zareagoval exkluzivně pro Večerník Jiří Hloch.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...