Příjemnou noc, dnes je sobota 20.4.2024
svátek slaví Marcela,
zítra Alexandra
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

30 kasaJak Večerník už v minulém vydání jako první po rozhovoru s primátorem Prostějova Miroslavem Pišťákem informoval, po prvním pololetí je městská pokladna velmi utěšeně naplněná. Co naplněná, přímo přetéká desítkami milionů korun! Na konci minulého týdne první muž radnice Večerníku potvrdil přesný údaj – městský rozpočet disponuje aktuálně přebytkem ve výši 97 068 561 korun. A devětaosmdesát haléřů k tomu…

„Definitivní uzávěrka pololetního hospodaření bude předložena radě města a finančnímu výboru až v úterý 29. července. Nicméně už nyní mohu vaší redakci prozradit, že průběžné finanční hospodaření města Prostějova skončilo za první pololetí tohoto roku kladným saldem příjmů a výdajů ve výši 97 068 561 korun,“ potvrdil Večerníku Miroslav Pišťák, primátor Prostějova.

Tuto velmi optimistickou sumu peněz však nelze v tuto chvíli přeceňovat, neboť do městské pokladny budou muset radní sáhnout více ve druhém pololetí, kdy se budou hradit významné investiční akce. „Půjde hlavně o stavební investice, které teprve nyní probíhají nebo se zahájí až během druhé poloviny roku. Předpokládám, že kladné saldo současného rozpočtu se v závěru roku 2014, lidově řečeno, vynuluje. Zároveň si ale myslím, že nově zvolené zastupitelstvo může taky konstatovat, že závěrečný účet města vykáže i mírný přebytek. Pořád se totiž státu daří velmi dobře vybírat daně, z čehož samozřejmě budou profitovat města a obce i ve druhém pololetí,“ uvedl Miroslav Pišťák.

„Je ale otázkou, zda se ještě do konce tohoto roku nerozhodneme pro nějaké další mimořádné stavební investice. Dovolím si ale připomenout, že moje odpovědnost za rozpočet, a stejně tak všech ostatních radních a zastupitelů, končí dnem voleb. Samozřejmě, že budeme fungovat podle zákona do té chvíle, než bude zvoleno nové vedení města, které si převezme i zodpovědnost za hospodaření,“ dodal jedním dechem současný první muž prostějovské radnice.

Miroslav Pišťák si v poslední době opakovaně pochvaluje systém výběru takzvaných sdílených daní, ze kterých proudí významné peníze od státu do městské pokladny. „Já věřím, že už se v tomto ohledu nikdy nebude opakovat doslova drastická situace, která nastala před čtyřmi lety. Tehdy byl výběr daní naprosto tristní a v závěru roku jsme vykazovali ztrátu v městském rozpočtu bezmála sto milionů korun. Tento výpadek ve sdílených daní jsme museli nahradit z vlastních finančních rezerv. Toho se snad už nikdy nedočkáme,“ vyjádřil se optimisticky Miroslav Pišťák.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...