Dobré odpoledne, dnes je pátek 29.3.2024
svátek slaví Taťána,
zítra Arnošt
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

41 zastupitelstvo1Až čtyři dny před komunálními volbami mimořádně svolané zastupitelstvo schválilo hned tři ústupky vůči společnosti Manthellan, která v blízké budoucnosti hodlá přímo   centru Prostějova U Špalíčku vybudovat obří obchodní centrum. V úterý 7. října tentokrát už neuspěly žádosti opozičních zastupitelů o to, aby tak důležité body jednání byly odloženy a rozhodli o nich až nově zvolení komunální politici. Drtivou většinou hlasů pak dosluhující zastupitelé schválili pořízení druhé změny územního plánu, ukončení pořizování regulačního plánu a zároveň i zrušení územního plánu centra Prostějova. To vše na podněty společnosti Manthellan, která aktuálně hrozí až půlmiliardovou žalobou...

 „V předžalobní výzvě mě investor označil jako osobu, která zavinila zdržení realizace projektu výstavby obchodního centra. Jestliže nyní předkládám tyto tři body ke schválení, doufám, že mě nikdo nepodezříváte z toho, že nadržuji společnosti Manthellan a budu bojovat v její prospěch. Pravdou však je, že smlouvu o smlouvě budoucí soud nezrušil a za její neplnění nám teď hrozí sankce. Pokud změnu územního plánu neschválíme, hrozí všem zastupitelům, že po nich město bude požadovat náhradu škody,“ poznamenal směrem ke všem zastupitelům Zdeněk Fišer, náměstek primátora Statutárního města Prostějov.

Společnosti Manthellan vadí, že schválením nového Územního plánu města Prostějova jsou údajně poškozena její investorská práva. Například tím, že by pod obchodním centrem U Špalíčku nemohla postavit podzemní garáže. Navíc kritizuje magistrát, že zdržuje schválení regulačního plánu, bez kterého nelze stavět. „Ve zněních těchto materiálů připravených ke schválení není navrženo přímo vyhovět Manthellanu, ale je zde jasně stanoveno pouze prověřit veškeré požadavky tohoto investora na pořízení podzemních garáží. A pokud těmto požadavkům nevyhovíme, porušíme tím smlouvu o smlouvě budoucí, která je bohužel stále platná, a jak jsem již řekl, za neplatnou ji může prohlásit pouze soud,“ vysvětlil ještě Zdeněk Fišer. Zároveň dodal, že schválením pořízení druhé změny územního plánu město nijak nepoškodí ani neovlivní budoucí zastupitele. „Nyní bychom jen zadali objednávku na pořízení změny a teprve nové zastupitelstvo rozhodne, zda bude souhlasit se zadáním. Celý proces veřejných projednávání tak bude teprve na začátku,“ uklidnil i opoziční zastupitele Zdeněk Fišer.

„Dnes skutečně nerozhodneme o žádných změnách, které by v budoucnu byly nezvratné. Nově zvolené zastupitelstvo se pak samo určí, jak bude v problematice výstavby Galerie Prostějov pokračovat,“utvrdil prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

Všechny tři body vyplývající z požadavků společnosti Manthellan byly nakonec poměrně drtivou většinou zastupitelů schváleny. Pro zrušení Územního plánu části centra města dokonce zvedlo ruku pětadvacet z jednatřiceti zúčastněných představitelů vrcholného orgánu města. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...